Механизъм на болката при раждане

от

Как се обяснява болката при раждане и какви са начините за обезболяването й? Вера Николова
Механизъм на болката при раждане

Механизъм на болката при раждане

Как се обяснява родилната болка и какви са начините за обезболяването й? Вера Николова

Механизмът на възникването на болката при раждането все още не е точно изяснен. Болката е непосредствено свързана с маточните контракции и с разширяването на маточната шийка.

6 – 7 минути – когато болките са през такъм интервал от време, можеш да тръгваш към родилния дом.

Усещанията в ранния стадий на раждането се определят като теглене и болка ниско в гърба. С прогресиране на раждането болезнените усещания се засилват като променят отчасти и локализацията си. Започват да се усещат повече в долната част на корема към хълбоците и дори към бедрата.

Характерна за родилната болка е нейната зависимост от маточните контракции, от тяхната сила и продължителност. Освен това силата на болката се обуславя и от много психични и емоционални фактори, характеризиращи личността на раждащата жена като типа нервна система, възпитание, емоционалност, опит, култура, подготовка за раждането. Условно се различават две съставки на родилната болка: собствено болково усещане и емоционален болков фон.

Затова е важна психопрофилактичната подготовка на бременната жена за раждането. Целта е да се спечели доверието й, да й се обясни и дори внуши естеството на този физиологичен процес, да се премахне съществуващия в нея страх, да се приучи на някои прийоми с цел облекчаване на родилната болка.

За правилната психична подготовка на бременните е необходимо да се постигне следното:

  • да се повиши прагът на дразнимост на болковия анализатор; да се създадат нови доминантни огнища в кората на главния мозък;
  • да се премахнат отрицателните емоции;
  • да се потиснат всички създадени в миналото патологични представи, възприятия и условно рефлекторни връзки, свързани със страха от раждането.

В помощ можат да й бъдат организираните училища за бременни, изпълняването на комплекс физически упражнения (такива за отпускане на мускулатурата на перинеума, за трениране на коремната преса).

Обезболяване на раждането се извършва с аналгетици, хипнотични, невролитични, транивилизиращи и неинхалационни анестетични средства.

Нужно е да знаеш...

Спиналната анестезия е най-често използваната упойка и за нормално раждане, и за цезарово сечение. Анестетикът като се смеси с гръбначно-мозъчната течност облива коренчетата на гръбначния мозък и блокира сетивните, двигателните, както и вегетативните нервни влакна.

Пункцията се извършва в едно от междупрешлените пространства. Жената е в легнало или седнало положение при инжектиране на анестетика.

Възможните усложнения са:

  • развитие на хипотензия (понижено кръвно налягане).

Ефективна профилактика на хипотензията е предварителна инфузия на 500-1000 мл водно-солеви разтвори;

  • обтуриране на долна празна вена;
  • главоболие – профилактиката е в употреба на възможно най-тънка игла и добра хидратация на раждащата.

Консултант: д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог, Първа АГ Болница „Св. София“, София