Критични периоди през бременността

от

Отнасяй се с нужното внимание към здравето си през 9-те месеца, за да имаш спокойна бременност и леко раждане. Бременността е времето, когато два организма се сливат в едно цяло: този на майката и на бъдещото дете. Тяхната адаптация един към друг е твърде важна, за да бъдат 9-те месеца безпроблемни.
Критични периоди през бременността

Критични периоди през бременността

Отнасяй се с нужното внимание към здравето си през 9-те месеца, за да имаш спокойна бременност и леко раждане. Бременността е времето, когато два организма се сливат в едно цяло: този на майката и на бъдещото дете. Тяхната адаптация един към друг е твърде важна, за да бъдат 9-те месеца безпроблемни.

Понякога обаче процесите на приспособяване са твърде сложни и в определени моменти необичайно напрегнати. Тогава настъпват и критичните периоди на бременността.

В повечето случаи, „уловени“ навреме, те отминават с помощта на адекватно лечение. Затова не пропускай консултациите със специалист, бъди стриктна към задължителните прегледи, не се колебай да потърсиш помощ, когато нещо те притеснява.

I триместър (до 15-а седмица)

Първият критичен момент може да бъде още през 2-ра-3-та седмица, когато дори не предполагаш, че носиш нов живот в себе си. В това време оплодената яйцеклетка се имплантира, т.е. попада в маточната лигавица. Понякога този процес може да бъде нарушен (например при миомен възел в кухината на матката). За съжаление в подобни случаи се стига до прекъсване на бременността. Друга причина за такъв неблагоприятен изход са хромозомните и генетичните аномалии на плода. Тогава е валиден т.нар. принцип на естествения подбор – когато има дефект, самата природа го отстранява. За съжаление тези случаи няма как да „управляваш“. Но това не означава, че една следваща бременност няма да бъде успешна. Ако обаче спонтанните аборти са повече от три, е нужно да се провери за генетични аномалии при родителите. Имай предвид, че понякога се стига до нежелано прекъсване на бременността в резултат на стресови преживявания или тежка изморителна физическа дейност (например местене на мебели). Бъди предпазлива и не поемай опасни рискове. Със сигурност можеш да намериш помощници за всяка по-тежка и трудоемка домакинска работа.

Между 8-а и 12-а седмица започва да се развива плацентата и основна причина за поява на проблем в този период са хормоналните нарушения. Нарушената функция на яйчниците може да се дължи на вродено заболяване, аборти, възпалителни процеси.

До 12-а седмица често се среща кървене, особено около датата на очакваната менструация. Това е в резултат на недостиг на хормона прогестерон. Терапиятае с таблетки, съдържащи про-гестерон, назначава се по преценка на лекаря.

Задължителни изследвания

 • кръвна картина с утайка и кръвна захар
 • урина (следи се за албумин)
 • влагалищен секрет с цитонамазка
 • кръвна група с резус фактор
 • австралийски антиген и васерман

Спешна помощ: при кървене, колкото и незначително да ти се струва то.

II триместър (от 15-а до 27-а седмица)

Бъди внимателна през 18-22-ра седмица. Понякога инфекциозните заболявания могат да се окажат опасни. Например наличието на хламидии, токсоплазмоза, уреаплазма може да доведе до нарушения във функцията на плацентата. Но не изпадай в паника, ако имаш някоя от т.нар. „скрити инфекции“. Лекарската практика показва, че огромно количество от децата се раждат абсолютно здрави, ако майката е имала подобни проблеми и шансовете за благополучна бременност са напълно реални. Ако заболяването не е било установено преди бременността, то може да се лекува и сега. Има препарати (в това число и антибиотици), които са разрешени и не са вредни за плода.

През втория триместър матката активно расте. Възможни са аномалии при разположението на плацентата. Ако тя е предлежаща или ниско прикрепена, се налага активно следене на състоянието на бременната. Възможно е плацентата да започне да се отлепя и тогава има прокървяване, а болничното лечение е наложително.

Задължителни изследвания

 • кръвна картина с утайка и кръвна захар
 • урина
 • изследване на антитела при RH отрицателна майка и RH положителен баща
 • биохимичен скрининг на плода за генетични аномалии – изследването е по желание, но е добре да се направи от всяка бременна жена, независимо от възрастта (смята се, че това изследване е особено необходимо в случаите, когато жената е над 35 години, но напоследък лекарската практика показва, че възрастта не е решаващият фактор за наличието на проблем).

Спешна помощ: отново при кървене, колкото и незначително да ти се струва то, както и при поява на контракции, особено ако са съпроводени с болка.

III триместър (от 28-а седмица)

През 28-32-ра седмица плодът расте интензивно. Нарушения в бременността през този период могат да предизвикат усложнения като отлепяне на плацентата, кислородна недостатъчност и т.н..

Наличието на инфекция може да бъде причина за преждевременно пукване на околоплодния мехур.
Маточните контракции могат да доведат до разширение на шийката и преждевременно раждане.
Нормалните стойности на кръвното налягане са: 140/70. Ако е над тези стойности, се счита за високо и крие опасности. Признаци за високо кръвно могат да бъдат отоците по различни части на тялото, бързото наддаване на теглото (повече от 1 кг на седмица), главоболието.

Задължителни изследвания:

 • кръвна картина с утайка и кръвна захар
 • урина
 • влагалищен секрет

Спешна помощ: при отоци по крайниците; кървене; изтичане на околоплодна течност; маточни контракции.

Консултант: д-р Елица Иванова, акушер-гинеколог, София