Листериоза

от

Листериоза се нарича бактериална инфекция, причинена от бактерията Листерия моноцитогенес, която прониква и се размножава в клетките на човешкия организъм.

Листериоза се нарича бактериална инфекция, причинена от бактерията Листерия моноцитогенес, която прониква и се размножава в клетките на човешкия организъм.

Тя засяга предимно бременни жени (в третия триместър), новородени, хора със отслабена имунна система (обикновено поради заболявания като СПИН и рак) или претърпели някакъв вид трансплантация.

Заболяването е възможно и при напълно здрави деца и възрастни, но при тях то протича сравнително леко. Все пак, тъй като в някои случаи може да доведе до по-сериозни здравословни състояния и дори до смърт, листериозата се нуждае от навременно и превантивно лечение. Ето какво трябва да знаете за нея.

Листериоза

Бактериите Листерия най-често попадат в човешкия организъм чрез почвата и водата. Това означава чрез консумация на определени храни като деликатесни меса и колбаси, меко узряло сирене, мляко, не добре термично обработени пиле и хот-дог (животните са преносители и заразяват продукцията), миди, не добре измити плодове и зеленчуци, замърсена вода.

Листерия живеят в много видове сурова храна (дори в морските дарове), но най-вече в месото, зеленчуците и сиренето. Те се откриват дори в преработени храни, заразени по време или след преработка. След попадането им в организма може да минат около три седмици до появата на първите симптоми.

При бременните жени, бактериите могат да попаднат в организма на плода чрез кръвта на майката, а у новороденото - при цезарово сечение или при преминаването му през родовия канал.

Листериоза

В много от случаите обаче източникът на инфекция не може да бъде установен. Така едно бебе може да се роди с листериоза, ако майката е консумирала заразени храни през бременността. Или пък ако липсват симптоми (което се случва често), да бъде открита вече в напреднала фаза, когато е причинила животозастрашаващи щети на организма.

Листериозата се диагностицира въз основа на индивидуалната медицинска история и на физически преглед. Ще бъдат проследени както симптомите, така и храните, които сте консулирали напоследък, работната и домашната среда. За да бъде потвърдена диагнозата може да се наложат също кръвен тест или проба от гръбнака, от кръвта или от друга телесна течност.

Симптоми за листериоза

Симптомите на листериоза обикновено продължават между 7 и 10 дни (ако изобщо се проявят). Бременните жени обикновено изпитват само леко, наподобяващо грип неразположение. Въпреки това при тях листериозата може да доведе до спонтанен аборт, раждане на мъртво бебе, преждевременно раждане или животозастрашаваща инфекция за новороденото. При останалите хора обикновено симптомите са:

 • Треска
 • Мускулни болки
 • Отпадналост
 • Задух
 • Липса на апетит
 • Гадене
 • Диария

При разпрстранение на инфекцията се засяга нервната система, което може да предизвика главоболие, схващане на врата, дезориентираност, загуба на баланс или конвулсии. Може да се развие гастроентерит, менингит, дори смърт.

Лечение и превенция на листериоза

Лечение на листериоза

Лечението на листериоза зависи от цялостното физическо състояние на пациента. Ако бактерията е заразила иначе здрав човек, симптомите отшумяват от самосебе си в рамките на няколко седмици, без нужда от специализирано лечение. Но ако протича при някоя от рисковите групи, незабавно се предписва медикаментозно лечение.

Налага се хоспитализиране за интравенозно вливане на антибиотици, което продължава около 10 дни, в зависимост от оздравителните способности на организма.

Децата и възрастните с отслабена имунна система заради някакво заболяване или вторична инфекция може да се нуждаят и от допълнителен курс на лечение. На бременните и на бебетата също могат да бъдат предписани антибиотици.

Листериоза

Как да се предпазите от листериоза?

Въпреки че няма ваксини, които да ви защитят от бактерията – причинител на листериоза, вие сами можете да се предпазите като взимате мерки спрямо хранителните продукти, които консумирате.

 • Винаги се грижете храната (особено яйцата и месото) да бъде добре обработена термично, както и да се съхранява правилно.
 • Внимателно измивайте всички плодове и зеленчуци.
 • Пийте само пастьоризирано мляко, съхранявано в хладилника.
 • Меките сирена (като бри, камембер, фета) са препоръчителни в ограничени количества, а ако сте бременна, избягвайте ги наред с морските дарове и предните месни деликатеси.
 • Претопляйте меките колбаси и кренвиршите, както и останалата от предишния ден храна.
 • Мийте добре ръцете си и приборите след контакт със сурови или рискови храни.
 • Пакетирайте храните разделно при пазаруване и при съхранение. Следвайте указанията на етикетите, тъй като те могат да ви дадат много полезна информация.

Все пак, ако чакате бебе или попадате в някоя от другите рискови групи, избягвайте храните и напитките, които могат да причинят листериоза, и бъдете изключително педантични към личната си хигиена.