Любителите на сладкото са подложени на повишена опасност от простуда и рискуват повече да се заразят от инфекциозни заболявания, твърди ново проучване. Опитите доказали, че захарта отслабва защитните сили на организма и повишава с 50% вероятността човек да се разболее.
След употребата на захар и други въглехидрати ефектът продължава пет часа. Обяснението е следното: захарта потиска способността на белите кръвни телца да неутрализират бактериите и вирусите, попаднали в организма. През грипния сезон диетолозите препоръчват меню, богато на бифидобактерии, каквито се съдържат в млечно-киселите продукти.
Сложните въглехидрати, съдържащи се в растителните продукти, пък помагат срещу инфекциозните заболявания. Те активизират имунната система, пазейки ни от инфекции, тъй като лакто и бифидус бактериите стимулират производството на антивирусния фактор – гамма-интерферон. Съгласно проучванията любителите на млечни продукти боледуват 25% по-рядко. Освен това имунитетът им е по-висок, а това не само ги защитава от настинка, но и от алергии и други заболявания.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.