Момче или момиче?

от

Едни родители искат момче, други – момиче. Дали може да се повлияе на случайността при определяне на пола на детето? Полът на бъдещото бебе е определен още със сливането на яйцеклетката и сперматозоида и образуването на зигота. Изборът е дело на случайността в момента на оплождането.

Едни родители искат момче, други – момиче. Дали може да се повлияе на случайността при определяне на пола на детето?

Полът на бъдещото бебе е определен още със сливането на яйцеклетката и сперматозоида и образуването на зигота. Изборът е дело на случайността в момента на оплождането.

Яйцеклетката, съдържаща неизменно хромозома Х (за момиче), е оплодена съвсем случайно от сперматозоид с хромозома Х (за момиче) или Y (за момче).

Хромозомната формула, получена по този път, ще доведе до появата на бял свят на вашата дъщеря или син. Вероятности Тъй като съотношението между момичетата и момчетата е приблизително еднакво, вероятността да родите момче или момиче е 1 към 1. Колкото до това дали може да се повлияе на случайността, става дума по-скоро за емпирични методи, чиито резултати са също толкова случайни.

  • Твърди се, че сперматозоидите Y били по-бързи, но пък по-неиздръжливи от сперматозоидите Х. Това означава, че ако в деня преди овулацията си имала полов контакт, то сперматозоидите Y ще пристигнат първи, но голяма част от тях няма да оцелеят до момента, когато яйцеклетката бъде освободена. Оттук можем да заключим, че ако искаме момче, трябва да осъществим сексуалния акт възможно най-близо до овулацията.
  • Спермата е алкална среда (сперматозоидите не могат да живеят в кисела среда). Според степента на киселинност или на алкалност сперматозоидите ще живеят или ще бъдат унищожени. Първите жертви са сперматозоидите Y, понеже са неустойчиви. Това означава, че ако влагалището е по-алкално, сперматозоидите Y имат шанс и ти може би ще родиш момче.

Обратното – ако влагалището е с по-силна кисела реакция, ще оцелеят само сперматозоидите Х и ще родиш момиче. Срещат се мнения, че ако искаш да родиш момче, преди полов акт е добре да се прави промивка на влагалището с воден разтвор на сода бикарбонат. А ако искаш момиче – разтвор на вода и оцет. Резултатът, естествено, съвсем не е гарантиран и е по-добре да не се правят подобни експерименти.

Изработен е и режим на хранене с цел да се повлияе на pH на средата, приемаща сперматозоидите:

  •  Богати на сол и бедни на калций и магнезий храни, ако желаете момче;
  •  Безсолен и богат на калций и на магнезий, за да родиш момиче. Този режим трябва да се спазва строго, в продължение най-малко на 4 месеца преди зачеването. Но това може да доведе до недостиг на някои важни за организма вещества.
  •  Засега единственият сигурен метод да родиш дете от желания пол е след оплождане „ин витро“ да се имплантира в матката избраният предварително зародиш. Но наистина ли полът не бебето е от такова значение за теб и таткото? Дали са близнаци? Дори все още бъдещите родители да не знаят дали очакват близнаци и това е предрешено. Както е известно, близнаците могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни.

ДВУЯЙЧНИ БЛИЗНАЦИ Зачеват се, когато две яйцеклетки се оплодят от два сперматозоида при един и същи полов акт. Резултатът е: две различни зиготи, които ще се имплантират една до друга в матката. Възможно е двете деца да си приличат, но в границите на приликата между брат и сестра. Може да са еднополови или разнополови – зависи от случайното разпределяне на сперматозоидите. Двузиготовите бременности са 2/3 от двуплодните бременности.

ЕДНОЯЙЧНИ БЛИЗНАЦИ В една трета от случаите един сперматозоид опложда една яйцеклетка, което води до една зигота. Под влияние на недотам добре изяснени обстоятелства това единствено яйце се разделя на две равни части, всяка от които се развива самостоятелно. От двете идентични, получени при деленето яйца се раждат две еднакви деца, тъй като носят еднакво генетично наследство. Те са винаги еднополови и много си приличат.

Нужно е да знаеш...

Дори и да имаш предпочитания за пола на бебето, бъди сигурна, че това съвсем не е най-важното. В момента, в който гушнеш малкото създание, ти вече имаш всичко. Твоето дете е твоята вяра и надежда в бъдещето. И независимо, дали имате момче или момиче, вие имате най-ценния дар, който се нуждае от вашите грижи и безпрекословна любов.