Кулинарни коледни традиции

• от

Зелевите листа придружават патицата с картофи на германците, бутът от елен на скандинавците, но най-ценени са на Балканите - зелето задължително присъства на коледната трапеза и е неразделна част от българските кулинарни традиции.

Зелевите листа придружават патицата с картофи на германците, бутът от елен на скандинавците, но най-ценени са на Балканите - зелето задължително присъства на коледната трапеза и е неразделна част от българските кулинарни традиции.  

Кулинарни коледни традиции


На 7-ми януари, православната Коледа (по Юлианския календар), македонските домакини приготвят сарми - всяко листо се завива с кайма от свинско или говеждо месо и ориз. Сармите със зелеви листа са традиционно ястие на Бъдни вечер и в България, но у нас те са постни.  

* Украинската каша "кутя" е от езически произход. Символизира зимното слънцестоене и възраждането на природата, а на Коледа се отдава почит на зърнените култури, които ще хранят семейството през цялата година.

Кутята, типична за Украйна, Русия, Полша и Латвия, се приготвя от ечемик или жито, мед, сушени плодове и ябълки. Традицията повелява стопанинът на къщата да хвърли във въздуха една лъжица от кашата към тавана. Колкото повече зърна останат залепени за тавана, толкова по-благодатна ще бъде годината за семейството.

* Египтяните били първите, които опитомили патицата преди 5000 години. Малко след това те открили, че римляните приготвят патиците със смокини. Днес пернатото е неразделна част от коледното меню в редица френски региони - Перигор, Алзас, Шампаня, Лангедок. Открита през 16-ти век от британски крал Хенри VIII, патицата е популяризирана в Европа от дъщеря му Елизабет I. Тя е неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия.

* Мистична страна, белязана дълбоко от католическите традиции, Испания празнува Бъдни вечер с обилна храна. Един продукт обаче присъства неизменно на масата - бадемът. Донесени на полуострова от арабите преди десет века, бадемите са основен продукт на прочутата халва. Той обогатява и супите, комбинирани с трите стълба на испанската кухня - хлябът, чесънът и зехтинът. Тази супа се нарича "бял чесън" или "кастелянска супа", приготвяна в Малага и в Толедо. Подправена с шафран, тя неизменно присъства в коледното меню.

* Коледната планина от ябълки, типичен за Великобритания десерт, е зрелищна композиция, вдъхновена от древен английски коледен десерт. Оригиналната версия е изключително впечатляваща, тъй като ябълките се пълнят със собствените им обелки, подреждат се една върху друга и се фламбират с бренди. Поставени така във формата на пирамида, ябълките приемат формата на коледна елха и напомнят за произхода на празника - елхата е много древен символ на божественото могъщество на живота, което зимният студ не може да победи. /БГНЕС