
Любимата каша на бебето
Кашите заемат почетно място сред храните, с които предстои да се запознае твоето бебе. Кашите бързо се превръщат в незаменимо меню – полезно и вкусно. Когато правиш своя избор трябва добре да прочетеш какво е написано на опаковката – за каква възраст е кашата, какво съдържа, как се приготвя.
Ако е дошло време да предложиш на малкото човече да опита още един вкус - на кашата, то няма как сред голямото разнообразие да не си зададеш въпроса: „Коя да купя?“.
Безспорно всички каши съдържат необходимите хранителни вещества, добре засищат и се усвояват лесно от детския организъм. Когато правиш своя избор трябва добре да прочетеш какво е написано на опаковката – за каква възраст е кашата, какво съдържа, как се приготвя.
Безмлечна каша
Това означава, че кашата не съдържа белтъка на кравето мляко, липсва и млечна захар (лактоза). Така тя е подходяща не само за здрави деца, но и за такива, които имат алергия към краве мляко или лактозна недостатъчност. Безмлечните каши може да се разтварят в кърма, мляко за кърмачета, вода или сок.
Каша със захар
Обикновената кристална захар подобрява вкуса на кашата, но може да се окаже неподходяща за детския организъм. Затова е по-добре да избереш продукт, при който в ролята на подсладител се използват натурални вещества – глюкоза, лактоза, фруктоза.
Каша със зърнени култури
Освен възрастта, от която детето може да пробва дадени зърнени култури, нужно е да отчетеш и тяхното евентуално влияние на дейността на стомаха. Например царевицата и овесените ядки понякога имат слабително действие, а елдата не оказва странично действие, съдържа ценни растителни белтъци и желязо. Тя е естествен източник на витамини от група В и желязо. А оризът нормализира изхожданията при диария, подходящ е за диетично хранене при чревни инфекции.
Каша с глутен
Глутенът може да провокира болестта цьолиакия в детската възраст. Рискът от нейното развитие се повишава, ако глутенът присъства отрано в детското меню. Започни захранването с безглутенова оризова или царевична каша, каша от елда, а после към 5-6-и месец, когато стомашно-чревния тракт на детето вече е укрепнал, пробвай да му предложиш овесена (в нея глутенът е малко), после пшенична, ечемична. Изключение от тази схема правят децата, които имат алергия – при тях педиатърът ще ти дава точни указания за разрешените храни.
Нискоалергична каша
Това се отнася за оризовата, царевичната каша и кашата от елда - в тях няма глутен, без захар са и без вкусови добавки.
Каша, обогатена с витамини и минерали
В състава на детските каши присъстват различни полезни елементи, които са важни за развитието на детето. Информацията за това какви вещества се съдържат в продукта и в какво количество, обезателно трябва да е написано на опаковката.
Каша с пробиотици
Тези вещества подобряват микрофлората на стомаха – а това е важен показател за благополучието на детето. Пробиотиците са полезни микроорганизми, преди всичко Бифидо-бактериите и Лактобацилите, които защитават най-вече стомаха и червата и засилват имунитета. Предпазват храносмилателния тракт от развитие на патогенна микрофлора и профилактират алергиите.
Каша без консерванти, изкуствени добавки, ароматизатори
Всички тези вещества не се използват в продуктите за деца. Известно е, че те могат да раздразнят стомашно-чревния тракт и да предизвикат алергия. От хранителните добавки, които придават приятен вкус са разрешени само лимонената и аскорбиновата киселина (витамин С).
Каша с витамин С и желязо
Аскорбиновата киселина укрепва имунната система и защитава малкото от инфекции. Желязото предотвратява анемията. А това е много важно, защото след 3-6-ия месец от раждането, запасите на бебчо получени от мама се изчерпват, а собствените още не са набавени.
Каша с плодове и зеленчуци, мед и какао
Добавките на натурални сухи плодове и зеленчуци (ябълка, круша, праскова, портокал, моркови, тиква), а също и мед, какао повишават хранителната стойност на кашата и подобряват вкуса й. Само бъди внимателна, защото някои от тези добавки могат да предизвикат алергия. Затова не бързай да ги въвеждаш в менюто.
Каша с растително масло
По-често всъщност е соево и рапицово масло – тъй като те са богати на Омега-3 мазнини, които са важни за развитието на главния мозък на детето. В кашите по принцип не е нужно да се добавя растително масло. Някои производители слагат емулгатор, за да се усвоят добре мазнините в състава на продукта (обикновено това са лецитин или по-често соя). Растителните мазнини са полезни за черния дроб и нервната система на малкото.
Кога - каква каша?
- От 4-ти месец – оризова каша, каша елда – безмлечни и без глутен
- От 5-ти месец – царевична каша – безмлечна и без глутен
- От 6-ти месец – пшенична, овесена, с добавени плодове - млечни и безмлечни, с глутен
- От 9-ти месец – с добавка на какао и продукти тип „мюсли“, с парченца плодове – млечни, с глутен
Консултант: д-р Борис Манчев
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.