Кърмене - кога и как да изцеждаме мляко?

• от

Ако кърмите на режим и имате повече кърма, отколкото бебето е в състояние да изсуче, ще ви се наложи всеки път да се изцеждате.

Ако кърмите на режим и имате повече кърма, отколкото бебето е в състояние да изсуче, ще ви се наложи всеки път да се изцеждате.

За да се поддържа лактацията, е задължително да се изцежда млякото, останало неизсукано след засищане на бебето. Това е желателно още в първите дни след раждането, ако кърмата е в по-големи количества, а новороденото успява да изсуче много малко от нея поради ограничената вместимост на неговото стомахче.

Образуването на постоянно количество кърма ще отговори на изискванията на бързо растящото дете и нарастващия капацитет на стомахчето му.

Задръжката на кърма води не само до постепенно намаляване на количеството, но и до риск от възникване на възпаление на жлезата, мастит.

При изобилие на кърма, за да не се стигне до т.нар. хиперлактация (производство на прекомерно количество мляко) не бива да се изцежда до край гърдата. Понякога бебето е заспало, а гърдите на майката са препълнени и тя чувства напрежение. Тогава е по-добре да изцеди част от млякото, за да почувства облекчение.

Има и други случаи, когато се налага изцеждането на млякото след хранене на бебето. Например, ако кърмачето не може или не иска да суче по някаква причина, въпреки че майката има много кърма (такива са недоносените новородени, които са твърде слаби, за да се справят с усилията на сукането).

В случай че майката е болна и не бива да бъде в пряк контакт с бебето или е разделена от него по някакви причини, тя трябва да му остави мляко за по-дълъг период от време.

Или пък когато майката има запушени каналчета на млечната жлеза и бебето се затруднява да суче, изцеждането на кърмата е наложително. При него много важна е техниката.

Някои предпочитат ръчното изцеждане, други се изцеждат с помпичка.

Ръчно изцеждане на кърмата

Трябва много да се внимава при механичното изцеждане, тъй като, ако не се прави правилно, може да пострада тъканта на гърдата или да се образуват рани по кожата.

  • Започнете с масаж с цялата длан, като посоката е от основата на гърдата към зърното. Движенията са леки и кръгови. Повтаряйте ги 10 пъти, за да обхванете цялата гърда.
  • Подходящи са и топлите компреси за отпускане на млечните каналчета.
  • С палеца и показалеца притиснете ареолата (пигментираната кожа около зърното), като можете да сменяте положението на пръстите, за да обхванете постепенно всички каналчета под ареолата.
  • Стискането на самата гърда е нежелателно.
  • До изцеждане обикновено се налага след кърменето в първата половина на деня, когато образуването на кърма е по-изобилно.

Ръчно изцеждане на кърмата (видео):

Изцеждане на кърмата с помпичка

Съществуват ръчни и електрически помпички, с чиято помощ изцеждането става удобно, лесно и безболезнено.

При най-новите модели действието им максимално се доближава до начина, по който бебето суче.

Помпичките са снабдени със силиконов уплътнител, който прилепва плътно към гърдите. Така се създава добър вакуум за отделянето на млякото.

При използването на помпичка кърмата директно попада в шише или в специална чаша за съхранение, гарантиращи нейната стерилност.

Специалистите препоръчват...

  • Специалистите препоръчват кърмене не през точно определени интервали от време, например 3 часа, а кърмене на поискване.
  • При сукане на поискване бебето поглъща мляко на малки порции, но по-често. Така не се получава задържане на кърма в гърдите и няма опасност от намаляването й, въпреки че не е била изцеждана след всяко хранене.
  • При храненето на поискване лактацията се стабилизира доста бързо и млякото се образува според потребностите на бебето.
  • Изцеждането е просто ненужно, тъй като бебето суче около 7 пъти в денонощието.
  • И обратно, ако бебето се храни на режим, едната гърда винаги чака около 3 часа до следващото сучене, и в нея се натрупва голямо количество мляко, което постепенно може да намалее, тъй като в млечните жлези постъпват сигнали, че толкова мляко не е необходимо на бебето. Това може да доведе и до постепенно спиране на кърмата.