Мастит – възпаление на млечните жлези

• от

Маститът е често срещано заболяване при току-що родилите жени. Една на 20 кърмещи майки получава мастит в първите дни след раждането.

Маститът е често срещано заболяване при току-що родилите жени. Една на 20 кърмещи майки получава мастит в първите дни след раждането.

Причината? Млечните жлези, по които се оттича кърмата се възпаляват от попаднала бактерия или се запушват заради застой на млякото. Но появата на мастит не означава, че трябва да спреш да кърмиш. Просто ще трябва да спазваш определен режим на лечение и временно да ограничиш храненето на бебето от възпалената гърда.

Какво е мастит?

Терминът „мастит” е комбинация от гръцките думи „mastos” – „гърда” и „itis” – „възпаление на”. Така че, най-общо казано, маститът е заболяване в следствие на инфекция на млечните жлези на гърдите, което се появява около 10 дни до месец след раждането.

Най-често причинителят е бактерия от устата и носа на бебето, попаднала в млечния канал през малки наранявания на кожата около зърното (причинени от захапването на пеленачето, от нарушаване целостта на кожата при изстискване на кърмата  и т.н).

В зависимост от вида на бактерията (стрептококи или стафилококи) инфекцията, причиняваща мастит, може да е съответно повърхностна само в малки участъци или по-дълбоко в каналите, където да прерасне в абсцес.

Маститът може да възникне и по други причини. При жените, кърмещи за първи път и неусвоили добре кърмаческата техника, много често се задържа кърма в млечните канали. Това причинява запушване, което от своя страна възспира оттичането на млякото, жлезите се подуват и се появява маститът. Ето защо, за младите майки е препоръчително да използват аксесоари за кърмещи майки (като помпа за кърма, подплънки и крем за омекотяване), които да облекчат процеса и да предотвратят неприятните последици.

Предпоставка за мастит може да бъде и наближаването на менопаузата (хормоналните промени в организма предизвикват запушване на каналите с мъртви кожни клетки и остатъци), отслабената имунна система в следствие на раждането, а също и по-сериозни заболявания като диабет и СПИН. Обикновено в тези случаи обаче, маститът е хроничен.

Симптоми на мастит

Мастит – възпаление на млечните жлезиВъпреки че маститът е локално възпаление, то се отразява на целия организъм. На първо място се появява болка, подуване, зачервяване и повишаване на температурата на гърдата. Възможно е да усетиш втрисане, покачване на телесната температура до 39 градуса, треперене, умора, болки в тялото и подуване на лимфните възли в съответната мишница.

Имай предвид, че симптомите на мастит при кърмещите майки много често приличат на симптомите на грип. Така че, ако усетиш някаква здравословна нередност, по-добре се консултирай с медицинско лице, за да спреш възпалението навреме. И не се тревожи, че можеш да заразиш бебето си. Най-вероятно бактерията е попаднала в млечния канал от неговата уста.

Лечение на мастит

На първо място при мастит трябва да се вземат бързи мерки за облекчаване на подуването, както при оток. Редувай топли и студени компреси – първите повишават циркулацията на кръвта (което провокира действието на защитните тела в определения участък), а вторите облекчават болката. Масажирай нежно областта на гърдите, за да спомогнеш за разнасяне на запушването. Можеш да комбинираш масажа с топъл душ и с изтискването на кърмата след храненето.

Мастит – възпаление на млечните жлезиВъпреки болката е важно да продължаваш да кърмиш на болната гърда. Всмукателният рефлекс на бебето е много по-ефикасен от помпата за изтискване на кърма и ще издърпа задържащото се в каналите мляко. За да облекчиш усещането, първо сложи детето да суче от здравата гърда, докато потече кърмата, след което го премести. Освен това редуването е важно, за да се изпразнят всички млечни канали.

Посъветвай се с лекар какви медикаменти можеш да приемаш за облекчаване на болката. Важно е да намалиш чувствителността, тъй като в противен случай организмът ти реагира на стреса, а това се отразява на количеството кърма, което отделяш. В случай, че до 24 часа след установяването на мастита, симптомите не са започнали да отшумяват, а напротив – температурата и треската се покачват, а ти се чувстваш все по-отпаднала, незабавно потърси лекар – в най-добрия случай ще ти предпише антибиотици, в най-лошия – хирургическа намеса.

Най-важното лекарство при мастит обаче е почивката. Трябва да лежиш максимално дълго, за да позволиш на имунната си система да се възстанови, да облекчия болката и да се възстановиш от стреса след раждането. Дори когато настъпи времето за кърмене на твоя малчо, прави го в леглото и помоли най-близките си хора да те отменят в останалите домашни задължения за известно време.

calendar

Календар