Кой е виновен за хремата през бременността?

от

Настинка, алергия, хормони? Те ли са причина за хремата точно сега, когато се грижиш за здравето на двама? През бременността хремата (ринит) е често срещано явление и не винаги е свързана с простуда или респираторна вирусна инфекция. Затова е важно да знаеш какво е провокирало усилената носна секреция и да не прибягваш до самолечение.
Кой е виновен за хремата през бременността?

Кой е виновен за хремата през бременността?

Настинка, алергия, хормони? Те ли са причина за хремата точно сега, когато се грижиш за здравето на двама? През бременността хремата (ринит) е често срещано явление и не винаги е свързана с простуда или респираторна вирусна инфекция. Затова е важно да знаеш какво е провокирало усилената носна секреция и да не прибягваш до самолечение.

СИМПТОМИ

На всеки са известни типичните симптоми на хремата - носни секрети, запушен нос, главоболие. Не е учудващо, че в такова състояние е налице и обща отпадналост, и липса на концентрация дори за най-обикновените неща, както и намален апетит.

Ринитите са различни. Някои от тях са способни да създадат не само временно неудобство, но и съществена вреда за здравето. Особено когато става въпрос за бременни жени.

Затрудненото носово дишане може да се окаже един от факторите за възможни усложнения - синузит (възпаление на синусите), отит (възпаление на вътрешното ухо), инфекции на дихателните пътища.

ХРЕМАТА – ЕСТЕСТВЕНО ЯВЛЕНИЕ?

Много жени са убедени, че хремата през бременността едва ли не е норма. Затова се надяват, че проблемът ще се разреши от само себе си след раждането, и пренебрегват консултацията със специалист. Въздържат се от лечение, тъй като се страхуват от негативното влияние на лекарствата.

Как би трябвало да действаш при хрема през бременността?

Запушеният нос сутринта не означава, че веднага трябва да отидеш в аптеката и да си купиш разни лекарства (препоръчани от приятелката ти например). Има и алтернативни методи, за които вероятно също вече си разбрала (хомеопатични средства, промивки на носа със солен разтвор). Преди вземането на какъвто и да е медикамент трябва да си наясно коя е причината за заболяването. Ако симптомите не отшумят за 3-4 дни, е необходимо да си запишеш час при специалист УНГ. Не забравяй, че само лекарят може правилно да диагностицира ринита и да назначи адекватно лечение.

ВАЖНО!

Специалистите определят 3 основни разновидности на ринита, които твърде често се срещат при бременните:

  • Инфекциозен ринит;
  • Алергичен ринит;
  • Хормонален ринит.

ХРЕМА ПРИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

Ако става дума за инфекциозен ринит, то основна причина е респираторна вирусна инфекция и в този случай хремата е един от задължителните „атрибути“ на болестта. Защо толкова често се среща инфекциозният ринит, точно когато очакваш дете? Както считат специалистите това е свързано с измененията в имунната система, които настъпват през бременността - именно те правят организма по-податлив на вирусни инфекции.

Съвет: През 9-те месеца и особено в първите 12 седмици от бременността спазвай правилата за профилактика, които ще ти помогнат да се защитиш от инфекциите:

  • Максимално ограничи общуването с болни хора;
  • Постарай се да съкратиш престоя си на обществени места, където има много хора и лесно се „прихващат“ вируси;
  • Не забравяй, че е добре, излизайки от вкъщи, да си намажеш ноздрите със специално мазило (оксолинов мехлем например), което е допълнителна бариера срещу инфекциите.

АЛЕРГИЧНА ХРЕМА

Не по-малко разпространена причина за ринита се явява алергията. Това означава, че нейната поява и развитие е свързана с алергична реакция към домашен прах, вълна, пух, пера, полени, храна, лекарства и т. н.

Алергичен ринит се наблюдава почти у всяка трета бременна жена. Ето и тест, който може да си направиш:

❶ Проявяват ли се при теб симптоми на ринит (запушен нос, хрема, често кихане) при цъфтежа на растенията през пролетта?
❷ При почистване у дома с мокра кърпа, особено ако е прашно, имаш ли от изброените по-горе симптоми?
❸ Има ли подобна реакция след пробването на нови хранителни продукти?

Ако дори и само на един въпрос да си отговорила положително, планирай консултация с алерголог. Имай предвид, че алергичният ринит често пъти се проявява именно през бременността. За да бъде излекуван, е нужно като начало да си убедена кое точно провокира алергичната реакция, за да бъде отстранена.

Ето и някои съвети за разрешаване на проблема:

  • Замени пухените завивки със синтетични, като регулярно ги пери при температура 60 градуса.
  • Ограничи количеството на източници на домашен прах (покривки, килими, пътеки). Често проветрявай стаите, особено преди сън.
  • Изключи от менюто си продукти, които провокират алергична реакция.

ХОРМОНАЛЕН РИНИТ

Третият тип ринит е хормоналният. Естествено, през бременността равнищата на хормоните рязко се повишават. Това може да доведе до подуване на лигавицата и затруднено дишане през носа. Промяната на равнищата на хормоните се явява най-честата причина за хрема при бъдещите майки, затова тази патология често пъти се нарича „ринит при бременните“. Но не винаги разумното решение е просто да чакаш нещата да отшумят сами. При хормонален ринит понякога лекарите назначават медикаментозно лечение. Разбира се, лекарствата са съобразени с твоето състояние и за безопасни за растящото човече.

Консултант: д-р Весела Кукуряшкова, 25 ДКЦ, София