Учени откриха връзка между пиенето на хранителни добавки с витамини и минерали и по-високата смъртност сред по-възрастните жени. Специалистите подозират от известно време, че хранителните добавки може да са полезни само при някакъв недостиг в организма. Всеки излишък може да е вреден, показа изследването на финландски учени.
Изследователите установиха, че при жените, надхвърлили 50 години, смъртността е по-висока, когато пият добавки витамини и минерали. Смъртността се увеличава преди всичко от мултивитамините, фолиевата киселина, витамин В6, магнезия, цинка, медта и желязото. Калцият я намалява.
Обхванатите от изследването 38 000 американки са се хранели добре. Въпреки това много от тях пиели добавки. Екипът на д-р Яко Мурсу от университета на Източна Финландия и колегите му от университета на Минесота настояват, че витамините и добавките трябва да се пият само тогава, когато има медицинска причина заради потенциала им да причинят вреда.
Хората би трябвало да получават всички витамини и минерали от здравословна и балансирана храна. Участничките в изследването са попълвали периодично въпросници след 1986 г. Резултатите показват, че има "силна връзка" между желязото на таблетки и слабо увеличаване (2,4 процента) на риска от смърт. Връзката зависи от дозата - колкото по-голямо е приеманото количество, толкова по-голям е рискът. Подобна е връзката и с други добавки. Само калцият намалява смъртността, но и той трябва да се приема по лекарска препоръка. Възможно е изключение да е витамин D, за който предишно изследване установи, че помага на жените над 65 години да живеят по-дълго.
Изследването не доказва, че добавките са вредни, подчертават учените. "Изводът ми е по-скоро, че няма доказателства да са полезни", каза Яко Мурсу.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.