Кожата през бременността

от

Хормоните през бременността са причина за доста промени. Някои от тях се отразяват директно на кожата и са по-видими през лятото.
Кожата през бременността

Кожата през бременността

Хормоните през бременността са причина за доста промени. Някои от тях се отразяват директно на кожата и са по-видими през лятото.

Голям процент от бременните се оплакват от неприятни промени в кожата, сухота, лющене, стрии... Тези промени обаче са временни и постепенно изчезват след раждането, нужно е само малко старание, грижа за кожата и здравословна храна.

Защо точно кожата страда през бременността?

Изменението в баланса на хормоните естроген и прогестерон през деветте месеца водят до измененя във физиологията на кожата. Намалява производството на соли и се нарушава естествената защита на хидролипидния слой. Това води до дехидратация на кожата, появяват се зачервявания и дискомфорт.

Друг често срещан проблем е силното разтягане на кожата.

Коремчето расте с всеки изминал ден, но паралелно с него се увеличават гърдите, бедрата, ханша. Съвсем нормално е кожата да се разртегне и да се образуват стрии. В началото имат червеникав цвят, а след това изсветляват постепенно, имай предвид че стават много ясно очертани след престой на плажа. Тенът ги подчертава, защото в разтеглените участъци пигментът е много малко. Разбира се, появата на стрии зависи и от индивидуалните ти особенности. Препоръчително е да пиеш много течности и да внмаваш за килограмите. Хубаво е за деветте месеца да не качиш повече от 15 килограма. Може да изпозлваш и поддържащо бельо и бандаж.

Хлоазмата е друг неприятен момент от промените в кожата.

Отново имай предвид, че не се среща при всички. Нарича се още „маската на бременнстта”, проявява се като хиперпигментация в някои участъци на кожта, обикновено по бузите и носа. Наблюдава се при около 60% от бременните. Причината за това е в повишената изработка на хормоните прогестерон и естроген. След раждане тези петна изчезват, а хормоналния баланс постепенно се възвръща в течение на месеците.

За да се защитиш от хиерпигментация и увреждане на кожата – не излизай по обедно време, когато слънцето е много силно, носи широкопола шапка и светли и свободни памучни, ленени или копринени дрехи. Използвай кремове със защитен фактор умерено, тъй като те имат вредни и алергизиращи химикали.

Понякога се наблюдава акне, което също е временно явление.

Възпаленията на кожата са неприятни, често освен хормоните, за тях са виновни и храните, които похапваш. Бременните имат склонност да ядат определени храни и да избягват други, диетата им е дисбалансирана, често ги влече много сладкото, а то спомага за появата на кожни проблеми и гъбички. Прекалено соленото или горивото също не са за предпочитане.

Нарушенията в храносмилателния тракт и често срещаня запек се отразяват негативно на кожата.

Когато избираш как да се погрижиш за кожата си през бременността, не забравяй, че стандартната козметика съдържа много химия, която прониква през кожата и така в тялото се натрупват токсини. По-добре избягвай стандартната козметична грижа, потърси подходящи продукти за бременни в био магазините, там има хидратиращи кремове и масла, противоцелулитни и анти стрии продукти, които имат по-щадящо за кожата съдържание и са от биологично сертифициран произход.

Почиствай нежно кожата, без абразивни частици, които да дразнят епидермиса.

Използвай домашни продукти, с които да си правиш хидратиращи маски на лицето, шията и деколтето – плодовете от хладилника, плюс зехтин или сметана, това е идеална комбинация за красива кожа.

Не забравяй за хидратацията.

  • Не е достатъчно да имаш добър крем за тяло и лице, нужно е ежедневно да пиеш по литър и половина вода, чайове или прясно изцедени сокове от плодове и зеленцуци.
  • Процедури като пилинг, дермоабразио лазерна епилация и други, които включват агресивни компоненти, не са препоръчителни дори няколко месеца след като родиш. Нужно е време, за да се възстанови хормоналния баланс в тялото и едва тогава може да си позволиш по-специфични салонни процедури.
  • Недостатъчния сън също се отразява веднага на кожата, това важи по принцип и още по-силно през бременността. Недоспалия вид, кръговете под очите, липсата на тонус се отразяват цялостно. При постоянно недоспиване се обърни към класиески хомеопат, който ще ти предпише щадящо и ефективно средство за нормализиране на съня. Лимфодренажния масаж е подходящ при подувания и отоци.
  • Козметиката с водорасли, минерали и олигоелементи подхранва и хидратира добре кожата и е препоръчителна през бременността.