Мъжкото безплодие

от

В половината от случаите на безплодие причината се крие у мъжа. Какви са причините за мъжкото безплодие? Какво е лечението на мъжкото безплодие? Как мъжете изживяват този проблем?

В половината от случаите на безплодие причината се крие у мъжа. Какви са причините за мъжкото безплодие? Какво е лечението на мъжкото безплодие? Как мъжете изживяват този проблем?

Когато бременността не идва, най-правилното поведение е мъжът и жената заедно да посетят лекаря, който ще ги насочи към необходимите изследвания, сред които е и спермограмата.

Проблемът на сперматозоидите

От двадесетина години насам се наблюдава непрекъснато влошаване на качеството и намаляване на количеството на сперматозоидите. За момента това не оказва влияние върху раждаемостта, защото чрез лекарствата се компенсира намалената плодовитост.

 Мъжкото безплодие 

Генетичните фактори и мъжкото безплодие

Причините за мъжкото безплодие остават неизяснени в 40-50% от случаите, но изглежда, че най-голяма роля играят генетичните фактори. Медикаментозното подпомагане на двойките да имат деца с нископлодовита сперма потенциално влияе отрицателно върху качеството на спермата на бъдещите поколения.

Допълнителни фактори, които водят до мъжкото безплодие

  • Замърсена околна среда - химически субстнации от домакинските продукти, пестициди, автомобилни газове.
  • Прекалено излагане на топлина
  • Дълго седене
  • Носене на много тесни дрехи
  • Тютюнопушене
  • Някои хормонални и инфекциозни болести
  • Химиотерапия

Варикоцеле - специален враг на мъжкото безплодие

Мъжко безплодие

С това име лекарите наричат разширяването на вените на тестисите, което е честа причина за проблеми с плодовитостта. То се лекува лесно чрез хирургическа интервенция, състояща се в запушване на разширените вени. Това става в амбулаторни условия, с местна упойка.

Оплождане с помощта на медицината

Често аномалиите в производството на сперма не са пречка за достигане до оплождане с помощта на лекарите, но обикновено това отнема доста време. Трябва също да се знае, че успехът на едно оплождане „ин витро" зависи до голяма степен от възрастта на майката. Шансовете започват да намаляват след 37 години. Рискът от спонтанен аборт при изкуствено осеменяване пък нараства с 35%, ако бащата е над 40 години.

Лекарят решава

Според специфичните проблеми уроандрологът, специалист по проблемите на мъжката плодовитост, насочва пациента към изкуствено осеменяване или към метода „ин витро", често съчетан с интроцитоплазмена спермална инжекция. Тази техника, появила се през 1992 година, се състои в прецизното избиране на един сперматозоид, който се вкарва директно в овоцита.

Мъжете се чувстват виновни

Обикновено първо причините за безплодието се търсят у жената. Когато не се открият у нея, започва изследването при мъжа. Новината, че трудностите за забременяване се крият у него, предизвиква силно чувство за вина. Често се произнася фразата: „След като не мога да те даря с дете, нека да се разделим." Негативното психическо напрежение при мъжа нараства още повече от това, че жената е тази, която трябва да понесе тежестта на медицински подпомогнатото зачатие.

Просто „дарител на сперма"

Любовта е по-силна

Събирането  на  сперма след мастурбиране е необходимо за извършване на спермограмата. Този момент, изживян в неуютен кабинет, сред порнографски списания, няма нищо общо с любовния акт и святото желание за дете. Затова често мъжете го изживяват болезнено, като механични „дарители на сперма".

Любовта е по-силна

 

Психолозите препоръчват комуникацията в двойката да се засили, като се снеме драматичният характер, който могат да придобият събитията. С нежност, хумор и проява на внимание мъжът и жената ще запазят хубавия климат помежду си. Важно е те да продължават да правят секс, както преди. При оплождане „ин витро" не се налага сексуалните отношения да бъдат програмирани. Любовта често надделява над желанието за дете и мъжете взимат инициативата да прекратят опитите за оплождане, за да спестят на партньорката си хормоналните терапии.

Изкуствено осеменяване или „ин витро" - каква е разликата?

calendar

Календар