Майчинството повишава умствените способности

• от

Освен всички невероятни преживявания, които носят бременността и майчинството, ново изследване доказа, че умствените възможности на жената се повишават в този период.
Майчинството повишава умствените способности

Майчинството повишава умствените способности

Освен всички невероятни преживявания, които носят бременността и майчинството и на пук на всички теории, че жените едва ли не почти „изключват” съзнанието си, ново изследване доказа, че умствените възможности се повишават в този период.

Широко разпространено е мнението, че умствените възможности на бременните едва ли не се снижават. Дори някои от самите бъдещи майки признават, че по време на деветте месеца паметта им сякаш ги предава, по-трудно се ориентират в пространството и им трябват повече усилия, за да анализират нещо.

На пук на това, наскоро учените от Австралийския национален университет откриха, че бременността и майчинството са най-добрата защита от възникване на мозъчни увреждания в по-късна възраст. На всичкото отгоре, според данните от тестовете, жените, които са родили, се отличават с по-добър коефициент на полезно действие в работата и с по-активна мозъчна дейност.

Всъщност промените, които се случват по време на бременността са с временен характер. Разсеяността, умората и забравата са само израз на трансформациите в хормоналните нива и в мозъка. Организмът се пренастройва за новите си функции.

Психиатри от същия университет провеждат изследване в което вземат участие около 2500 жени на възраст от 20 до 24 години. Учените преценяват умствените им способности на три пъти – през 1999 г, през 2003 и през 2007 г. Тези от участничките, които през това време са били бременни, показват резултати, които са равни на тези от жените, които не очакват дете. Въпреки всичко, почти всички от родилките смятат, че страдат от понижение на паметта, което според учените може да е обусловено не от промени в мозъка, а от хормонално естество или пък от самовнушение, поради широко разпространените теории.

В друго изследване пък учените установяват, че самките на няколко животински видове, започват да действат значително по-бързо и смело след като имат потомство, в сравнение с тези, които нямат.
 
Всичко това не бива да ни учудва. Всяка една бременна и настояща майка може да потвърди със сигурност, че новото й положение я кара да бъде на щрек за много повече неща, отколкото преди. Тя трябва да се съобразява с много фактори, които по един или друг начин могат да засегнат детето й. Не случайно в народния фолклор се ширят сравнения на майките с орлици или лъвици. Просто сякаш качествата на тези животни се пренасят върху жените.

Така че ако си бременна, не обръщай внимание на подхвърлянията и шегите относно състоянието ти. Не забравяй, че твоите умствени способности са не по-малки от тези на колегите ти. Даже напротив, бременните и майките имат прилив на креативност.

Развитието и раждането на едно дете е най-хубавото събитие и няма как да се отрази негативно върху съзнанието или мозъчните ти функции. Остави се на вълната на щастието и на очакването, вгледай се в себе си и ще откриеш, че имаш неподозирани заложби. Провокирай себе си, опитай се да направиш нещо, което винаги си искала, но си се притеснявала. Ще видиш, че позитивната енергия, любовта и щастието от майчинството ще свършат чудеса.

Автор: Карина Хачадурян