Най-добрата защита от студа и вятъра

• от

Ниските температури и пухкавия сняг не са причина да пропускаш разходките с малкото. Смяната на сухия въздух в отопляваните помещения със свежия въздух навън е не само приятно, но и полезна.

От сп. "Моето дете"

Ниските температури и пухкавия сняг не са причина да пропускаш разходките с малкото. Смяната на сухия въздух в отопляваните помещения със свежия въздух навън е не само приятно, но и полезна. Как да защитиш нежната бебешка кожа от „милувките“ на студа и вятъра ще разбереш от нашите съвети.

Нашият съвет!
Пропусни разходката навън, ако температурата е по-ниска от -5 градуса и, разбира се, когато детето е болно. След отшумяване на заболяването започни с кратки разходки по 10-15 минути. Ако палавника се чувства добре, постепенно увеличавай времето.

Студът и бебешката кожа
Студът и вятърът бързо изсушават деликатния епидермис на детето, тъй като при най-малките защитният хидролипиден филм на кожата все още не е напълно изграден. В структурата на този филм има вода и мазнини, които се грижат за добрия вид на епидермиса и го пазят от атмосферните влияния. Когато нежната бебешка кожата не е защитена с подходяща козметика от студа, тя започва да губи водата, която се съдържа в нея, и лесно се дехидратира. Изсъхне ли, става по-податлива и на атаките на болестотворните микроорганизми в околната среда. Така резултатът може да бъде не само дискомфорт и сърбежи за детето, но и кожни екземи и инфекции.

Козметичните продукти за защита
Специализираната козметика действа в две посоки. От една страна са защитните кремчета. Те са по-мазни, така че да предотвратят загубата на влага. Действат, като възстановяват уязвимия хидролипиден филм. Освен тях подбирай и продукти за къпане, които не изсушават епидермиса. За пълна защита използвай първо тях и след това нанеси защитен крем, за да може той да проникне в дълбочина. Важно условие е и кожата на детето да е добре подсушена, преди нанасяне на козметичните продукти.

Проблемните зони
Бъди много внимателна в грижите за кожата в студеното време. Не пропускай да предпазиш всички особено уязвими зони. Най-застрашени са пръстите на ръцете и краката, нослето, ушите и нежната кожа зад тях, бузките, устните. За да си спокойна, че кожата на детето е максимално защитена, намазвай ги  преди всяко излизане навън. Ако се притесняваш, че детето може да погълне част от мехлемчето, което си сложила на устните му, вместо него нанеси обикновен вазелин, който е напълно безвреден. Помни, че е по-добре да избираш продукти, които не съдържат оцветители и нямат аромат. Често именно те са причина за алергични реакции.

Подходящите дрехи
Разбира се не може ефективно да предпазиш кожата на мъника от студа, ако не го облечеш с топли дрехи. Но внимавай! Целта не е да го опаковаш като пашкул. Прекомерното изпотяване също допринася за изсушаването на кожата. Преди всичко е важно детето да се чувства добре и да е с непромокаеми дрехи. Така ще си спокойна, че рискът да се разболее е по-малък. Основно правило е никога да не обличаш на голо вълнени дрехи. Влакната им са груби и дразнят кожата. Това може да доведе дори до иритативен дерматит. За да избегнеш този проблем, винаги под вълнените дрехи обличай на малкото памучни, меки дрешки. По-добре е и да купуваш пуловерчета от по-фина вълна. В студеното време разбира се задължителни са шапката, шала и ръкавичките. Не излизайте  навън без тях, дори и за 10 минути.

7 съвета за безопасни разходки в студа
• Обличай мъника на слоеве. Така ще ти е по-лесно да го преоблечеш, ако му стане прекалено топло.
• Ограничи загубата на топлина. Това често става в зоната на главата, затова избери шапка, която покрива изцяло и ушите му.
• Ръкавичките без пръсти топлят по-добре. Продължавай да му купуваш от тях дори и вече да може да носи ръкавици с отделни пръсти.
• Избирай непромокаеми обувки и ботушки с подплата. Може даже да са гумени. Това ще защити крачетата от намокряне и премръзване.
• Ако детето се намокри, веднага го прибери и смени влажните дрехи със сухи.
• Покривай устата му (но не и нослето) с шалчето. Така възпрепятстваш студения въздух да стигне до дробовете.
• Винаги нанасяй специализирани козметични продукти преди излизане.
• Ако кожата на детето започне да побелява или посинява, това означава, че е премръзнало. Още на минутата го заведи вкъщи. Опитай се да го да затоплиш с одеяла. Дай му да пие топли течности.

Консултант: д-р Емил Бърдаров,
Кожна клиника, МБАЛ „Александровска“