Кърменето

• от 10

Кърменето е съвсем естествен процес и възможност за изграждането на невероятна връзка между мама и бебе. Но въпреки, че е естествен, много жени се затрудняват, допускат грешки или слушат грешни съвети.

Кърменето е съвсем естествен процес и възможност за изграждането на невероятна връзка между мама и бебе. Но въпреки, че е естествен, много жени се затрудняват, допускат грешки или слушат грешни съвети. За да си подготвена и сигурна в себе си, най-добре е да се информираш подробно и от рано за кърменето.

Въпреки искреното си желание, много майки се спъват в процеса, отказват се или просто отказват да започнат. Освен личната мотивация и достъпната и подробна информация е важно майката да има подкрепящо и разбиращо семейство и най-вече партньор.

В началото на 90-те на миналия век Световната здравна организация направи проучване и алармира, че все повече жениКърменето се отказват от възможността да кърмят децата си и предпочитат готовите формули. Дали нарочно или от незнание, много лекари и акушерки също спомогнаха за засилване на тази тенденция с неадекватни съвети, липсата на такива и на каквото и да е насърчаване на кърменето, както и с отделянето на бебето от майката веднага след раждането и изолирането му в друга стая. За съжаление тези вредни практики се случват и днес в българските болници и едва ли ще се променят, въпреки препоръките на СЗО, освен ако самите майки не започнат да отстояват правата си над собствените си деца, да искат и да търсят информация и да отстояват решенията си.
Недостатъчната информация е един от основните фактори, които спъват успешното кърмене. Ето защо СЗО формулира списък с универсални съвети, които и днес се използват с успех и се препоръчват от специалистите.

Препоръките за първите минути и часове след раждането е да се даде възможност на бебето да суче веднага след раждането или възможно най-рано за майката. Това е важно от няколко гледни точки. Първо се отразява положително на бебето, което се успокоява, хормоналния баланс се нормализира много по-бързо и като цяло мъничето чува гласа на мама, усеща нейния аромат и се адаптира много добре след шоковото преживяване от раждането. Изумително е, че новородените се ориентират при желание по безпогрешен начин към гърдата на мама, стига разбира се да им се даде този шанс. Ранното засукване е много важно, то предпоставя успешното кърмене, спомага за слизане на кърмата, а бебето поема безценната коластра. Бонусите са и за мама, която също има нужда от този контакт, за да се запознае с мъничето и да изпита незаменимите първи минути пълноценно. Установено е, че в болниците, където бебетата се оставят веднага при майките, процентът на изоставените деца е много по-малък, отколкото в останалите, където няма такава практика.

Препоръчително е и болничния персонал да съдейства на родилките, като спестят шишетата с изкуствено мляко и оставят период за адаптация и кърмене на мама и бебе. В много болници обаче, първото нещо след първия преглед, меренето и тегленето е подаването на биберона с формулата. В много родни родилни домове дори дупката на биберона е прекалено широка за новородено и то свиква с лесния поток на мляко, след което отказва майчината гърда, където се изискват повече усилия.

За да продължи успешно кърменето, е нужно не само ранно слагане на гърда но и съвместен престой на мама и бебе в болницата. Бебето трябва да е постоянно при майка си, защото само така тя може да откликне пълноценно на нуждите му за храна и да продължи да изгражда връзка с детето си. В болниците, където разделят мъниците, шансът за успешно кърмене поне в началото намалява чувствително.
Когато мама и бебе са заедно, кърменето може да се случва винаги, когато детето заплаче, когато покаже признаци на глад или неспокойство. Сукането действа изключително успокояващо и приспивно и не бива да се отказва на бебето, независимо от часа в денонощието или от интензитета на кърменето.

Много медицински лица и „загрижени” познати и роднини съветват младите майки да въведат режим в храненето едва ли не още от първия месец. Това също е една от предпоставките за неуспех в кърменето, защото то е естествен процес, който се регулира на пазарния принцип на търсенето. Тоест произвежда се толкова кърма, колкото са и суканията. Ако създадеш режим, това означава, че ще поставиш изкуствен лимит на сукането и на количеството мляко в гърдите ти. Бебетата няма как да огладняват под режим, особено като се има предвид колко пъти трябва да увеличат килограмите и ръста си в продължение на толкова кратко време. Те сами регулират храненето си, постепенно в месеците.

Зърната няма нужда да се мият, особено със сапун. Достатъчно е да поддържаш своята нормална ежедневна хигиена. Специалното миене на гърдите и по-специално на зърната отнема слоя от естествена мастна защита, така кожата става по-чувствителна и е по-възможно да се появят рагади и други неприятни и болезнени проблеми. Освен това мъничето се ориентира и познава аромата на твоите гърди, на млякото и това му действа успокояващо.

Важно е и как поставяш бебето на гърда. Мъничето трябва да е обърнато с цялото си тяundefinedло към гърдата ти, а не само главата му. Може да използваш различни пози, включително и да кърмиш легнала, ако се чувстваш изморена или сукането е през нощта. В устата на кърмачето трябва да попадне зърното и сравнително голяма част от ареолата. Правилното засукване е важно, защото ще ти спести болка и проблеми със зърната. Ако изпитваш болка, значи трябва да пробваш отново, докато не усетиш, че бебето наистина суче ефективно и не усещаш дискомфорт.

Разбира се, ако не можеш да се ориентираш в ситуацията и чувстваш, че имаш нужда от помощ, винаги може да се обърнеш към специалистите по кърмене от организацията, посветена да помага на жените в кърменето – Ла Лече Лига. Може да се консултираш с тях по интернет, по телефона или в лична среща с някоя от доброволките към организацията. http://lalechebg.com/about/
Другата възможност е отново безплатна консултация със специалист по кърменето от Консултативния кабинет по кърмене към Майчин дом в София. http://karmene.wordpress.com/

Със сигурност темата за кърменето не се изчерпва с тези съвети. Ние ще продължим темата, за да може повече бъдещи майки да се възползват от неоспоримите предимства на този естествен, нежен и незаменим процес.