„Чудото” метаболизъм

• от 1

Метаболизъм наричаме всички биохимични реакции в тялото, които регулират освен жизненото състояние на клетките в организма, също нашето телесно тегло и скоростта при изгаряне на калориите, и които определят здравословното ни състояние. Или иначе казано, метаболизъм се нарича обмяната на веществата, оказваща влияние върху нуждите на организма от хранителни вещества.
„Чудото” метаболизъм

„Чудото” метаболизъм

Метаболизъм наричаме всички биохимични реакции в тялото, които регулират освен жизненото състояние на клетките в организма, също нашето телесно тегло и скоростта при изгаряне на калориите, и които определят здравословното ни състояние. Или иначе казано, метаболизъм се нарича обмяната на веществата, оказваща влияние върху нуждите на организма от хранителни вещества.

Ето защо много често чуваме определения като „той има ускорен метаболизъм” или „тя има бавен метаболизъм”, когато се чудим защо нечие тегло е под или над нормата. И в двата случая говорим за скорост на метаболитния процес.

Но какво представлява всъщност „чудото” метаболизъм и защо е толкова важен процес за нашия организъм?

Метаболизмът се явява един своеобразен вътрешен треньор на тялото, който неуморно се грижи за изгарянето на калориите, унищожава мазнините и контролира работата на органите, така че да се чувствате добре и да изглеждате добре.

Но знаете ли защо метаболитният процес е тясно свързан с храненето и с телесното тегло?

Всеки път, когато се храните, ензимите в клетките на организма разграждат храната, за да я превърнат в енергия. Тази енергия поддържа и издръжливостта на тялото ви по време на тренировка. Колкото по-бързо работи метаболизмът ви, толкова повече калории изгаряте. А колкото повече изгаряте, толкова по-лесно отслабвате.

Всяко тяло изгаря определено количество калории, необходими за поддържане на всички процеси в тялото, включително биенето на сърцето, дишането, работата на бъбреците, храносмилателната система и мозъка. Скоростта на метаболизма е именно скоростта, с която тялото изгаря калориите.

По презумпция, мъжете имат по-ускорен метаболизъм от жените. Към тази група спадат още високите, широкоплещести хора, както и младежите, защото техният организъм е по-здрав и жизнен от възрастния. Ето защо при младите високи и тежки мъже метаболитният процес протича с най-бърза скорост, а при ниските и слаби жени – с най-бавна.

Изненадващото е, че хората с наднормено тегло също имат ускорен метаболизъм, тъй като тежат повече, но ако теглото им е постоянна величина, техният метаболизъм не успява да изразходва приеманите калории. Затова идеалният вариант е да стимулирате метаболизма си, за да можете да регулирате хранителния си режим и теглото си.

От какво зависи скоростта на метаболитния процес?

Освен теглото, още няколко основни фактора предопределят скоростта на метаболитния процес. Един от тях е възрастта – с всяко следващо десетилетие след навършване на 40-годишна възраст, скоростта на метаболизма намалява с 5 %, от части заради намаляването на мускулната маса.

Което означава, че трябва незабавно да се повиши физическата активност, за да може да се засили скоростта на изгаряне на калориите.

Скоростта на метаболитния процес може да бъде генетично наследена от предишните поколения или да се повлияе от нарушени функции на щитовидната жлеза (да се ускори или да се забави).

Съвети за стимулиране на метаболизма:

  • Повишете физическата си активност – имате право на избор: можете да увеличите броя на тренировките за седмицата, продължителността на самата тренировка или да промените тренировъчния си режим.
  • Грижете се за добрата хидратация на организма - увеличете приема на течности за деня – минимумът да е поне 2 л. вода или безкофеинови напитки дневно. Прибавяйте лед към напитките си, тъй като за затоплянето му в стомаха се изразходва енергия, а това изисква по-усърдна работа от страна на организма.
  • Хранете се на често, на малки порции – по-добре е през целия ден да консумирате няколко малки порции вместо да се задоволявате с две големи хранения. Изградете си хранителен режим на принципа като редувате основните хранения с малки закуски, за да подобрите състоянието на храносмилателната си система.
  • В никакъв случай не пропускайте закуската. Дори от леглото да скачате веднага на кафето, насилете се да хапнете нещо малко. Нямате представа колко благоприятно действа закуската върху енергийното ниво в тялото ви.
  • Включете въглехидрати в закуската – хапнете 10 – 20 грама въглехидратни храни (например пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци), за да събудите тялото си и да му осигурите енергия. Особено преди тренировка. В противен случай то ще продължи да изчерпва гликоген от черния ви дроб и мускулите (резервно хранително вещество).
  • Взимайте хранителни добавки – приемайте ежедневно мултивитамини, за да сте сигурни, че снабдявате организма си с нужната доза витамини и минерали, необходими му да обработи правилно храната. Включете обаче и хром, който спомага по-ускореното изгаряне на калориите. Най-добре е да го приемате директно от хранителен източник (домати, яйца, зелени чушки, месо, ябълки, банани).
  • Не пренебрегвайте кофеина – консумацията на кофеинови напитки сутрин и следобед повишава скоростта на метаболитния процес и му действа като стимулант.