Коледа след развода – специална за вас

от

Коледа е време за семейни събирания и тържества. Но ако току-що сте се развели, то вероятно се чувствате много уязвими и по-скоро ви се иска да се скриете от очите на околните. Но Коледа след развода може да бъде също толкова специална и незабравима за вас (ако не и повече) колкото и преди, стига да положите малко усилия за собственото си щастие. Ако не знаете как, ние сме тук, за да ви помогнем с няколко съвета!

Коледа е време за семейни събирания и тържества. Но ако току-що сте се развели, то вероятно се чувствате много уязвими и по-скоро ви се иска да се скриете от очите на околните.

Но Коледа след развода може да бъде също толкова специална и незабравима за вас (ако не и повече) колкото и преди, стига да положите малко усилия за собственото си щастие. Ако не знаете как, ние сме тук, за да ви помогнем с няколко съвета!

Коледните празници са специално и дългоочаквано време в годината, особено ако сте женени и имате деца. А спомените са онези, които го правят най-трудно след развод. Но защо да лишавате себе си и близките си от магията на Коледа, за да страдате по миналото?

Вместо това, следвайте някои основни правила и отпразнувайте първата си Коледа след развода по един напълно непознат и обновяващ начин.

Грижете се за себе си

Много често, обсебени от депресията, жените забравят да се хранят, да поддържат външния си вид и дома, дори да се усмихват. Вместо това прекарват часове у дома с фабрично количество шоколад и вредни храни, гледат сантиментални продукции, разлистват албумите със спомени и се самосъжаляват. Но така не стават по-щастливи.

Колкото и апатично да се чувствате, направете усилие да се храните здравословно и да се движите редовно (дори да е само лека разходка). Замислете се за примера, който давате на детето си, за начина по-който изглеждате в очите на околните, и не на последно място – за собственото си благосъстояние. Дори сега то да не ви интересува, ще дойде момент, в който ще ви е нужно.

Коледа след развода – специална за васПриемете опората на семейството и приятелите

Чували сте фразата „Колкото повече, толкова по-весело”, нали? Дори изобщо да не се чувствате в настроение за празненства и социални мероприятия, от съществено значение за емоционалното ви оцеляване в този момент е да направите най-близките си хора част от коледното ви празненство. С разговорите, със смеха, с любовта и загрижеността, дори само с присъствието си, те ще ви помогнат да излезете от „житейската дупка”, в която се намирате и да осъзнаете, че може да сте приключили брака си, но не и живота си.

Разбира се, това не означава да позволявате на околните да ви притискат. Понякога в желанието си да помогнат някому, хората не осъзнават, че го задушават и всъщност му вредят много повече. Затова приемайте само поканите, които чувствате, че ще ви разтоварят, не изпитвайте неудобство да изразявате нуждите си и от време навреме оставайте насаме със себе си.

Не се чувставайте виновни пред децата

Вината е пропиляна емоция и енергия, която ви спира да продължите напред. Затова, вместо да се чувствате виновни пред децата, че няма да могат да прекарат Коледа с двамата си родители, както досега, погледнете на ситуацията от положителната й страна. Малчуганите ще я празнуват два пъти! Ако те ви споделят тъгата си, не ги пренебрегвайте, но им напомнете, че тази промяна може да бъде хубава, защото им предстоят две напълно различни коледни преживявания. 

Поддържайте разумни отношения с бившия партньор

Без значение по какъв начин сте се разделили с партньора ви, ако имате деца сте длъжни да поддържате миролюбиви отношения. В противен случай може да им нанесете непоправима психологическа травма. Споделете един на друг намеренията си за коледен подарък на малчугана и начина, по който възнамерявате да празнувате. Не забравяйте, че децата очакват с най-голямо нетърпение Коледа и от вашето поведение зависи как ще я прекарат.

Коледа след развода – специална за васПроменете традициите

Всички празнични традиции, които някога са ви карали да се чувствате страхотно, но сега ви изпълват с горчивина и негативни емоции, могат да бъдат заменени с нови и още по-вълнуващи дейности. Ако например на Коледа винаги сте гостували на някого, сега вие го поканете да сподели празника с вас. Ако сте прекарвали деня на ски, останете на топло и опечете курабийки. Колкото повече се придържате към миналото, толкова по-трудно ще ви бъде да го преодолеете. Е, можете да направите някои изключения заради децата, но дори тогава внесете някаква промяна.

Погледнете смело напред

Коледните празници са само няколко дни. След тях ви очаква една съвсем нова година, която със сигурност ви е подготвила множество щастливи преживявания. Направете си списък с желания и дейности, които не сте могли да реализирате докато сте били семейни. Обадете се на стари приятели или завържете нови познанства. Усмихнете се и започнете да живеете живота, който искате. Не забравяйте, че „понякога Господ ни взема това, което обичаме, за да ни даде нещо много по-добро, нещо което заслужаваме".