Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на маткатa. Американски медици проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. Те установили, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването.
Миомата е доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години. Причините за образуването му остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени.
Изследването на Бостънския университет в САЩ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки. Известно е, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени. В течение на 10 години са били регистрирани 6 000 случая на миома на матката. Гинеколозите забелязали, че рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно. /БГНЕС
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.