Най-добрите съвети за успокояване на бебето

от

Необходимо е известно време, докато се научите да разпознавате различните видове плач и да реагирате спрямо нуждите на бебто, но... никой не се е родил научен, нали? Предлагаме ви няколко изпитани на практика съвета за успокояване на бебето.

Най-добрите съвети за успокояване на бебето

Най-добрите съвети за успокояване на бебето

Изпитани на практика съвета за успокояване на бебето.

Единственият начин на бебето да комуникира с околния свят е чрез своя плач. Само така то може да сигнализира че е гладно или че иска да бъде гушнато... Ето как да разберете какво точно провокира сълзите на бебето и как да го успокойте.
 • Майката притежава вроден инстинкт да вдигне и да гушне бебето, когато го чуе да плаче. То ще се почувства много добре, ако го полюлеете и му поговорите нежно. Понякога бебето плаче просто защото има нужда от внимание или мама да го гушне.
 • Друга причина бебето да стане неспокойно може да бъде чисто физическа: треска, болки, алергия, подсечено дупе, глад или жажда. Плачът поради глад може да бъде много лесно разпознат – бебето върти неспокойно главичка наляво-надясно и се опитва да засмуче всичко. В началото то подава само физически сигнали, а после започва да плаче. Вдигнете го на ръце, полюшкайте го кратко, докато бебето се успокои, и чак тогава му предложете така чаканото мляко. Едно неспокойно бебе може да се задави, когато поема с уста предложената му гърда или биберон.
 • Ако бебето плаче по време на хранене - не се изнервяйте, съвсем спокойно продължете с храненето, като може да му говорите нежно или да му пеете песничка. Бебетата много добре усещат кога майката е разтревожена или неспокойна.
 • Бебето плаче, когато го събличате. Причината е в това, че изведнъж то започва да усеща липсата на нежната материя по тялото си. Един трик – докато го събличате му сложете върху коремчето леко затоплена мека памучна кърпа.
 • Някои бебета се стряскат много лесно. Ако бебето започва да плаче след рязък и силен шум го гушнете, полюлейте го, сложете го отново в креватчето, пак го вдигнете, разходете го из стаята, като не спиратеда му говорите нежно. Гласът на мама е най-приятният звук за новороденото.
 • Понякога и бебетата имат нужда от своето спокойствие и единение. Дори от нежностите на мама. Как да познаете? Когато бебето върти глава и избягва погледа ти. Ако постоянно го гушкате и люлеете, бебето може да се раздразни и тогава започва да плаче.
 • Новородените имат все още недобра способност за възприемане на температурните различия. Затова когато го разхождате от стая в стая го завийте с леко памучно одеяло.
 • Бебетата обожават да бъдат носени в слинг. Така са близо до мама, чувстват топлината й и как й бие сърцето, почти както е било в коремчето й. Според специалисти, изследващи развитието на бебетата, тези от тях, които са били носени в слинг плачат сравнително по-малко от тези, които не са.
 • Ако бебето плаче неспирно и се чудите коя техника за успокояване да приложите – помислете за един нежен масаж. Започнете от гърдичките настрани, като се погрижите ръцете ти да за затоплени, а защо не и намазани с бебешки лосион/масло за тяло. Коремчето, ръчичките и крачетата се масажират в посока отгоре надолу.
 • Ако вечерта бебето плаче, после изведнъж спре, после пак започне неистов плач, най-вероятно е преуморено и превъзбудено. Бързата смяна на тих и шумен плач подсказва именно това. Сложете го в легълцето му и нежно го галете, далеч от телевизора, шумове и силна светлина.
 • Бебето плаче и нищо не е в състояние да го успокои. Облечете го и излезте на разходка с количката около блока/къщата. Понякога смяната на обстановката помага.
 • Бебетата обичат повторенията и имат нужда от своите ежедневни ритуали. Ако сте открили начина, по който бебето се успокоява, не се колебайте да го прилагате всеки път. Всекидневните повторения на един и същ режим кара бебето да се чувства спокойно и сигурно. Погрижете се всеки ден да си ляга по едно и също време. Така ще избегнете преумората и превъзбудата.
 • Използвайте времето, когато е будно за игри, приказки, забавления. Така то лесно ще се успокоите и приготвите за сън, когато му дойде времето.
 • Вече са минали няколко седмици откакто сте заедно с бебето у дома. Направете си дневник, в който записвате времето, когато бебето е неспокойно и какво му е помогнало да се укроти. Така ще ти е по-лесно да предвидите и предотвратите следващата порция плач.
За да е спокойно едно бебе е много важно неговите родители да са спокойни, защото то усеща много добре всяко раздразнение. Това важи особено много за майките, които кърмят. Затова, ако изпаднете в ситуация като пред нервна криза или просто ви е дошло до гуша от всекидневието у дома, намерете някой да погледа бебето за 2-3 часа, които да можете да използвате за релакс. Най-добре сменете домашната обстановка, за да можете наистина да презаредите батериите. Ако се срещате с приятели, намирайте теми, различни от тези, свързани с бебето.