Митове за контрацепцията

от

Какво ли не сме чували по този въпрос, при все, че живеем в двадесет и първи век. Сред жените се разпространяват невероятни бабини методи за предпазване от бременност, които вместо да помогнат, по-скоро водят до увеличаване на раждаемостта. Какво ли не сме чували по този въпрос, при все, че живеем в двадесет и първи век. Сред жените се разпространяват невероятни бабини методи за предпазване от бременност, които вместо да помогнат, по-скоро водят до увеличаване на раждаемостта.

Какво ли не сме чували по този въпрос, при все, че живеем в двадесет и първи век. Сред жените се разпространяват невероятни бабини методи за предпазване от бременност, които вместо да помогнат, по-скоро водят до увеличаване на раждаемостта.
Други пък слушат приятелките си, които се кълнат, че са постигнали спокойствие и сигурност с методи от народната медицина например. Само че резултатът често е или аборт или раждане на непланирано бебенце.
Ето някои от най-разпространените заблуди относно контрацепцията:

1. До началото на първата менструация
За съжаление възрастта на сексуално активните става все по-ниска и по-ниска. Тийнейджъри и направо деца имат достъп до всякакви издания, телевизии и интернет. Влиянието на приятелите и липсата на истински отношения и доверие към родителите водят много често до прибързани действия и грешки с последици. Само че липсата на менструация не е гаранция, че няма да се случи забременяване. Организмът в тази възраст изживява промени и се трансформира хормонално. Много често може да се зачене малко преди да се случи първия цикъл.

2. След първи полов акт
Отново няма никаква гаранция. Много често мъжът и жената не са подготвени предварително, че ще се случи и затова не са предвидили предпазни мерки. Но това че е първият не носи никакви гаранции.

3. При прекъснат полов акт
Често срещан метод при много двойки. Само че имай предвид, че така са се появили много бебета. Прекъснатият полов акт не гарантира, че в жената няма да попаднат сперматозоиди, защото често определено количество преминава преди или след еякулацията.

4. Ако жената кърми
По принцип ако жената кърми активно и без режим, наистина хормонално е по-трудно да се зачене, но изобщо не е гаранция. Има хиляди случаи на жени забременели докато кърмят и дори докато все още нямат цикъл.

5. Ако след това веднага се измиеш
Отново грешен подход. Няма начин да се почистиш така, че да предотвратиш бременност на всяка цена. Хигиената е задължителна при полов контакт, но няма да спаси положението.

Не разчитай на бабини деветини що се отнася до нещо толкова сериозно. Най-добре е да обсъдиш със своя гинеколог методите на контрацепция. Лекарят ще ти препоръча начин, съобразен с възрастта, връзката ти и здравето ти. Не приемай готови решения от приятелките си, защото това което е подходящо за една е лош вариант за друга. При консултация задължително кажи на лекаря си всички оплаквания и заболявания, особено ако имаш хормонални проблеми.