Меню за умни деца: Кои храни стимулират ума на детето?

от

Всички родители искат децата им да бъдат здрави, щастливи и успешни. Научните изследвания показват, че храната играе ключова роля в когнитивното развитие на децата. Разберете какво да сложите в чинията им, за да стимулирате интелекта им?

©  iStock

Добрата храна може да подобри концентрацията, паметта, способността за учене и емоционалното благополучие на детето.

Снабдявайки организма на детето с необходимите хранителни вещества, които да го заредят с достатъчно енергия за деня, родителите създават бъдещ отличник.

Не забравяйте, че най-важното от всички хранения за деня е закуската. Нейната хранителна стойност и енергийност ще се погрижат за метаболизма на детето и ще го заредят с много енергия.

Както всеки друг орган в човешкия организъм, така и мозъкът се нуждае от качествена храна. Какво точно е въздействието на храната върху ума?

Невротрансмитери (химически сигнални вещества на нервната система) като серотонин, допамин и норепинефрин пренасят съобщения от една клетка до друга и оказват влияние както върху настроението, така и върху нашите действия и мисли. Част от хранителните вещества, които поглъщаме, стават част от невротрансмитерите, които ни помагат да мислим.
©  iStock

Ето кои храни и хранителни вещества са важна част от детското меню и подобряват развитието и функционирането на ума на детето:

  • Холинът е полезен за паметта този витамин от група В се съдържа в ядките и яйцата. Ускорява развитието на мозъка и паметта.
  • Антиоксидантите подобряват паметта богатството на плодовете и зеленчуците е именно в стимулиращите ума антиоксиданти като витамините А, С и Е. Ядките и бобовите храни също изобилстват от антиоксиданти.
  • Омега-3 мастните киселини подобряват мисловните функции важен поддръжник на основната когнитивна функция, Омега-3 киселините могат да бъдат открити в редица храни: океанска риба (като риба тон и сьомга), авокадо, ленено масло, ядки (орехи и бадеми) и зехтин.
  • Пълнозърнестите храни подобряват мозъчната функция въглехидратите, съдържащи се в тях, са богати на фолиева киселина и витамини от групата В и помагат за подобряване действието на паметта. Освен това пълнозърнестите храни са богати на фибри и зареждат с енергия.
  • Желязото се грижи за пъргавината на ума богатите на желязо храни подобряват концентрацията и пъргавината на ума 30 и повишават енергията. Основни ресурси на желязо са червеното месо, пуешкото, спанакът, бобовите храни, сушените плодове и пълнозърнестите храни.
  • Водата подобрява концентрацията за човешкия организъм е важно да бъде добре хидратиран. Водата действа добре срещу умора и подпомага концентрацията.
Предлагайте често вода и прясно изцедени сокове. Избягвай фабричните сокове и газираните напитки.