Митове за пътуване с дете

от

Съществуват какви ли не митове и легенди относно гледането на деца и сякаш всички са измислени с една цел – да плашат бъдещите родители, че въпросното занятие е нещо сложно, трудно и се изисква академично образоване.
Митове за пътуване с дете

Митове за пътуване с дете

Съществуват какви ли не митове и легенди относно гледането на деца и сякаш всички са измислени с една цел – да плашат бъдещите родители, че въпросното занятие е нещо сложно, трудно и се изисква академично образоване.

Близки и роднини искрено ожалват новоизлюпените мама и татко заради предстоящите грижи и тревоги, заради безсънните нощи, заради липсата на социален живот и възможности за посещения на партита и пътувания. Всъщност днес вече има толкова безброй улеснения при отглеждането на дете, че едва ли някой може да се оплаче от липсата на нещо.

И най-важното, вече има толкова много информация, достъпна чрез книги и интернет, социални мрежи, форуми и какво ли не, че няма проблем, на който да не може да се намери отговор. На всичкото отгоре в крайна сметка бебегледането не изисква нито чак толкова екстремни усилия, нито лишаване от социален живот, нито пък някакви колосални капиталовложения.

С гушнато бебе в кенгуру или шал можеш да ходиш почти навсякъде, ако го кърмиш – задачата ти се улеснява максимално, и не на последно място ако не се престараваш и не бъдеш перфекционист в графици, хигиена и режим, светът с бебе ще бъде наистина розов.

Една от разпространените заблуди е, че с малко дете и бебе не може да се пътува, особено пък в чужбина.

Това твърдение е закон за много родители и роднини, че даже и за доста педиатри. Вероятно се дължи на годините, в които беше изключително трудно да се пътува където и да е в чужбина, на липсата на информация и на наложения стереотип за гледане на деца, който изискваше всичко да е вместено в планове, графици и петилетки. За щастие, днес вече имаме достъп до информация и възможности, имаме право да избираме как да гледаме детето, как да го храним и дори ако щете, как да го носим. Това са предимства, които едва ли се приемат за голямо постижение от по-младите родители, но за майки като мен на тридесет и... всичко изброено е един голям плюс.

Ето някои от най-разпространените митове:

Нужна е подготовката на много документи и висене по канцеларии

Просто трябва да извадиш задграничен паспорт на детето, ако ще пътувате в чужбина, което е стандартна процедура. За всеки случай носи със себе си и акта за раждане, а ако е непълнолетно и пътуваш без другия родител ще ти трябва и писмено разрешение, че можеш да го изведеш от страната.

С бебе не бива да се лети по самолети, а с влак или автобус е твърде дълго и неудобно

Да се лети със сигурност няма проблем. Добре е все пак бебето да е навършило три месеца и тялото му да е укрепнало поне малко. Всъщност колкото по-рано свикне да пътува, толкова по-малко проблеми ще създава като порасне и ще издържа на по-дълги преходи.

Няколко улеснения:

  • При кацане и излитане е добре да кърмиш детето или да му дадеш мляко в шише. Ако вече е отбито му дай сок или чай. Гълтателните движения помагат да се избегне неприятния ефект от налягането в ушите.
  • За дете от 2 до 7 години подготви някакви развлекателни игри, книжки или играчки. Така то ще има повод да се разсейва и да не му доскучава. Може да си играете да броите редовете в самолета или да му разказвате приказки. Подготви му някаква малка изненада, която поднеси по средата на полета.

При пътуване има по-голям шанс детето да се разболее

Всъщност е важно детето да тръгне здраво на път. Много често вирусните заболявания, които в последствие излизат наяве, са част от „багажа”, с който тръгвате. Изобщо не е задължително дето да се разболее. Ако се спазват елементарни хигиенни навици, ако е калено и хранено здравословно и се направи плавен преход между различните климатични пояси (при далечно пътуване), няма от какво да се страхуваш. По време на екскурзията или почивката му давай само бутилирана вода и храна от проверени източници. Или носи със себе си бурканчета ако се притесняваш, че там където отивате няма да има подходяща храна. При планирано пътуване можеш да проведеш една серия с хомеопатичен препарат за подсилване на имунитета месец или два преди това. Освен всичко можеш да даваш и клеева тинктура.

Налага се да се съобразяваш с много детайли

Най-важното е да подбереш правилния сезон, не бива да е нито много горещо нито много студено. Търси умерените температури, за да може детския организъм да се адаптира лесно. В почти всички прилични хотели има удобства за бебета и деца, в хубавите ресторанти се предлагат и столчета за хранене. Някои хотели предлагат дори детегледачки на час, стаи където можеш да оставиш дребосъка за няколко часа и той да си играе с други деца под зоркия поглед на няколко гледачки. Така съвсем спокойно можеш да отидеш дори на ски ваканция. През лятото може да се възползваш от детските басейни и да научиш детето да плува. Нещо, което е изключително полезно и често нямаш време за подобни занимания в ежедневието.

И не забравяй, че колкото по-рано свикне да пътешества, толкова по-добре за цялото семейство и най-вече за самото дете. Важно е да се решиш един път, след това е много по-лесно. И всъщност ще се убедиш, че в чужбина са много по-търпеливи към децата и техните капризи и плач, отколкото у нас.