Кърмата е най- добрата храна за твоето бебе. Какво да правиш, ако ти се наложи да отсъстваш от къщи? Естествено да оставиш изцедена кърма. Въпросът е как да я изцедиш, без да предизвикаш свръхпроизводство, как да я съхраниш и как да я размразиш в последствие.
Как и защо да изцеждаме кърма?
Чест съвет, който повечето майки получават още в родилния дом, е да изцеждат гърдите „до край“ за да не получат мастит. Всъщност, тъй като кърмата се произвежда според търсенето, това е порочна практика. Защото така гарантираш постоянно свръхпроизводство, болка и напрежение в гърдите. Ако в началото усещаш тежест и дискомфорт, изцеждай, но само колкото да облекчиш състоянието (т.е. около 20-30 мл). Най-добре е да се научиш да се изцеждаш на ръка, защото е пощадящо. Не инвестирай в помпа предварително, защото може изобщо да не ти се наложи да я използваш.
Изцеждането на кърма понякога може да бъде изнервящо и поглъщащо цялото ти време занимание. А емоционалната стабилност по време на кърмене е ключов момент, за да протече всичко плавно и гладко. Затова не се предавай. Трябват ти само малко повече енергия и едновременно с това релакс за тялото. При напрежение и преумора в следродилния период се губят много ценните минерални соли №5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Именно те дават повече сили и релакс на тялото. Приемът на по 5 таблетки на ден от всяка от тях ще се отрази благотворно, както на нервната ти стабилност, така и ще помогне за по-добър сън.
Как да съхраняваме кърма?
Има няколко причини, поради които може да ти се наложи да изцеждаш кърма. Ето как да реагираш, според различните ситуации:
- Ако гърдите ти са препълнени и си още в родилния дом – изцеждай само до облекчение. Ако имаш хладилник в стаята, можеш да я съхраняваш в него и после да я даваш за замразяване у дома.
- Ако бебето е недоносено – тогава се налага да поддържаш млякото като се цедиш редовно. Следвай предполагаемия ритъм на малкото през 2 до 3 часа през деня и през 4-5 часа през нощта. В този случай ще имаш нужда от качествена помпа, която трябва да стерилизираш след всяко изцеждане. Важно е и какви ще са съдовете, в които ще съхраняваш млякото. Най-добре е да се снабдиш със стерилни контейнери или пликчета, които са за тази цел. А можеш да използваш и стерилизирани стъклени бурканчета, които трябва да се затварят добре. Преди да прибереш кърмата във фризера, сложи надпис с датата, на която е изцедено млякото.
Важно! Първия месец след раждането е период на свръхпроизводство на кърма. Важно е обаче да не цедиш до край, а само да облекчиш гърдите.
- Ако ще ти се наложи да оставиш бебето за няколко часа, тогава не изцеждай цялото количество наведнъж, а събирай по 20-30 мл. на всяко хранене, в продължение на няколко дни. Най-лесно ще ти бъде, докато бебето суче. Вземи го в поза „футболна топка“ и изцеждай другата гърда през това време. Можеш да събереш в един съд количеството от две-три изцеждания, да го съхраняваш в хладилник и след това да го замразиш. Размразяване В идеалния случай трябва да извадиш от вечерта контейнера или пликчето с кърмата, която ще размразяваш и да я оставиш в хладилника, за да се отпусне. След това прехвърляш в съд с вода с телесна или не повече от 40 градуса температура, като я сменяш, докато кърмата не се стопли така, че капвайки две-три капки на китката си, да не ги усещаш с различна температура.
Не се препоръчва кърмата да се размразява в микровълнова фурна!
Съхранение на кърма
- до 8 часа на стайна температура (като в летните месеци това време е до 4 часа);
- до 48 часа на задната стена на хладилника;
- до 1 месец в камера, която е с обща врата с хладилника;
- до 3 месеца в хладилник с отделна камера;
- до 6 месеца във фризер с температура под -16 градуса.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.