Млечните храни предотвратяват миома

• от

Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на маткатa.

Млечните храни предотвратяват миомаКонсумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на маткатa. Американски медици проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. Те установили, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването.

Миомата е доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години. Причините за образуването му остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени.

Изследването на Бостънския университет в САЩ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки. Известно е, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени.  В течение на 10 години са били регистрирани 6 000 случая на миома на матката. Гинеколозите забелязали, че  рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно. /БГНЕС