Майчиното мляко - най-добрият старт в живота

• от 2

Майчиното мляко е много повече от обикновена храна за бебето. Майчиното мляко не само има чудотворно въздействие върху интелекта и характера на кърмачетата, но влияе положително и на самите майки.

Научни изследвания сочат, че майчиното мляко е много повече от обикновена храна за бебето. То не само има чудотворно въздействие върху интелекта и характера на кърмачетата, но влияе положително и на самите майки.

Майчино мляко


 Звучи несправедливо, но е факт: качеството на млякото, което пият бебетата от мъжки и от женски пол, се различава съществено. Момченцата поемат мляко, което е богато на важни мастни киселини и белтъчини. За разлика от тях момиченцата сучат мляко с по-малко съдържание на млечна захар.

Според еволюционни биолози тази разлика има просто обяснение. Тъй като плодовитостта при жените трае по-кратко отколкото при мъжете, представителите на „силния“ пол са облагодетелствани откъм качество на майчиното мляко. Според научни изследвания, проведени пред последните няколко години, не съществува универсално мляко от майчините гърди. Съдържанието му се определя от пола на детето, както и от условията, в които живее майката.

Едно нещо се знае обаче със сигурност: майчиното мляко, тази жизненоважна течност, изгражда у кърмачето защита срещу бактерии и вируси и така го предпазва от болести. Карлито Лебрила, учен от Калифорнийския университет в Дейвис, изследва наличието на определени захарни вериги в майчиното мляко. Именно те са в основата на детската антибактериална защита. А някои белтъчини са от ключово значение за развитието на човешката храносмилателна система.

Майчино млякоНо как тази чудотворна течност може да повлияе върху интелекта на детето? Възможно е чревните клетки да изпращат сигнални вещества в кръвта, спомагащи за развитието на мозъчната дейност. До подобно заключение стигат учени от Световната здравна организация, които в продължение на 6 години проследяват развитието на деца-кърмачета и на такива, които не са били кърмени.

Кърмените деца са по-интелигентни?

Изводът, до който стигат, е следният: интелектът на кърмените деца е по-развит от този на децата, хранени с изкуствено мляко. Все пак този резултат не може да се потвърди със сигурност. Защото не бива да се изключва възможността, че кърмачките, участвали в изследването, са били може би просто по-образовани и са чели повече на децата си от майките, хранили отрочетата си с мляко на прах.

Но не само кърмачетата имат полза от майчиното мляко. Според изследване на Харвардския университет всяка година, в която една жена кърми детето си, намалява с 15% риска от заболяване от диабет. А при родилките, които са генетично предразположени към рак на гърдата, вероятността да развият тумор намалява драстично, ако се решат да кърмят бебето си.

Източник:www.dw-world.de