Кърменето e полезно и за майката

• от

Освен за сладкото бебе, кърменето може да е изключително полезно и за младата майка...

Кърменето e полезно и за майката

Кърменето e полезно и за майката

Освен за сладкото бебе, кърменето може да е изключително полезно и за младата майка, убедени са учените.

При кърмене жената губи около 500 калории. По този начин лесно, бързо и без прилагането на специални диети, могат да се смъкнат натрупани през бременността килограми. Калориите, които се изгарят по време на кърмене, са много повече, отколкото след три часа интензивни физически упражнения, обясняват експерти.

Освен намаляването на килограмите, кърменето ускорява процеса на връщане на матката в нормалната й форма и размери, което респективно придава по-изящен и плосък вид на корема.

Учени са дълбоко убедени в ролята на естественото хранене по отношение здравето на майката. Установено е, че жените, които кърмят са с по-малък риск от рак на гърдата, матката, яйчниците и развитието на диабет.

Важно е да се отбележи, че кърменето забавя възобновяването на менструалния цикъл. Това е изключително важно, тъй като организмът на жената след раждане има нужда от желязо, което може да се загуби при менструалното кървене.

Характерната следродилна депресия също е по-рядко срещана сред кърмещите майки. Причината до голяма степен се дължи на стимулиране отделянето на хормон, засилващ усещането за спокойствие и на по-голямата близост с детето, която се осъществява по време на кърмене.

Разбира се, когато кърменето не може да се осъществи, поради слаба лактация или други здравословни проблеми, жените не бива да се притесняват излишно. Понякога стресът също може да попречи на отделянето на кърма.