Кърмата не зависи от размера на бюста. Важни са твоите знания и мотивация!

от

Големината на бюста и формата на зърната не са пречка пред успешното кърмене. Важни са твоите знания и мотивация!
Кърмата не зависи от размера на бюста

Кърмата не зависи от размера на бюста

Големината на бюста и формата на зърната не са пречка пред успешното кърмене. Важни са твоите знания и мотивация!

Женските гърди са изградени от жлезиста, съединителна и мастна тъкан. Размерът на бюста зависи от количеството мастна тъкан, а производството на кърма – от количеството жлезиста тъкан. Ето защо, синтезът на майчино мляко по никакъв начин не се влияе от големината на бюста. С развитието на гърдите през бременността, мастната тъкан постепенно се измества от жлезистата. Гърдите се подготвят за предстоящото кърмене. Няма как да забележиш този процес, но можеш да почувстваш повишена чувствителност и дори болезненост в областта на гърдите. Подкожните вени на бюста се открояват, ареолите – потъмняват. Често при жени с по-голям бюст това не е толкова интензивно.

„Складиране” на кърма

Размерът на бюста може да има отношение към капацитета на складираното мляко. Майка, която има по-големи гърди, може да „складира” повече мляко. Казано иначе, на едно кърмене нейното бебе ще изсуква повече мляко и най-вероятно ще се храни на по-големи интервали. Обратно, при майки с по-малък бюст – капацитетът е по-ограничен. На едно кърмене бебето ще изсуква по-малко и ще има нужда от по-често кърмене. Доказано е обаче, че и в двата случая за 24 часа и двете жени ще произведат почти еднакво количество мляко. Това обяснява защо някои майки трябва да кърмят по 10-12 пъти на ден, а други – само по 7-8.

Над 97% от жените имат достатъчно мляко

Изцеждането на малко количество кърма или единичното пробно кърмене не е достоверен показател, че гърдите ти произвеждат малко мляко, което не може да задоволи хранителните нужди на твоето бебе. Важно е да знаеш, че процентът на жените с доказана намалена лактация е едва под 3%. Причините са основно две – недобре развита жлезиста тъкан или хормонални проблеми. И в двата случая има какво да се направи. В първия се предписва лечение, което възвръща хормоналния баланс. Във втория – всяка следваща бременност кара жлезистата тъкан да се разраства и шансът майката да произвежда повече кърма нараства.

Как да поставиш бебето?

Вече знаеш, че размерът на бюста няма нищо общо с производството на кърма. Все пак големината на майчината гръд може да окаже влияние върху начина на кърмене. Добре е още в първите дни бебето да суче често, за да може самото то да свикне с големината и формата на гърдите.

  • Голям бюст. Новороденото е малко, а гърдите са големи. Това затруднява бебето успешно да захване с уста зърното и да засуче. При жени с голям бюст определено не важи правилото да поставиш бебчето с коремче към твоето. Позата „люлка” често се оказва спънка за успешното кърмене. Затова е важно да поставиш бебето там, където е зърното.
  • Малък бюст.Тук трудностите, с които се сблъскват майките, са много по-малко. Проблемите са по-скоро на психологческа основа. Някои бременни жени с по-малък бюст се съмняват в способността си да произвеждат достатъчно мляко. Често малкият бюст се състои почти изцяло от жлезиста тъкан, така че тези притеснения са неоправдани.  Позата люлка е удобна тук, на най-вероятна ще имаш нужда от възглавничка, за да повдигнеш бебето.

Плоски/хлътнали зърна

Бебето не се ражда научено какво точно представляват добре оформените зърна. Така че, дори зърната ти да са плоски или хлътнали, с времето твоята рожба ще се научи да суче ефективно от тях. А и, както знаеш, бебето суче от ареолата, а не от самото зърно. През бременността не се препоръчва никаква подготовка на гърдите и зърната. За да стартира успешното кърмене, е важно рано да сложиш бебето на гърда, да му предлагащ често да суче и да не допускаш гърдата да се втвърди. Можеш да помогнеш на зърната да се оформят, като преди всяко кърмене, ги изтегляш внимателно напред с пръсти или с помпа. Използването на изкуствени силиконови зърна има плюсове и минуси и е добре да става под ръководството на опитен консултант по кърмене.