Кърмене на близанци

• от

Близнаците са двойна радост и истинско предизвикателство за родителите. Кърменето е съвсем възможно, въпреки че на пръв поглед може би изглежда трудно или невъзможно.

БлизнациБлизнаците са двойна радост и истинско предизвикателство за родителите. Кърменето е съвсем възможно, въпреки че на пръв поглед може би изглежда трудно или невъзможно.

Добрата организация в случая е ключ към успеха. Основното притеснение при майките с близнаци е, че и двете бебета имат еднаква нужда от кърма и то по едно и също време. Мама трябва да се съсредоточи и да вложи малко повече усилия от нормалното и всичко ще потече като по мляко. Сред Холивудските звезди вече има доста майкина близнаци, които доказват, че кърменето им не е сложно препятствие. Сред най-известните кърмещи близнаци са Анджелина Джоли и Марая Кери.

Още преди раждането може да се запознаеш със сайтове и книги, посветени на кърменето и отглеждането на близнаци. Има много опитни майки, които са предали в достъпна форма своя опит. Техните материали са много добро помагало за начинаещи майки на близнаци, така най-малкото ще се увериш, че не си сама на планетата. Опитът и съветите на тези жени са безценни, тъй като много малко педиатри могат да ти помогнат с адекватни съвети относно кърменето в твоята ситуация. След като си направила списък с полезни четива и се запознаеш със съдържанието им, може да посетиш сбирки и курсове на двете доброволчески организации по кърмене – Консултативен кабинет по кърмене и Ла Лече Лига. Там също има специалистки, които могат да ти помогнат много. Избери си консултант по кърмене, разменете си телефони и така ще имаш подкрепата на опитен човек след раждането.

Добрата организация трябва да започне още преди раждането. За да си улесниш живота максимално след раждането, подготви всичко за децата предварително. Не робувай на суеверия и митове, че предварително не бива да се пазарува. Дрехи, количка, пелени, играчки – всичко трябва да е готово за употреба, а не да се притесняваш след това. На пазара има прекрасни детски легла и кошарки, но ако искаш кърменето да върви нормално и да не се налага да ставаш посред нощ, по-добре си осигури едно голямо легло, на което да спите ти и близнаците. Така, вечер няма да ти се налага да се разбуждаш напълно, тъй като те ще са край теб. Това важи в пълна сила и за майките с едно бебе.

Следващата стъпка в подготовката е да си осигуриш полезната и отбременяваща техника – миялна машина, сушилня и добра пералня, която да включва и половин пране. Всичко, което може да ти спести усилия и време е добре дошло, тъй като ще имаш двойно повече нужда от сили и време за децата.

Помисли си за домашен помощник, дали ще е наета жена или близка роднина. Важното е поне в първите месеци, докато нещата се регулират да имаш помощ под ръка. Задачата на помощника е не да се бърка в гледането на децата, а да върши домакинската работа и да ти осигури спокойствие и комфорт у дома.

Не допускай да ти влияят с вредни и непрактични съвети от рода на това, че млякото няма да ти достига, че трябва веднага да предложиш на бебетата вода или адаптирано мляко, както и биберон-залъгалка. Това би създало проблем при кърменето.

Изработването на млякото е процес, ръководен от хормоните и се регулира на принципа на търсенето, колкото повече сучат бебетата, толкова повече мляко ще имаш. Така че, когато има две сучещи бебета, гърдите ти ще имат мляко точно за две кърмачета. Ако се притесняваш дали децата са хапнали достатъчно, може да използваш теста на мокрите пелени – при всяко бебе трябва да има около десет мокри пеленки в денонощието. Това е основен показател за доброто хранене на близнаците.

За да си сигурна, че децата поемат достратъчно кърма е добре да ги слагаш на гърда през час или два. Желателно е да избегнеш въвеждането на биберона-залъгалка, защото това разваля сукателния рефлекс, а добрия сукателен рефлекс е важен за стимулацията на хормона пролактин.

Използвай всяка възможност, за да поспиш. През нощта близнаците може да правят пет часова пауза за сън, поне в началото. Но това не е сигурно, опитай се да се нагодиш към техния режим на сън и кърмене, защото нощното кърмене е много важно за стимулацията увеличаването на количеството на кърмата.

Често пъти майките на близнаци се оплакват, че бебетата им не спят много през деня. Така че не се учудвай, ако твоите деца не спят както другите по около три или четири часа през деня. Тогава те обикновено сучат по-често и в по-малки количества.

undefinedМного е важно да сложиш бебетата правилно на гърда, така че да сучат активно и по начин, който не спомага за нараняване на зърната ти. Консултирай се със специалист по лактация. Правилата за поставяне на гърда са същите, както при едно дете. Трябва да прецениш според твоите дали да ги кърмиш едно след друго или в тандем. Ако ги храниш едновременно, може да използваш възглавница за кърмене, която ще ти позволи да настаниш удобно и двете деца. А може да използваш и две по-малко възглавници за всяко едно от децата.

Помни, че количеството на млякото зависи най-вече от: честото поставяне на гърда; течностите, които поемаш; правилното поставяне на гърда.

При близнаци няма смисъл да редуваш гърдите, просто всяко бебе си има своята.
При правилно и достатъчно кърмене, близнаците наддават в нормите (може да не наддават еднакво) и няма нужда да даваш допълнително адаптирано мляко. В пътвите шест месеца вода не е нужна. Тя няма никакви хранителни свойства, заема място в корема, което се пада на млякото и засища ненужно апетита им, при положение, че кърмата е основно съставена от вода.