Музика за бебета и родители в "Прощъпулник"

• от 2

Мария Момирова е основател на първата бебешка музикална работилница „Прощъпулник” . През 1998 г реализира своята идея за музикални занимания с бебета и деца, от тогава до сега през Работилничката са минали стотици деца.
Музика за бебета
Мария Момирова е основател на първата бебешка музикална работилница „Прощъпулник”. Тя е завършила Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив, има богат опит като преподавател по пиано и хоров диригент.  През 1998 г  ре ализира своята идея за музикални занимания с бебета и деца, от тогава до сега през Работилничката са минали стотици деца.

Първото запознанство на мъниците с музиката става в уютна среда, чрез подражание и игра, заедно с мама или баба, под съпровод на пиано или други музикални инструменти. Бебето може да пипне и използва инструментите, да пее, да танцува или просто да имитира звуците, детските песнички или класическите произведения, които чува.

Как протичат заниманията?

Истинска представа за заниманията може да получите само ако присъствате на тях. Не подлежат на преразказ реакциите на децата, гримаските, блесналите им погледи, ентусиазмът и учудването на майките от поведението на чедата им... А и родителите са много готини! Имам страхотна компания от великолепни мами, лели, баби, бавачки, понякога и татковци. От време на време „на проверка” идват и други членове на родата, но всички си тръгват щастливи!

Как се отразява музиката на мъниците?

По най-различен начин. Зависи от тяхната емоционалност, моментно настроение, дори от това как и колко са спали през нощта. Най-голяма е изненадата за майките, когато палави и буйни деца се трогват от лирична музика.

Каква музика им пускаш?

70-80 % от музиката изпълняваме на живо – всеки според възможностите си. Много държа на това. Не приемам оправдания „аз не мога да пея”, „пея много фалшиво”. За детето няма по-прекрасен глас от този на майка му. А чистата интонация идва от съпровода на пианото, както и от останалите „чисто пеещи” гласове. Важно е мама да излъчва радост и ентусиазъм докато „музицира”! По време на „почивката” слушаме бавни и лирични 3-4 минутни откъси от класически произведения. Понякога пеем приспивни песни. Записи използваме и за гимнастиката и танците.

Коя е подходящата възра ст за начало на редовни занимания с музикален инструмент?

Не преди 5-6 годишна възраст. Това са моите лични наблюдения, включително и върху собствените ми деца, в чиято музикалност съм убедена от бебешка възраст.
undefined

Как родителите могат да предразположат децата към заниманията с музика, така че по-късно уроците да не са натрапени?

Като отначало ги водят редовно в „Прощъпулник” , после, ако проявят желание и талант, е добре да пеят. Има чудесни детски вокални групи и едва тогава занимания с инструмент. И то, ако детето има подчертан интерес.

Отглеждала си децата си и в Англия, какви са разликите в родителския подход там?

Не се наемам да правя такива генерални обобщения. Преполагам, и те като нас са различни – всеки според семейните традиции, характер, социална принадлежност. А в Лондон  и етносите са толкова многообразни... Забелязвам, обаче, че българските майки сме много „дидактични” – все „учим” децата на нещо... А в бебешката и ранната детска възраст децата ни копират. Затова: ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР, МИЛИ МАМИ!

На какво искаш да научиш твоите деца?

Охо! Непредпазлив въпрос. Книга мога да напиша! Момчетата ми са на 17 и 13 години. Дотук мога да кажа, че Бог ме е благословил с изключително свястни деца. В много неща вече са по-добри от родителите си. (Нямам предвид само компютъра, разбира се!)
Ако в живота си имат Вяра, Надежда и Любов, на какво повече бих мечтала да ги науча?