Коклюш – какво представлява, симптоми, ваксина, лечение

от

Коклюш е инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища, изразяващо се с неконтролируема кашлица и затруднено дишане. При поемане на въздух се чува едно дълбоко магарешко хриптене, откъдето идва и другото име на болестта - „магарешка кашлица“.

© iStock.com

Коклюшът обикновено засяга деца между 2 и 5-годишна възраст, но новородените и зрелите индивиди също могат да се заразят.

За първи път заболяването коклюш е идентифицирано през XVI в. Бактерията – причинител обаче е открита едва през 1906 г. Преди създаването на превантивна ваксина стотици хиляди годишно умирали от магарешка кашлица. След ваксината смъртните случаи намятват едва до няколко десетки.

Какво е коклюш?

Коклюш се причинявя от бактерията Bordetella pertussis, която попада в организма по въздушно-капков път от друг заразен индивид и инфектира горните дихателни пътища. Ларинксът се възпалява, гласните струни се подуват, което изменя и резонанса при по-рязко поемане на въздух. Това обяснява хриптенето. Лошата новина е, че ако не бъде уловена навреме, болестта може да предизвика трайни увреждания при малките деца и дори смърт. Добрата новина обаче е, че веднъж прекарал коклюш, организмът си изгражда траен имунитет срещу него.

Симптоми за коклюш

Първоначално, около 1 - 2 седмици, детето се оплаква от симптомите за настинка – течащ нос, кихане, лека кашлица, леко повишена температура. След това обаче се появява тежката „магарешка“ кашлица, която продължава около 15 дни. Следва няколко седмици период на възстановяване и постепенно заглъхване на симптомите. Целият този процес може да отнеме месеци.

При някои деца, пристъпите на кашлица могат да причинят повръщане или загуба на съзнание. Ако това се случи, почти сигурно е, че детето има коклюш. При бебетата кашлицата е придружена от сериозно задавяне. Самата кашлица обаче, не винаги присъства като симптом на заболяването, особено при най-малките. При тях е по-вероятно да се наблюдава задушаване с зачервено лице и спиране на дишането за секунди.

Заразност на коклюш (магарешка кашлица)

Заболяването коклюш е силно заразно. Когато киха, кашля или се смее, болният разпръсква във въздуха миниатюрни капчици, съдържащи бактерията и така тя се предава от човек на човек – или чрез директно вдишване, или чрез полепване по ръцете и полседвало докосване по носа или устата.

Инкубационният период (времето от заразяването до проявата на симптомите) на магарешката кашлица е средно между 7 и 10 дни, но при някои хора, особено при новородените може да продължи и до 3 седмици. Болното от коклюш дете е най-заразно в началния етап на инфектирането до две седмици след появата на кашлицата. Антибиотиците съкращават този период до 5 дни след началото на лечението.

Лечение на коклюш

Обикновено диагнозата за коклюш се поставя след физически преглед при лекар – специалист, вземане и изследване на секрет от носа и гърлото (за установяване на бактериално присъствие). В някои случаи обаче се налагат кръвен тест и рентгенография.
В случай на установен коклюш, на детето се предписват антибиотици, чийто прием продължава около 2 седмици. Те ще имат по-ефективно действие, ако започнат да се пият преди появата на кашлицата. При всички случаи те са важен компонент от лечението, тъй като спират разпространението на бактерията.
Бебетата и по-малките деца с коклюш често са приемани за болнично лечение, защото при тях съществува голям риск от развиване на усложнения като бронхопневмония, например. Освен това в болнични условия по-добре се наблюдава дишането и плътността на отделяните при кашлицата секрети. Ако се налага, ще бъдат вливани течности интравенозно, тъй като съществува реална възможност за дехидратация и трудности с храненето. По-големите деца обикновено се оставят за домашно лечение с редовно лекарско наблюдение.
Те трябва да приемат антибиотика стриктно според предписанията, да почиват в помещение с добра вентилация и пулверизатор за овлажняване на въздуха, който да им помага да изхвърлят секретите от възпалените дихателни органи и да пият повече течности – дори и да повръщат и да нямат апетит.
Стаите трябва да са чисти от алергени, цигарен дим и всякакви дразнители, които да провокират рецепторите и да стимулират кашлицата. Важно е да се следи състоянието им през цялото време и при дехидратация, раздразнителност, неспокойство, летаргия, подути очи, пресъхнало гърло и подут език и по-често уриниране да се потърси консултация с лекар.

Превантивни мерки срещу коклюш

За максимална защита на организма детето се нуждае от 6 ваксини срещу коклюш.

Първите три са на възраст 2, 3 и 4 месеца, четвъртата – 16 месеца, а петата – на 6 години и последната на 12 години.