Кърмене след първата годинка

от 1

Наближава първият рожден ден на детето, а кърмата все още е основна храна в дневното му меню. Дали да продължаваш, или да послушаш всички, които намекват, че е крайно време да отбиеш бебето?
Кърмене след първата годинка

Кърмене след първата годинка

Наближава първият рожден ден на детето, а кърмата все още е основна храна в дневното му меню. Дали да продължаваш, или да послушаш всички, които намекват, че е крайно време да отбиеш бебето?

Нормално ли е кърменето на дете след годинката?

Разбира се. Във все повече западни страни се стимулира продължителното кърмене на детето (до 2-3 годишна възраст).
И има защо. Кърменето носи предимно плюсове за здравето на детето ви. А ако и на двама ви то носи положителни емоции, по-добре се вслушайте във вътрешния си глас и не обръщайте внимание на онези, които ви гледат с недоумение.

Какви са предимствата, ако кърмите след годинката?

  • Имунната система при децата се изгражда до към 6-тата година, затова колкото по-дълго продължи кърменето, толкова по-голям шанс ще има детето ви да расте здраво и да се радва на силна имунна система като възрастен.
  • Противно на разпространеното мнение, продължително кърмените деца израстват независими и самостоятелни, тъй като емоционалните и физическите им нужди са били посрещнати и задоволени в детска възраст. С времето кърменето престава да бъде само източник на храна и се трансформира в ласка, обич… миг на споделяне с мама.
  • Децата знаят, че ще получат това винаги, когато поискат и се чувстват спокойни да изследват света около себе си. Може да се изненадаш, ако оставиш малчугана при приятелка за няколко часа и разбереш, че изобщо не се е притеснил и не е плакал за теб. Увереното и  обгръщано с обич дете реагира точно така.
  • Кърмата е лесно усвоима храна. Ако детето ви е болно, кърмата остава най-добрата храна и лекарство за него. При обезводняване кърмата повишава защитните сили на детето и му помага да се възстанови от болестта.
  • Изключително удобна алтернатива при пътуване. Да, със съпруга ти отдавна планирате семейна почивка. Няма нужда да се притесняваш от дългото пътуване - дори да забравиш да вземеш храна в бурканче за из път, винаги можеш да накърмиш детето. Още повече, че в непозната обстановка близостта на майчината гръд носи сигурност и топлота.
  • Често на първа почивка децата се разболяват от ентеровируси. В такъв случай кърмата е най-доброто съпътстващо лечение. Можеш да бъдеш сигурна, че това ще е храната, която ще бъде приета най-добре от чувствителния стомах.

Дори след годинката кърмата продължава да бъде сериозен източник на антитела.

Да, твоето дете все още може да разчита на теб в борбата с леки и тежки вирусни атаки. Разбира се организмът може да се справи и сам, но помощ от мама никога не е излишна. Проучвания показват, че кърмените деца боледуват значително по-рядко от връстниците си, хранени със заместител на майчиното мляко, а когато се разболеят - прекарват болестите по-леко и оздравяват по-бързо.

Кърмата осигурява над 20% от дневните протеинови нужди на детския организъм.

С времето се увеличава и количеството на съдържащите се мазнини, енергийната стойност също нараства. Факт! Колкото и да се опитват да те убедят, че гърдите ти вече не са в състояние да произвеждат нужното количество мляко, или че то няма никаква хранителна стойност – не се поддавай! Съставът на кърмата се променя с възрастта и напълно отговаря на изискванията на растящия организъм. Добре е да знаеш, че всички полезни вещества (калций, желязо, фосфор…) се усвояват по-лесно от кърмата, отколкото от което и да е друго мляко.

Да не забравяме за зъбите!

Доста често неспокойните нощи на децата след навършването на една година се дължат на никненето на зъби. Помниш ли как никнаха твоите мъдреци? (лично аз не можех три дни да си отварям устата…) При това мъдреците са 4 броя, а децата трябва да се справят с 20 напиращи да излязат зъбки…

Кърмата е естествена упойка и успокоение точно в тези моменти.

Не се притеснявай да вземеш детето при теб в леглото през нощта. Така ще ти е по-лесно да успокоиш малкото, хленчещо човече.