Най-големите страхове на бременните

от

Бременността е прекрасен период, време в което новият живот се развива в теб, чувстваш първите ритничета и очакваш раждането на рожбата си. Ако си здрава и изследванията ти са добри, значи нямаш и поводи за притеснение. За съжаление всички майки знаем от опит, че все има нещо, което да ни тревожи.
Най-големите страхове на бременните

Най-големите страхове на бременните

Бременността е прекрасен период, време в което новият живот се развива в теб, чувстваш първите ритничета и очакваш раждането на рожбата си. Ако си здрава и изследванията ти са добри, значи нямаш и поводи за притеснение. За съжаление всички майки знаем от опит, че все има нещо, което да ни тревожи.

Някоя услужлива приятелка разкаже лош случай, гледаш филм, в който актрисата ражда и се старае да вика и крещи колкото й глас държи. Всичко това се отпечатва върху чувствителното съзнание на бременната, а към това се прибавят и лични страхове, суеверия и какво ли не още. Почти всяка бъдеща майка попада под лапите на този стрес и за съжаление хаби много енергия, за да преодолее притесненията си.

Ще боли много

Съвсем разбираем страх, най-често срещаното притеснение за почти всяка жена, особено за тези. които не са раждали. Някои се притесняват, че ще припаднат, че няма да владеят себе си и да раждат активно, други пък се притесняват от упойката. Не бива да забравяш, че женският организъм е устроен така, че да бъде подготвен за това и да ражда без проблеми. В повечето случаи болката е съвсем поносима, дори прилича много на неразположението по време на месечния цикъл. Със сигурност болката от развален зъб и оголен нерв е в пъти по-голяма, или пък от бъбречна криза. За разлика от тях, раждането е процес, който е заложен по рождение в нас. Особено важна е и твоята нагласа, трябва да знаеш, че ти контролираш положението и ако си с положителна настройка изобщо няма да имаш проблеми на финала. Запознай се отрано с етапите на раждането, с начините на дишане и напъване, и всичко ще бъде наред.

Партньорът ми няма да ме хареса

Доста жени се притесняват, че формите им към края на бременността ще нарушат ритъма на интимния им живот. Всъщност според изследванията става ясно, че повечето проблеми не са породени от бъдещите татковци, а от безсмислените притеснения в главите на жените. Мъжете очакват с не по-малко търпение децата си и всички изменения в тялото на жената са признак за бъдещото щастие. Освен това, ако няма здравословни проблеми, сексът може да продължи почти до последните месеци.

Дали ще се справя с майчинството

Съвсем нормално притеснение, особено ако очакваш първото си дете. Няма начин да се провалиш в това, щом го искаш. Не се взирай в душата си и не търси задължително някакви майчински чувства преди раждането. Много жени имат нужда от време, за да „влязат в час”. В началото ще ти трябва време, за да се опознаете с мъничето и да вникнеш в неговия ритъм на живот. Основното, от което имат нужда децата е любов, храна и сухи пеленки.

Ако се стигне до операция

Абсолютно безсмислен страх. Цезаровото сечение вече е толкова разпространено, лекарите усъвършенстваха този метод до такава степен, че всичко отнема около половин час или малко отгоре, възстановяването става бързо, а шевът почти не си личи.
Много жени го избират още предварително.

Дали бебето ще е здраво

Съвсем нормално притеснение, всяка майка си мисли какво ли не. Четеш в интернет, срещаш различни случаи, слушаш стари поверия и суеверия и се чудиш какво от нещастията може да те застигне. Спокойно, процентът на проблемните бебета е сравнително нисък, а и вече има всевъзможни изследвания, които могат да установят още в ранен стадии болестите и лечението да започне едва ли не преди раждането. Ако редовно чувстваш всеки ден движенията на бебето, ако изследванията ти са нареди и нямаш генетично предавани болести в рода си, не бива да си мислиш тревожни неща.

Килограмите

Да, разбира се, че ще понатрупаш малко, но това е неизменно, че дори и задължително. Все пак в теб расте нов живот, той има нужда от сили, от хранителни вещества. Освен това през лятото организмът ти задържа повече вода, самият плод и околоплодните води също качват килограмите. Но добрата новина е, че още в болницата ще се разделиш с десетина килограма. Останалото е въпрос на време и на малко усилия на волята. Нужна ти е около година, за да възвърнеш без никакви упражнения старата си форма. Но ако спортуваш, процесът може да се съкрати до няколко месеца. В крайна сметка в случая килограмите не са важни, важното е, че ти ставаш майка и държиш в ръцете си едно нежно и крехко същество. И не забравяй, че формите на една майка са последното нещо, което всеобщата суета трябва да засяга.

Ще се справя ли и с другото дете

Жените, които вече си имат дете също имат своите притеснения. Едно от тях е, че няма да се справят с двете деца едновременно. Но ако се замислиш милиони жени по света отглеждат не едно и две деца, а много повече. Днес може да се похвалим с всякакви удобства и технически средства. Важното е да подготвиш психически по-голямото и да му дадеш обич и внимание, за да не ревнува и да не се чувства на втори план. Можеш да помислиш за помощничка или да извикаш някоя баба или роднина временно на помощ. След това ще установиш, че и те са излишни.