Любовта след раждането на бебето

от

За много двойки любовта след раждането на бебето се превръща в истинско предизвикателство. Причините са комплексни - внезапните промени в начина на живот, физическата и емоционална изтощеност, породени от появата на новото човече, сексуална отчужденост.
Любовта след раждането на бебето

Любовта след раждането на бебето

За много двойки любовта след раждането на бебето се превръща в истинско предизвикателство.

Причините са комплексни - внезапните промени в начина на живот,  физическата и емоционална изтощеност, породени от появата на новото човече, сексуална отчужденост. Но една от тайните на щастливите връзки са именно трудностите, с които партньорите се сблъскват в съвместния си живот. Или по-точни начините, по които ги преодоляват.

Ето как да запазиш пламъка на любовта ви жив и след раждането на бебето. 

Голяма част от бъдещите родители живеят с идеята, че щом веднъж бебето се роди, всичко ще си бъде по старо му – жената ще си възвърне фигурата, ще кипи от енергия и ще обгрижва любимия си. А той съответно, ще продължава да се весели с момчетата, ще гледа необезпокояван любимите си спортни предавания и ще реализира всяка идея, която му дойде на ум.

Истината е, че ако двамата партньори са се опитвали да съхранят романтиката по време на бременността, след раждането ще трябва вече да се борят да поддържат жив пламъка на любовта си. Защото макар през изминалите 9 месеца вече да са изпитали част от трудностите, съпътстващи отговорността на родителството (фанансови тревоги, промяна в настроенията и множество въпроси за това дали ще успеят да се справят), същинските „проблеми“ започват едва след появата на бебето.

Какво се променя след раждането не бебето?

Всичко! На първо място любовта между двамата партньори минава на заден план, за да отстъпи място на любовта и вниманието към новия член на семейството. Индивидуалните и взаимни нужди се трансформират в абсолютно себеотдаване за потребностите на бебето, в пълноценно изпълнение на новата житейска роля – на родители, в стремеж за осигуряване на здравословно и щастливо детство.   

Първите няколко месеца, дори години, след раждането на бебето, общуването между двамата партньори се върти около оплакванията на жената, че няма време да се изкъпе, около борбата и на двамата със стреса от безсънните нощи и постоянния плач на мъника, около неудовлетворението, раздразнението и емоционалната нестабилност вследствие на рухналия, иначе организиран живот.

Към всичко това да добавим и чисто физиологическия дискомфорт, който жената изпитва в слабините си в продъжение на няколко седмици след раждането – дискомфорт, който не й позволява да бъде пълноценна както в рутинните си действия, така и в интимните контакти с любимия мъж.

Но целият този драматизъм трябва да бъде погледнат и от положителната му страна. Вече сте родители – имате наследник, чиито усмивка и присъствие ще изпълват живота ви със смисъл. И точно вие двамата ще бъдете най-категоричният пример за по-нататъшното му развитие като личност. Затова най-големият подарък, който можете да направите на рожбата си, е да поддържате силна и здрава връзка помежду си. Ако съимеете да проявите взаимно търпение и разбиране в този критичен за взаимоотношенията ви период, ще съумеете да съхраните и любовта си след раждането на бебето.

Как да запазите любовта след раждането на бебето?

  • Отделяйте време един на друг – дори да ти се струва, че „мисията е невъзможна”, когато си денонощно на повикване за нуждите на едно напълно безпомощно създание, не бързай да отричаш идеята. Може би с малко чужда помощ (на баби, дядовци, приятелки с опит), двамата с партньора ти ще успеете да откраднете малко време насаме. Ако пък няма такава опция, то трябва да се възползвате максимално от моментите, в които бебето спи. Имаш домашни задължения? Те ще те чакат и после, така че спокойно можеш да ги поотложиш.
  • Вместо това двамата си пригответе нещо за хапване, изпийте по чаша кафе, поспортувайте, вземете си душ – правете всичко, което можете да правите заедно. Така не само ще се освободите от стреса, но и ще си припомните идиличните моменти във взаимоотношенията. Защото помни, едно дете прави дома съвършен, но този дом няма да издържи, ако основите му (вашата връзка) не е достатъчно силна.
  • Поддържайте връзката помежду си – обикновено нуждите на бебето са неотложни, така че нуждите на родителите остават на изчакване. Но е от съществено значение двамата с любимия да оставате свързани. Определете си време от денонощието за разговор и се придържайте към него дори да в този момент да кърмиш бебето. Всъщност, мнозина казват, че разговорът именно в този момент, засилвал семейната връзка. 
  • Общувайте – всеизвестно е, че общуването е крайъгълен камък на стабилните взаимоотношения. И макар че това е умение, което не всеки владее, за партньорите с новородено бебе е задължително условие. Научете се да изслушвате с внимание и разбиране, да изразявате ясно нуждите, чувствата и очакванията си, да споделяте надеждите, страховете и мечтите си. Преодолейте изкушението да се отдръпнете, ако опитите ви за общуване са неуспешни. И опитайте отново, защото става дума за връзката ви, а не за егото.
  • Разпалвайте страстта си – съвсем естествено е, скоро след раждането сексуалният нагон у единия или у двамата партньоривсе още да е заспал. Това се дължи не само на стреса, но и на хормоналните промени, изтощението и вътрешните страхове. Но с търпение и нежност, страстта ще се разгори с нов, дори по-буен пламък. За целта е нужно неудовлетворението да даде път на разбирането и изясняването на емоциите по отношение на интимните контакти. А ако единият усеща, че другият не е във форма, да намери подходящия начин да го предразположи.
  • Уважавайте чувствата си – чувала си за следродилна дересия, нали? Но знаеш ли, че освен майките, тя може да сполети и татковците? И се изразява по същия начин – смяна на настроенията, почти постоянно чувство на тъга, обърканост. Най-важното в този момент е, партньорът ти да усети емоционална подкрепа от твоя страна, както и непоклатимата ти воля за борба за съвместното ви бъдеще.
  • Не се предавайте (като двойка) – подхождайте към взаимоотношенията си и с малко разумна мисъл. Търсете слънчевия лъч зад покритото с небе облаци, въздържайте се от негативни реакции и се усмихвайте повече – един на друг, на детето, на света. Ако забележиш, че партньорът ти греши, изчакай подходящия момент да го отбележиш по елегантен начин. Винаги избирайте положителния начин на действие. И не забравяйте да се наслаждавате заедно на чудото, което двамата сте създали – вашето бебе.

Любовта след раждането на бебето може да бъде също толкова магическа и изпепеляваща, колкото е била преди това. Позволете на взаимоотношенията си да запазят частица тайнственост, разширете границите на креативното си въображение и плувайте в извора на взаимната си обич и страст. Защото вие двамата сте отговорни за живота и израстването на едно малко човече и връзката по-между ви е повече от свещена. Тя е вечна!