Колан за бременни

• от

Коланът за бременни е чудесно приспособление, което може да спести проблеми и да ти помогне да постигнеш комфорт и удобство през деветте месеца.

Коланът за бременни е чудесно приспособление, което може да спести проблеми и да ти помогне да постигнеш комфорт и удобство през деветте месеца. Важното е да прецениш дали ти е нужен.

Кой има нужда от колана

Ясно е, че точно през бременността не бива да експериментираш със здравето си. Това че други бъдещи майки носят колан, не означава, че автоматично и ти имаш нужда от такъв.

Специалните чорапогащи и колани за бременни се използват при определени показания:

 • Болка в гръбначния стълб (коланът отнема напрежението);
 • Опасност от спонтанен аборт, недоразвита шийка на матката;
 • Ниско положение на плода и слаби коремни мускули (коланът фиксира детето и не му позволява да слезе по-надолу, като същевременно подкрепя мускулатурата);
 • При наличие на разрез на матката от минало цезарово сечение или друга коремна операция;
 • Операция в коремната или тазовата област до половин година преди бременността;
 • При болки в кръста и изобщо в тазовата област;
 • При многоплодна бременност (тежестта на матката е по-голяма от обикновеното и натоварването върху органите и гръбначния стълб е извънредно);

Принципно, коланът се препоръчва между 22 и 30-та седмица. Но твоят акушер гинеколог може да удължи срока му на ползване в зависимост от специфичните ти оплаквания.

Допълнителната опора не е нужна на всяка бременна

Ако нямаш оплаквания, всичко се развива нормално, ако коремните мускули са добре и гръбначния стълб не те боли, значи коланът не е за теб. Най-често по-ниските и пълни жени прибягват до тази подкрепа, докато по-високите и слабите нямат нужда.

Не бива да носиш колан ако бебето е с неправилно предлежание, защото той може да попречи на мъничето да заеме правилната позиция за раждане.

Ако имаш алергии спрямо синтетични материи. Често коланите са изработени именно от такива и могат да дразнят кожата.

Ако твоят лекар е съгласен и ти препоръча колан, избери го не от аптека, а от специализиран магазин за бременни, за да можеш спокойно да го сложиш в пробната. Когато си избереш колан, нека акушерка ти помогне и покаже как най-правилно да го слагаш и ползваш. Бандажът под формата на лента е за предпочитане при проблеми с гръбначния стълб, а под формата на пояс се препоръчва за фиксиране на главата на мъничето, за да се предпази от преждевременно смъкване надолу.

Колан за бременни

Модели

 • Има модели, които се препоръчват преди раждане и такива за след появата на бебето. Първите са предимно от изкуствени материи, но се намират и изцяло памучни варианти, за бременни с чувствителна кожа.
 • Под формата на лента са от плътна, широка и еластична материя. Отпред се разширява, а в края се стеснява. Някои модели имат малки дупчици, за да може кожата да диша свободно. Този модел е за жени с проблеми в гръбначния стълб и кръста. Слага се, когато са на лице болки, не се носи целодневно. Може да се използва и след раждане, за по-лесно прибиране на корема.
 • Под формата на долни гащи. Те покриват корема и стягат бедрата. Някои модели са с лента, която може да се регулира, а при други дъното е с регулация, като при бодитата. Така може да се използва и след напълняване.
 • Пояс – ефикасно средство при опасност от преждевременно раждане, тъй като прибира и поддържа коремните мускули и не позволява на бебето да слезе надолу.