Миома и бременност

от

Днес диагнозата „миома на матката“ е често срещана. При жените с това заболяване съвсем закономерно възниква въпроса: как туморът ще повлияе развитието на бременността и раждането?
Миома и бременност

Миома и бременност

Днес диагнозата „миома на матката“ е често срещана. При жените с това заболяване съвсем закономерно възниква въпроса: как туморът ще повлияе развитието на бременността и раждането?

Какво означава миома?

Миомата е най-честият тумор на матката. Въпреки че самата дума тумор звучи страшно и в обществото се използва като синоним на рак, миомата не е злокачествено образование. Според някои проучвания миома може да бъде открита в до 40% от жените на възраст над 35 години. Много от тях нямат оплаквания и вероятно никога няма да разберат за наличието й. Като правило, миомата на матката е най-често множествена (има няколко възела). Но е възможно възелът да е само един. Като честота на женските заболявания миомата на матката заема второ място, след възпаленията на женските полови органи. Как обаче се отразява тя на една бременност?

Миома и нормална бременност

През бременността миомата на матката често протича безсимптомно, т.е. бъдещата майка не подозира, че има подобно заболяване и узнава за съществуването й едва при първия ултразвуков преглед. Как ще се прояви миомата на матката през бременността зависи от разположението и размерите на миоматичните възли.

Миома и стерилитет

При жените с миома способността за зачатие принципно не е нарушена, с изключение на случаите, когато миоматичният възел е с големи размери и води до деформации на матката, което всъщност се явява препятствие за прикрепване на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Проблеми със зачеването могат да възникнат и при големи размери на миоматитичните възли, които са в маточната тръба, тъй като в този случай те затрудняват предвижването на сперматозоидите и съответно оплождането. В подобни случаи можем да говорим за стерилитет.

Миома и усложнения

Естествено, възможни са и усложнения. В определен срок от бременността миомата на матката може да повиши риска от прекъсване на бременността, да доведе до периодически повишен тонус на матката (чести контракции).
Опасността от прекъсване на бременността в ранни срокове, повишеният тонус на матката през втория триместър са обусловени от измененията на матката, нарушеното кръвообръщение в миоматичните възли и развитието на промени в тях. Всичко това увеличава риска от фетоплацентарна недостатъчност (увеличение или намаление на дебелината на плацентата) и хипоксия на плода (недостиг на кислород).
При жени с миома често се наблюдава неправилно положение на плода, както и патологично разположение на плацентата. Причина за тези нарушения са миоматичните възли, които са в матката, водят до деформации и така пречат на правилното разположение на плода. В тези случаи плацентата се прикрепя там, където има свободно място. Наличието на големи възли може да доведе и до нарушения на маточно-плацентарното кръвообръщение.

Лечение

През бременността се провежда само профилактика или лечение на възможните усложнения, възникващи на фона на миомата.

Целите на лечението могат да бъдат различни, в зависимост от наличните оплаквания и усложнения:

  • Снижаване тонуса на матката за предотвратяване спонтанен аборт;
  • Задържане на бременността до определения срок;
  • Опит за предотвратяване на преждевременно раждане и раждане на здраво дете.

Лечението на самата миома през бременността се провежда, когато има остра болка в корема, повишени левкоцити в кръвта, силно кръвотечение. При липса на ефект от консервативното (неоперативно) лечение следва хирургично. Понякога е достатъчно малка хирургична намеса, за да бъде съхранена бременността.

Профилактика на усложненията включва през цялата бременност стриктно да се следи:

  • Как се развива (дали се увеличава, намалява) миомата;
  • Състоянието на плацентата – нейното разположение, структура, размери;
  • Ръста и развитието на плода в зависимост от срока на бременността.

Родоразрешение

1-2 седмици преди предполагаемата дата за раждане е добре жената да бъде хоспитализирана в родилния дом, за да се вземе най-доброто решение за начина на раждане.
При бременни с нисък риск за усложнения по време на раждането се препоръчва естествено родоразрешение.
Раждането при бременни с миома често има усложнения – несвоевременно изтичане на околоплодните води поради повишения тонус на матката или неправилно разположение на плода; преждевременно отлепяне на плацентата и др. При усложнения се препоръчва раждането чрез цезарово сечение.

След раждането

След раждането, особено ако кърмиш малкото поне 6 месеца, размерите на миомата имат тенденция да намаляват, тъй като съдържанието на хормона естроген в този период е значително намалено.
В този период се провежда консервативно лечение на миомата на матката. Тук се включва диетотерапия, фитотерапия, лечение с лекарствени препарати, в частност приемане на витамини, хормонални препарати. В диетата трябва да преобладават храни, богати на белтъчини и йод и съответно да се ограничат мазнините и въглехидратите.
В периода на лактация може да се използват препарати, съдържащи прогестерон. Този хормон затормозява ръста на миомата на матката и не оказва влияние на количеството и качеството на кърмата. След спиране на кърменето може да се използват и други хормонални препарати. Схемата на лечение ще определи наблюдаващия те гинеколог. Оперативно лечение се предприема само по строги показатели и когато няма ефект от неоперативното.

Нужно е да знаете...

...Във връзка с това, че по време на бременността хормоналната промяна на организма повишава кръвоснабдяването на матката, по принцип миоматичните възли имат тенденция за увеличаване, особено през първия триместър. Но всъщност съществено уголемяване на миомата рядко се наблюдава. Често миоматичните възли въобще не нарастват.

...Миоматчините възли е възможно да изменят своята първоначална локализация и това да се окаже причина за болки, ниско в корема, повишена температура, обща отпадналост, изменения в кръвните показатели. Всичко това идва да покаже, че е нужна хоспитализация, медицинско наблюдение и лечение.

...През 35-36 г. с. е необходимо да се уточни локализацията на миоматичните възли, положението на плода и да се реши как би било добре да протече раждането.

Консултант: д-р Вероника Кръстанова, акушер-гинеколог, МБАЛ „Токуда Болница София“, София