Кървене по време на бременност

• от

Има състояния, които не са за подценяване нито през 9-те месеца, нито преди или след това. Кървенето спада към тях. Важно е да отбележим, че не говорим само за вагинално кървене, а и за това от носа или от венците – все състояния, характерни за ранните периоди на бременност. Ето на какво могат да се дължат тези проблеми и как да действаш.
Кървене по време на бременност

Кървене по време на бременност

Има състояния, които не са за подценяване нито през 9-те месеца, нито преди или след това. Кървенето спада към тях.

Важно е да отбележим, че не говорим само за вагинално кървене, а и за това от носа или от венците – все състояния, характерни за ранните периоди на бременност.

Ето на какво могат да се дължат тези проблеми и как да действаш.

Кървене от венците

Дължи се на хормоналните промени, които се случват в организма ти през първите месеци. Зъбите стават по-податливи на образуване на плака и това рефлектира върху венците. Възможно е дори да изглеждат леко подути и да изпитваш болка при натиск. Със сигурност е добре да уведомиш и акушер-гинеколога, и стоматолога си.

Най-често срещаните препоръки са да използваш паста за зъби, която повлиява този проблем и да си купиш мека четка за зъби (обикновено на тях пише, че са за чувствителни венци).

Опитай също:

 • Да намалиш приема на храни, съдържащи захар, както и на такива напитки;
 • Да избягваш вода за уста, в която има алкохол;
 • Да спреш цигарите, ако си пушач, защото те допълнително усложняват състоянието.

Кървене от носа

Кръвоносните съдове в носа са много фини и реагират особено чувствително към промени в кръвното налягане. А през бременността се увеличава и обемът кръв, който циркулира в тялото на жената. Затова, дори да нямаш повишени стойности на кръвното налягане, това не означава, че деликатните кръвоносни съдове не са подложени на натоварване. А в месеците с по-високи температури предпоставките за спонтанно кървене от носа се увеличават.

За да не ти се случват неприятни изненади:

 • Пий повече течности, за да са добре хидратирани лигавиците ти и да няма допълнителни предпоставки за кървене;
 • Постарай се да кихаш с отворена уста;
 • Ако се наложи да издухаш носа си, направи го внимателно, за да не напрягаш кръвоносните съдове;
 • Не прекалявай с използването на спрейове за нос, дори да са само с морска вода или физиологичен разтвор;
 • Избягвай да стоиш дълго време в помещения с климатик – независимо дали охладени или отоплени. Въздухът се изсушава, изсушава и лигавицата на носа, а това води до кървене.

Как да спреш кървенето

 • Седни и наклони глава назад, като същевременно повдигнеш нагоре ръката, противополжна на ноздрата, от която тече кръв.
 • Стой така поне 5-10 минути;
 • Можеш да притинеш ноздрата си с палец, като същевременно използваш и показалеца си, за да я притиснеш и навътре (все едно искаш да залепиш носа за лицето си). Задръж така поне 2 минути и после отпусни внимателно.
 • Ако имаш достъп до лед, едно кубче би свършило чудесна работа – просто го притисни и обтрий носа.

Вагинално кървене

Със сигурност това е най-тревожното кървене от всички, описани до сега. Ако се появи съссигурност трябва да се консултираш с акушер-гинеколога си, но не изхвърчай веднага към кабинета му, а първо огледай добре каква е кръвта, за да можеш (ако кървенето е спряло) да обясниш добре какво те е разтревожило. Ясната кръв определено е по-тревожен симптом от бежово-кафявото зацапване, особено ако си в началото на бременността. Второто може да се получи при имплантирането на зародиша в матката, но при ясна кръв най-често се предполага отлепване на плодното сакче или спонтанен аборт. Кървенето по принцип може да е и симптом на извънматочна бременност, ако е съпроводено с резки болки в корема.

Причини за кървене в късна бременност:

Промени в шийката на матката – разширяване и скъсяване – ще бъде установено при преглед и може би ще се наложи да полежиш известно време у дома;

Вагинални инфекции – установяват се чрез изследвания и след приложено лечение състоянието отминава;

Кръв от слузестата запушалка – възможно е да не си я видяла да пада, но да са останали кървенисти парченца, които да те притеснят. Лекарят ти със сигурност ще те успокои, ако става въпрос за това състояние;

Преждевременно отлепяне на плацентата – това е проблем, който крие сериозна опасност. Затова всяко кървене, съпроводено с болки в областта на корема в късна бременност, трябва непременно да бъде консултирано с акушер-гинеколог;

Ниско разположена плацента или плацента превия – и двете състояния са рискови, затова ако се получи кървене – не чакай, а тръгвай към болницата.