"Майчинството осмисли живота ми"

от 1

Те са млади, готини, влюбени и много щастливи. Те са доказателство, че животът е едно вълнуващо приключение, изпълнено с много положителни емоции.

Те са млади, готини, влюбени и много щастливи. Те са доказателство, че  животът е едно вълнуващо приключение, изпълнено с много положителни емоции.

"Майчинството осмисли живота ми"Моята героиня Павлета Шиманска е 31-годишна дама, променила изцяло живота си след като сключва брак . Родом от Ботевград, след като завършва Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ остава да живее и работи като зъботехник в София. Доволна от живота и професията си, тя се наслаждава на различни пътешествия из Европа - до лятото на 2007 г., когато се запознава с бъдещия си съпруг - голямата й любов Тарас от прекрасния град Синеморец.

Нещата се развиват скоростно и голямото разстояние помежду си решават с установяване на едно място - в Синеморец. Поради липсата на зъботехнически лаборатории в Синеморец на младата жена се налага да промени коренно  професионалното си поприще. Започва работа в аптека като продавач - консултант по козметика. Това й носи удовлетворение, интересно й е, научава много нови и полезни неща.

Но най-важното и ценно е, че силната и споделена любов на Павлета и Тарас създава едно малко съкровище - Гроздан /Дани/. Малчуганът на 2 г. и 8 м. е слънчицето на мама. Малкият има късмета да бъде отглеждан в едно райско, красиво кътче, тихо и спокойно, с чист въздух и прекрасна природа, съхранена заради близостта на природен парк Странджа.

„Невероятно красиво е! Човек,като губи нещо, не знае какво печели. Работата тук, в тези райони, е основно лятно-есенно време, когато има туристи. Зимата почиваме - всички млади майки, които отглеждаме децата си, се събираме на открито до късна есен, защото е топло. Дечицата ни ровят на воля, копаят и играят сред природата, в най-големия пясъчник – плажът!!! :)                                     

За мен е много-важно, че с моя съпруг Тарас се обичаме и разбираме и той ме подкрепя във всяко едно начинание. Зимата обичам да се занимавам с моето хоби - да творя. Шия малки парцалени кукли или изработвам брошки от сатен. От малко дете изкуството ме влече, а сега, през дългите зимни месеци, обичам да уплътнявам времето, докато малкият спи.“ споделя Павлета.

Планирана ли беше твоята бременност?

Планирана ли беше твоята бременност?

Моята бременност се случи съвсем естествено. След сватбата си знаехме, че искаме в най-скоро време бебенце - плод на нашата любов.

Как съобщи на таткото чудесната новина?

Понеже цикълът ми закъсняваше в началото на лятото и имах приятно вътрешно усещане, помолих моя съпруг да направим разходка до Ахтопол. Денят беше прекрасен, там си купих тест за бременност. И двамата с Тарас (той е с украински произход) предчувствахме, че чудото се е случило. Нямахме търпение да се приберем вкъщи и когато на теста се очертаха ясно две чертички - щастието ни беше пълно!!!

"Майчинството осмисли живота ми"През какви чувства и емоционални състояния премина по време на бременността? Спазваше ли някакъв специален режим?

Първите три месеца от бременността ми бяха трудни: нямах апетит, гадеше ми се непрекъснато от всичко, дори от кафе и парфюми, които преди обожавах. Не можех да се кача в кола, защото моментално ми прилошаваше. Беше ужасно неприятно. Затова пък постоянно си правех разходки по крайбрежието, от които се чувствах много-добре, правех пейзажни снимки и си мечтаех за малкото съкровище :), което носех. Следващите месеци бяха спокойни и безпроблемни. В петия месец  съпругът ми ме изненада и отидохме на няколкодневна екскурзия до Охрид.
Но последните месеци отново бяха трудни - в края на осмия месец, когато дори за малко влизах в затворени помещения, ми се завиваше свят и припадах. Случвало ми се е да припадам в Бургас и да се свестя на някоя пейка в парка, където ме е отнесъл моят съпруг и ми е подал шишенце с вода. За радост, той постоянно беше до мен :)                                                                  
Специален режим не съм спазвала. По принцип, много обичам да похапвам сладичко и шоколад (най-вече), но по време на цялата ми бременност не ми се прияждаше нищо сладко. Вечер непрекъснато ми се ядяха кисели плодове и вечерях с грейпфрути и портокали. Като цяло гледах да се храня балансирано. Не прекалявах с нищо: хапвах и пълнозърнест хляб, и ядки, и риба, салати, плодове, но това ми се ядеше. Наддадох 11 кг., което смятам, че горе-долу е нормално. След раждането бързо възстанових предишното си тегло.

Как роди?

Как роди?

Твърдо бях решила да родя по естесветн начин. Но, за съжаление не винаги човек като планира нещо, нещата се развиват така както ни се иска :) Когато ме приеха в болницата в Бургас се случи така, че имах разкритие, а нямах контракции. Започнаха да ми вливат система окситоцин,  но се случи нещо и тоновете на детето се изгубиха. Наложи се да решавам светкавично, дали да подпиша за секцио, защото имаше реална опасност за детето. Не мислих и за секунда, здравето на детето беше преди всичко. И така, на 11. 03. 2009 г., на 29 години родих сина си Гроздан със секцио. 

Какво е отношението ти към кърменето? Смяташ ли, че едно бебе трябва да се храни по час или когато само си поиска?

Понеже моята майка не е имала кърма, като дете много-боледувах. От самото начало бях решила, че докато имам кърма ще кърмя. Така и стана - кърмих детето си до 2-годишна възраст, с което се гордея, защото исках да дам на детето си силен имунитет, здраве, минерали. Кърменето е безценен природен дар, както за детето, така и за майката. Близостта, която се получава между майката и детето е невероятна. Ти му даваш чрез кърменето не само здраве, но и любов!!!
За здравето на майката, кърменето също е безценно, излишните мазнинки бързо изгарят, това е и превенция срещу рака на гърдата и много, много други ползи за които всяка майка може да прочете, стига да иска.
Майки, кърмете дечицата си - това е най-прекрасното нещо, което може да им дадете!!!

"Майчинството осмисли живота ми" Kога включи и други храни в режима на малкото?

Започнах да захранвам Дани от шестия месец, като към кърмата му давах по малко прясно изцедени плодови сокове. От седмия месец прибавих плодови, а после и зеленчукови пюренца, постепенно и други смесени, месец по месец. Не спирах и да го кърмя, защото той си искаше - въпреки разнообразната храна не се отказваше. В началото го хранех под определени часове, изграждах му режим. Но сега когато е почти на три, повече се съобразявам с това какво точно и кога му се яде, като се старая да го храня пълноценно и разнообразно. 

Кога и как научи детето си да ползва гърне?

С гърнето ми беше ужасно трудно. Научихме го почти на две години (доста късничко). Бяхме на гости на моите родители в Ботевград и нещата се получиха, благодарение на упоритостта и ината на моя баща, който е безкрайно спокоен и последователен.

Как се справяш с детския инат, с налагането, с думичката „Не”, с подражанието …..?

Моето детенце е доста голям инат :) Трудно се справяме и двамата с баща му. Експериментираме, налучкваме и действаме въз основа на опита. Опитваме с добро отношение, толерантност и безкрайно търпение да постигнем нещата, макар че е трудно и не винаги ни се получава :)

Кои са пакостите, които прави с удоволствие?

Кои са пакостите, които прави с удоволствие?

Доста са :) Напоследък играе непрекъснато с пластелини, които след като се наиграе, лепи по плочките на пода и ние събираме след него. Много актуално е рисуването по тапетите и мебелите с пастели :) Явно ремонтите вкъщи ще изчакат творческият период да отмине, често се шегува моят съпруг :)

"Майчинството осмисли живота ми" Помага ли ти някой в грижите за детето?

За съжаление, моите родители са доста далеч и се виждаме два пъти в годината. Родителите на съпруга ми пък си имат семейно хотелче и също са непрекъснато заети, затова с отглеждането основно се справяме аз и съпругът ми, като се редуваме, според свободното ни време :) Скоро (на три годинки) ще запишем малкия на градина, защото е хубаво според нас да се научи на ред, дисциплина, да общува с повече от познатия кръг деца :)

Промени ли те майчинството?

Да, промени ме. Преди всичко майчинството ме научи на търпение. За един родител е много важно да е търпелив. Станах и по-отговорна, по-подредена от преди. Сега по-добре си разпределям времето. И най - вече - осмисли живота ми.

Какво ти дава и какво ти „отнема“ майчинството?

Единственото, което ми отне е, че имам по-малко свободно време за кафенца и приятелки, както обичах по-рано. Но не бих казала, че съжалявам, защото минутите, които мога да прекарам с малкия, са безценни мигове на щастие!!!

Какъв родител си? /строг, амбициозен ..../

Не мога да определя. Не прекалено амбициозна до крайност, не прекалено строга. Бих казала полезно строга, само колкото е необходимо. Човек не трябва да прехвърля собствените амбиции върху детето си. Трябва да му помогне, да се изгради като личност, а то само да определи целите и амбициите си.

Смяташ ли, че момичетата и момчетата трябва да се възпитават различно?

Смяташ ли, че момичетата и момчетата трябва да се възпитават различно?

Според мен не трябва да има разлика във възпитанието на момчетата и на момичетата. Всички деца независимо какъв пол са, са индивидуални и уникални личности и трябва да ги възпитаваме спрямо характера им, а не спрямо полът :) Защото има случаи на по-палави и буйни момичета и по-кротки момчета, и обратно.... Според мен родителите трябва да се съобразяваме с темперамента и характера на детето.

Често чуваме „липсват му / й първите 7 години”... Смяташ ли, че те наистина са важни за бъдещото поведение и развитие на едно дете?

Да, според мен първите 7 години от възпитанието са най-важни. Те дават основата, върху която градим и надграждаме личността на детето, придобитите умения. Изпуснем ли детето първите седем години.... после става късно....

"Майчинството осмисли живота ми" Имате ли с твоя съпруг конкретни планове, мечти за вашето дете – с какво да се занимава в професионален план?

Моята майка е стоматолог и когато на прощъпулника Дани хвана нейните инструменти, тя се размечта, че той ще продължи нейната професия, нейният кабинет ще е за него :) Не би било лошо, наистина, след време това да се случи, но сам Грозданчо ще си реши какво иска да учи, какъв път ще избере. Ние с баща му ще стоим зад него и ще му помагаме с каквото можем.

Кои са любимите ви семейни съвместни занимания (с детето и с цялото семейство) ?

Най-любимите ни занимания заедно са разходките през почивните дни, когато съпругът ми не е на работа. Той е чудесен кулинар и обичаме заедно да си сготвим нещо вкусничко, а после тримата с малкия се разхождаме, ако времето е хубаво, сред природата. По брега на река Велека, в горичката на Странджа, по плажната ивица... Ако пък е лошо, се качваме в колата и отиваме на кафе и пазаруване до Царево или Ахтопол. Минутите прекарани семейно, когато всички сме заедно, са безценни!!!

Успяваш ли да „откраднеш“ малко време за себе си?

Когато Дани заспи следобеден или вечерен сън, отделям по малко време за себе си, за хобитата си, за общуване с приятелки в нета, в скайпа и т.н.. Това е и времето за мен :)

Какви са твоите тайни за красота? Суетна ли си?

Суетна до крайност не :) Ние българките като цяло сме суетни и поддържани жени. Умеем да се поддържаме и с две, и с двеста!!! Когато нямаме много възможности, включваме бабините домашни трикове и маски за красота; от време на време си позволяваме да се поглезим и с някоя скъпа козметика :) В това отношение съм типична българка :) Старая се да се поддържам в естетичен вид, доколкото ми е възможно - и за себе си, и за да радвам двамата мъже до мен!!! Хубаво е Дани от малък да си изгради естетически правилни критерии !!! Дано му дам добър пример !

Кои са твоите силни и слаби страни?

Животът ни принуждава да бъдем силни и борбени, да не се предаваме. Живеем в трудни времена на криза. Най-слаба се чувствам, когато Дани е болен, когато нещо се получава трудно....Всеки човек има слаби страни.

Какво е щастието за теб?

"Майчинството осмисли живота ми" Какво е щастието за теб?

Щастието за мен е моето семейство, здравето и успехите на моето семейство!!!

Любимо ястие ...... такова нямам. Всяко ястие приготвено с много любов става вкусно и любимо за момента :) Като цяло харесвам „Италианската кухня”, морските дарове и спагетите!!!

Любим цвят....... ако ме питате за дрехи и интериор - имам два любими цвята: бежов и пепел от рози. Като цяло харесвам пастелните цветове....

Най-вълнуващият и романтичен момент....... Най-романтично в животът ми бе предложението за брак, което ми направи Тарас!!! Най-вълнуващият ми момент беше, когато ми донесоха бебе Грозданчо в родилното отделение и го поставиха в ръцете ми. Това усещане беше и остана несравнимо хубаво!!!

Съкровена мечта ...... Всички мечти са съкровени, но няма да ги споделя, а ще работя за тяхното осъществяване, за да се сбъднат!!!

Бъдещето е ........ свързано с развитието на семейството, с порастването на Дани.

Обичам да ........ творя :)Обичам да съм полезна на семейството си с каквото мога :)

Секси е ...... да си майка!!! Сега, като реализирана съпруга и майка се чувствам по-секси от всякога, защото се чувствам ценена и обичана. А любовта в очите на най-близките ни кара да се чувстваме красиви!!!

Вярвам в ..... Бог, в семейството и в любовта!!! Вярвам в доброто!!! Нека да бъдем добри!!!

Снимки: личен архив  Павлета Шиманска

Вижте още за: горещ стол