Списък с най-нужните лекарства при пътешествие с деца

• от

Лятото е в разгара си, това е най-хубавото време, подходящо за семейни забавления, пътешествия, пикници и дълги разходки на зелено. За децата това е незабравим спомен, щастливи мигове, прекарани с любимото семейство. За съжаление, понякога се случват неочаквани инциденти. Предлагаме ти списък с най-нужните препарати за първа помощ.
Лекарства при пътешествие с деца

Лекарства при пътешествие с деца

Лятото е в разгара си, това е най-хубавото време, подходящо за семейни забавления, пътешествия, пикници и дълги разходки на зелено. За децата това е незабравим спомен, щастливи мигове, прекарани с любимото семейство. За съжаление, понякога се случват неочаквани инциденти. За да реагираш навреме и адекватно е нужно да вземеш малка аптечка за път. Предлагаме ти списък с най-нужните препарати за първа помощ.

Като начало, не забравяй да сложиш в аптечката лекарствата, които ти и цялото семейство се налага да приемате по принцип. Ако има хронични заболявания, които не са в остра фаза, непременно вземи препаратите. Не се знае дали смяната на климата и мястото няма да се отрази негативно и да провокира нов пристъп.

Против температура и болка

Преди да използваш какъвто и да е препарат против температура задължително използвай термометър. Не разчитай на интуицията си и на проба с ръка по челото или бузките на детето. Подготви в аптечката и термометър.

Малките деца лесно вдигат температура, понякога причините не са задължително болест. Силен стрес, промяна на климата и района, силни емоции, всичко това може да се отрази на чувствителното дете. Понякога се изявява и под формата на температура. Не бързай да използваш средство за снижаването й, защото тя показва, че организмът се бори с проблема. Изчакай да се вдигне до 38.5 и тогава можеш да включиш нещо. Повечето препарати за температура действат и болкоуспокояващо. Сред най-разпространените варианти са Нурофен, Панадол, Калпол, Аналгин, Вибуркол или друго хомеопатично средство като Беладона например, но за предпочитане е да ти бъде предписано от хомеопат. При повишена температура и липса на лекарства и аптека наоколо можеш да пробваш с много течности и увиване с мокри чаршафи.

Ако след приема на лекарства температурата не спада, задължително прекъснете почивката и заведете детето на лекар.

При травми

Често се случват при децата. Имат излишък от енергия, лудуват, скачат и се гонят, а е невъзможно и безсмислено да ги следиш на всяка крачка. Случват се и инциденти. Може да се ударят, да се получи рана, да се ожули, да навехне крайник и най-лошото да счупи кост. Приготви в аптеката ефикасен мехлем при навяхване, подуване или разтежение – най-честите случаи. Запаси се с бинт и по-плътни наколенки, както и с риванол, йод или кислородна вода. В началото пострадалото място трябва да се третира с лед или поне със студена вода или кърпи напоени с ледено студена вода, за да се спре подуването. След това нанеси избрания мехлем с нежни кръгови движения, за да попие хубаво и след това превържи с бинт, но не стягай твърде много. Следва обездвижване и при най-бързата възможност преглед при ортопед.
Раните задължително имат нужда от дезинфекция, след това покриване с марля и левкопласт – още две задължителни присъствия в чантата за спешна помощ.

При слънчево изгаряне

Изобщо не е здравословно да оставяш детето да се пържи на слънце до такава степен, че да изгори. И все пак се случва, колкото и да го мажеш с крем, то стои постоянно във водата, а ако духа и вятър – изгарянето е почти сигурно.
В такъв случай не мажи поразеното място с мазен крем. Първо веднага изстуди кожата с компреси със студена вода. Не мажи мястото с продукт на маслена основа, тъй като мазнината образува филм върху епидермиса и той не може да диша и да се възстанови, освен това задържа и топлината.
Използвай специалните кремове при изгаряне, които съдържат пантенол, алое вера и спрейовете за след плаж, които действат успокояващо. Давай на детето да пие много минерална вода или пресни плодови сокове, за да не се дехидратира.

Против повръщане

Много деца страдат от морска болест, независимо в какъв транспорт се возят. Пътят за тях и за родителите е истинско мъчение. Ако и твоето е такова, не забравяй да приготвиш ампули или хапчета против повръщане. Можеш да подготвиш детето и с хомеопатични средства. За улеснение не храни детето непосредствено преди тръгване, приготви си солидно количество вода и суха храна, както и солети, които помагат при гадене. Нека стомаха да е спокоен и да няма материал, който да му тежи и да бъде потенциално опасен.

Против разстройство

За всеки случай предвиди и този вариант. Летните вируси често се изразяват по този неприятен начин и за да не стигате до болница и системи за оводняване, запаси се с Хидрасек, Ентерол, Смекта или активен въглен например. Съществуват и други препарати, както хомеопатични, така и алопатични. Имай предвид, че при смяна на климата и кухнята при децата често се появява диария и без наличието на вирус. Опитвай се да даваш колкото се може повече течности, добре е детето да мине и на режим – чай и сухари. Чаят от шипка или кори на нар върши чудесна работа.

При настинка

Настинките са класически случай при почивка на море или планина. Децата сякаш само са чакали да отскочите на почивка и тутакси се разболяват. Ако този сценарий ти се струва познат, знай че не сте единичен случай. Всъщност колкото е по-малко детето, толкова по-трудно се адаптира към новия климат, дори в собствената си държава. Важно е детето да има време да се приспособи, затова е препоръчително престоя на море или планина да е повече от една седмица. Разбира се, не всеки от нас може да си позволи това. Затова се зареди с капки за нос, солен разтвор от рода на Стеримар. Капки за уши също са задължителни, много често на морето се получават отити, които са доста болезнени. Спрей или бонбони за гърло също ще облекчат положението при настинка.

При алергия

В днешно време почти всяко трето дете страда от някакъв вид алергия. Може да се окаже от нова храна, подправка, ухапване от насекомо или просто полените в даден район. Има много противоалергични капки и сиропи. Има и много добри хомеопатични средства, които специалист може да предпише след преглед на детето ти. Разбира се това, трябва да свършите предварително преди пътуването.

Репеленти

Задължителна част от аптечния арсенал са репелените. Детската кожа е много чувствителна, комарите и други насекоми често оставят големи червени петна по епидермиса след себе си. Аутан предлагат спрей и крем, като имат и специални продукти за деца. Задължително разгледай възможностите в аптеката преди да тръгнете на път. Ако децата играят сред трева и гора, задължително всеки ден проверявай мъничето за кърлежи. Ако откриеш, не се опитвай да го вадиш и не оставяй някой „разбиращ” близък да го направи. Заведи детето задължително на лекар.

Разбира се, ако там където ще почиваш се намира аптека, можеш да съкратиш този списък до минимум. Но ако ще сте сред планина или ще лагерувате в гора, задължително попълни аптеката и дори се консултирай с педиатъра на детето, който може да ти даде още полезни идеи.

Съхранявай лекарствата в тъмна и плътно затваряща се чанта. Сложи я някъде, където децата със сигурност няма да я достигнат. Преди да тръгнеш провери годността на всеки медикамент и ако се налага го замени с нов.

Автор: Карина Хачадурян