Мигрена след раждането

от

Главоболието след раждането е често срещан проблем, а едно от най-тежките му проявления е мигрената.
Мигрена след раждането

Мигрена след раждането

Главоболието след раждането е често срещан проблем, а едно от най-тежките му проявления е мигрената.

Какво представлява мигрената?

Това е заболяване, което се характеризира с периодически повтарящи се пристъпи на главоболие, локализиращи се обикновено в едната половина на главата. Мигрената се отнася към неврологичните заболявания и се проявява с главоболие с различна честота - от 1-2 пъти на седмица до 1-2 пъти в годината. Пристъпите на болестта протичат еднотипно и в повечето случаи се повтарят в продължение на години. В началото на пристъпа се появява пулсираща болка в главата в предната част или при очните ябълки. След това болката може да стане много силна, да се разпростре в половината част на главата или в цялата, като е съпроводена с гадене, повръщане, светло-и фонофобия (непоносимост към светлина и шум). Мигрената може да бъде: обикновена и класическа, като всяка форма има своите особености.

Причини

Факторите, провокиращи пристъпите на мигрена, често са стрес и умствено напрежение. Състоянието може да бъде отключено и от:

  • Преумора, хронична липса на сън, нарушения на съня;
  • Хормонални нарушения и колебания в хормоналните нива по време на менструалния цикъл;
  • Промяна във времето - топло или студено;
  • Колебания на атмосферното налягане;
  • Магнитни бури;
  • Простудни заболявания и др.

Причините за развитието на мигрената не са изучени до край. Доказано е, че значителна роля за възникването й играят наследствените фактори: в повечето случаи заболяването се наследява по майчина линия.

Мигрена след раждането

Обикновено пристъпите на мигрена след раждането се развиват при жени, страдащи от заболяването и преди бременността. Но има и случаи, когато мигрената се появява за първи път след раждането. Началото на заболяването след раждане се наблюдава при жени, които не кърмят, като се свързва с колебания в равнището на естрогена и прогестерона. Освен това след раждането жената се сблъсква с различни проблеми: недостатъчно сън, физическа и психическа умора, повишена тревожност, често стигаща до депресия. Тези стресови фактори провокират пристъпите на мигрената, при това тяхната продължителност може да се увеличи, в сравнение до преди бременността.

Диагностика и лечение

Мигрената може да бъде диагностицирана от невролог след необходимите прегледи и изключването на други причини за главоболието. За ефективното й лечение на първо място трябва да се изключат провокиращите фактори. За това е необходимо по възможност да избягваш стресовите ситуации, да отделяш достатъчно време за сън и почивка. Ако нощем не можеш да спиш спокойно, то през деня непременно поспивай заедно с мъничето. Разходките на свеж въздух, ежедневната умерена физическа активност също помагат за намаляване на пристъпите на мигрена. Имай предвид, че има храни, които могат да влияят на състоянието.

Избягвай кафе, алкохол, орехи, цитруси, шоколад, мед, сладки неща. Добре е ако се довериш на алтернативни методи на лечение, които могат да предотвратят или съществено да облекчат пристъпите - точков масаж, иглотерапия, йога, автотренинг, аромотерапия. Тези методи можеш да използваш както за профилактика, така и при първите признаци на настъпващия пристъп, естествено под ръководството на нужния специалист.

Лекарства срещу мигрената след раждане се приемат само по предписание на невролог, който отчита това дали кърмиш или не. Комбинираното лечение с използването на медикаменти, както и на алтернативни методи е ефективно и позволява да се снижи честотата, продължителността и интензивността на неприятните усещания.

Ако пристъпите на мигрена са чести, т. е. появяват се повече от 3 пъти в месеца, добре е да си водиш дневник, като целта е да отбелязваш провокиращите фактори. Така по-лесно би разбрала причините за случващото се. Ако до бременността мигрената е била свързана с менструалния цикъл, най-добрият способ за предотвратяване й е колкото може да удължиш периода на кърмене.