
Най-добрите съвети за детската кухня
Има ли нещо по-хубаво от домашно приготвената храна, направена с любов от мама? Но, разбира се, и тук има някои правила. Като начало да видим с какво разполагаш...
Ревизия в кухнята
Да можеш да готвиш вкусно е голямо предимство, но не е за подценяване и в какво приготвяш храната. А когато става дума за деца, е повече от наложително да обърнеш внимание на тенджерите и съдовете, и особено на тези, които са с доста съмнително качество, или са прекалено стари, употребявани и видимо изхабени.
- Забрави за алуминиевите тенджери – изследванията показват, че алуминият е изключително вреден и токсичен за организма. Той се натрупва през годините и може да предизвика редица болести. Не се хващай на твърдението, че предпазният слой над него е достатъчно устойчив, ако не се изтрие с неподходящи препарати, съдържащи абразивни и алкални съединения. Това е доста съмнително, а и с времето покритието изтънява.
- Избягвай да купуваш домакински съдове със съмнително качество – ако не се сигурна в произхода и съдържанието на тенджерата или тигана, най-добре се откажи от покупката им (цената също може да е ориентир, но не винаги). По-добре е да разполагаш с по-малко на брой, но качествени съдове, отколкото всеки ден да изхвърляш по една загоряла тенджера с иначе ефектен дизайн :)
- Никелирани съдове – те също не са добър вариант, защото никелът, влизащ в състава им, е силен алерген и има канцерогенни свойства. Затова, преди да се отправиш към касата с новата тенджера, провери дали на нея има надпис: „Не съдържа никел“.
- Тефлонови – ето това вече са подходящи съдове. Тяхното покритие е надеждно, стига, разбира се, да не се нарушава при измиване. Основно предимство на тефлона е, че той позволява да се пържи без мазнина, което го прави подходящ за децата.
- Емайлирани съдове – те също са екологични и безопасни. Но имат и един сериозен недостатък: храната в тях често загаря, а с времето емайлът се разваля и потъмнява, лесно се напуква (на шупли). Забележиш ли, че това се е случило с емайлираните съдове в твоята кухня, непременно ги изхвърли!
- Керамични – те са особено популярни в традиционната българска кухня и дори на вид изглеждат доста привлекателни. Освен това са практични и не са скъпи. Все пак не е зле да попиташ продавача къде са произведени, за да си сигурна в качеството им.
- Стъклени съдове, тип йена – те са чудесен вариант за приготвяне на домашни гозби в обикновена или микровълнова фурна. Съдовете от закалено стъкло са доказано безвредни, а храната в тях се приготвя лесно и вкусно.
Безопасни прибори
Шарени чинийки, вилици и лъжици... но китайско производство! Част от тях може да съдържат соли на тежки метали и отровни меламинови съединения. При употребата им се отделя опасен за здравето формалдехид. На пръв поглед ще ти е трудно да различиш качествените от некачествените прибори. За да си спокойна, най-добре се спри на порцелана.
И макар пазарът да е пълен с ефектни пластмасови детски прибори, с тях също трябва да се внимава. Най-добре ще е ако ги замениш с неръждаеми.
Сребърните прибори също са добър вариант. Среброто има антисептични свойства, което го прави здравословно решение за мъничето, а защо не и за цялото семейство.
Приготвяне на храната
Освен в какво, важно е и как готвиш. Естествено, всеки има свой индивидуален стил при приготвянето на храната, изграден на базата на комбинация от онова, което са ни учили майките (или бабите) и прочетеното в готварските книги. Но когато става дума за деца, има някои тънкости. Основното правило при тях е, че храната ще има толкова по-висока хранителна стойност, колкото по-малко се подлага на обработка. Това автоматично означава колкото се може повече плодове и зеленчуци в суров вид. Но спазването на този принцип не е достатъчно условие за здравословно хранене. Всичко започва още при избора на хранителния продукт в магазина – колкото по-малко химически обработен е той, толкова по-малко химични вещества се съдържат в него. Най-добре е да се откажеш изобщо от купуването на полуфабрикати и продукти, преминали през промишлена преработка, тъй като детският организъм все още е твърде нежен за подобни агресивни влияния върху стомахчето на малкото.
На същия принцип трябва да действаш и в твоята кухня. Колкото по-малко третиране, толкова по-добре! При всички случаи стремежът ти трябва да е в тази посока. А варенето и печенето винаги трябва да предпочиташ пред пърженето – там, където можеш, се откажи от запръжките, поне що се касае до детското меню.
Спазвай последователността при добавяне на продуктите – тя е създадена неслучайно. За всяко нещо си има определен момент. Това ще гарантира приготвянето не само на вкусна, но и на полезна гозба.
Вари на затворен капак – ако при варене държиш капака отворен и всичката пара излиза навън, се губи голяма част от хранителната стойност на продуктите, а заедно с парата изчезват ценни витамини и полезни вещества.
Подходящ огън – в слабия котлон, къкренето и умерената фурна също има смисъл. Поставяй продуктите в тенджерата, след като водата е завряла. Дори да се изкушаваш, не отваряй капака – по-добре засечи времето, необходимо за приготвянето на ястието. След като се е сварило, задължително го отстрани от котлона, вместо да го оставяш да изстива върху него. Освен това е важно да режеш зеленчуците непосредствено преди да ги използваш, а не предварително. Те не биват да престояват, защото така губят ценните си свойства.
Предпочитай естественото размразяване – ако имаш възможност, размразявай, като оставяш продуктите на стайна температура, вместо в микровълновата. Това обаче изисква да предвидиш по-отрано какво ще готвиш, за да му осигуриш няколко часа.
- Измивай всичко внимателно! - поднасяй плодовете и зеленчуците в суров вид само след като са щателно измити – това важи не само за купените от магазина, но и за домашните от градината. Често на пазара ни приканват да опитаме преди да купим, но по-добре не се съгласявайте! А когато купуваш хляб, избирай такъв с найлонова опаковка, вместо небрежно оставения на тезгяха (който никак не изглежда чист!) и подаден от човека на касата. Дори тези на пръв поглед безобидни жестове могат да причинят зарази.
- Не давай на детето твърде изстудени (направо от хладилника) или прекалено горещи ястия – и двете не се отразяват добре на стомаха и зъбите. Не е препоръчително да претопляш една и съща храна повече от веднъж. Така тя губи качествата си. Спазвай колкото се може повече от тези съвети, за да осигуриш здравословен начин на хранене на детето си!
Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Антоанета Антонова, педиатър, зам.-председател и ВО
на Националното сдружение на педиатрите-специалисти от извънболничната помощ
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.