Любителите на фаст фууд подценяват калориите

• от

Посетителите на ресторантите за бързо хранене много често подценяват обема на консумираните калории...

Посетителите на ресторантите за бързо хранене много често подценяват обема на консумираните калории, установиха американски учени.

От 2010 в САЩ са в сила закони, които задължават всички ресторантьорски мрежи с над 20 места да посочват броя на калориите в менюто.

Учените са изследвали калоричността на менютата в 89 ресторанта в региона Нова Англия, включително на такива известни марки като Макдоналдс, Бъргър Кинг, Кей Еф Си, Събуей и Дънкин Донътс. По времето когато изследването е реализирано нито един от тези ресторанти не е публикувал информация за калоричността на предлаганата храна.

В проучването са взели участие три групи посетители: възрастни над 18 години /1877 души/, тийнейджъри /1178 души/ и деца /330/. Учените са събирали касовите бележки, за да изчислят калориите. Те също така са анкетирали участниците, за да получат тяхната оценка за консумираните калории.

Любителите на фаст фууд подценяват калориите

Сред възрастните почитатели на фаст фууд 65% са страдали от затлъстяване или килограми в повече, сред тийнейджърите този показател е бил 34%, а сред децата – цели 57%. По-малко от една четвърт са заявили, че обръщат информация на калоричността на менюто. Едва 5% са съобщили, че тези данни са определящи за тях при избора на храна.

Средно при едно посещение на ресторант за фаст фууд възрастните изяждат 836 калории, младежите – 756 калории, а децата – 733 калории. Средно участниците в първата категория не са преценили правилно своя избор със 175 калории, тийнейджърите – с 259. Най-често грешат в оценката си за калоричността посетителите на Събуей.

Учените смятат, че не е достатъчно само да се посочват калориите в менюто. Необходима е и разяснителна кампания, колко енергия изразходва човек в различните възрастови групи и кой е най-добрият начин за нейното възстановяване.