Когато мама е болна

• от

Когато кърмещата майка боледува, всички се тревожат за ефекта на заболяването и на лекарствата върху бебето.

Когато кърмещата майка боледува, всички се тревожат за ефекта на заболяването и на лекарствата върху бебето.

Затова дори от медицински лица много често може да чуете добронамерени, но не винаги достоверни съвети да спрете (временно или дори за постоянно) кърменето при заболяване.

В действителност обаче спиране на кърменето заради заболяване се налага само в редки и специфични ситуации.

Когато мама е болна

Обичайните вирусни и бактериални инфекции не са причина да спрете да кърмите, а напротив – кърменето ще продължи да защитава вашето бебе и ще намали вероятността то да се разболее.

Важно е да помните – заразяването на бебето през кърмата се случва само при някои сериозни заболявания, като СПИН, и то в малък процент от нелекуваните или наскоро придобити инфекции.

При повечето инфекции като обичайните настинки и вирусни заболявания разболяването на детето е не през кърмата, а чрез прекия ви контакт с детето в периода преди появата на симптоми, когато сте най-заразна.

Затова няма смисъл от изолиране на детето и спиране на кърменето – то вече е било изложено на заразата. Дори да се разболее, с кърменето му предавате антителата, които вашия организъм изработва срещу болестта, така че ще му помогнете да изкара по-леко и да оздравее по-бързо.

Настинки и грип

Повечето майки добре знаят, че за детето е много важно да продължава да суче, ако се разболеят от обичайните сезонни инфекции. Кърмените бебета най-често не се разболяват от сезонните вируси, независимо от постоянния близък контакт с майката. А дори да се разболеят, обикновено е леко и преминава много по-бързо, отколкото при останалите в семейството.

Температурата ви е висока, налага се антибиотично лечение? Нито едно от тях не налага дори временно спиране на кърменето. Противно на упорито разпространяваните представи, високата температура не причинява промени в състава на кърмата. В банката за кърма тя се пастьоризира с нагряване до 60 градуса и след това се предлага на децата – а вашето тяло не може да вдигне температура, по-висока от 40-41 градуса. Тази температура не е достатъчна и за да пари в устата на бебето :)

Антибиотичното лечение, когато такова се налага, се извършва чрез съвместими с кърменето антибиотици, които се прилагат и при болни бебета. Обичайно до бебето стига една много малка част (най-често под 1 %) от вашата доза, което не е достатъчно да се прояви терапевтичен ефект при детето и не засяга неговото лечение, ако то също е болно. В случай, че се наложи бебето също да бъде лекувано с антибиотик, е по-разумно да се използва един и същи антибиотик и при вас, и при него.

Лекарствата, които най-често се използват за лечение на настинки и грип – повечето противовирусни, сиропите против кашлица, капките за нос и температуропонижаващите лекарства - са съвместими с кърменето. Важно е да се подбират такива, които имат и форми за бебета – така ще сте спокойна, че лекарството е подходящо по време на кърмене.

Внимавайте с продуктите, съдържащи салвия (градински чай) и псевдоефедрин – те имат като ефект временно намаляване на млякото.

Повръщане, разстройство, хранително натравяне

Особено често срещани през летните месеци, за щастие нито едно от тези състояния не се предава чрез кърмата. Бебето не може да получи отравяне от храна, която вие сте консумирала, през кърмата, така че е безопасно да кърмите.

Когато става въпрос за летен вирус, може да ви притеснява вероятността от зараза заради честия контакт с бебето – но то е било в контакт с вас още преди появата на симптомите, когато сте най-заразна, така че и това не е причина да не кърмите. Наложително е обаче да миете ръцете си много, много често – и задължително всеки път след посещение в тоалетната и преди да пипате бебето. Този тип инфекции се предават основно чрез контакт със замърсените ръце.

Важно е да се поддържате добре хидратирана – вашето тяло губи течности чрез повръщането и диарията, и отделно чрез кърменето, затова хидратацията е основната ви грижа в тези ситуации.
Временно прекъсване на кърменето заради вашето състояние може да се наложи само в случаите, когато инфекцията и обезводняването са толкова тежки, че е необходимо да постъпите в болница за лечение.

Варицела

Когато мама е болна Това сезонно заболяване е особено актуално за майките, които имат и по-големи дечица освен бебето. Варицелата се среща много често в есенно-зимния период и е силно заразна инфекция, която се предава чрез контакт и по въздушно-капков път. За нещастие болният от варицела е силно заразен още преди появата на първите пъпки, така че лесно може да разпространи болестта.

Ако вие сте карала варицела като дете и кърмачето ви е под 6-месечна възраст, вероятността то да се разболее от варицела е много малка. Вие сте му предала вътреутробно и продължавате да му предавате чрез кърменето антитела срещу инфекцията, така че шансовете за разболяване наистина са по-скоро хипотетични.

В случаите обаче, когато майката не е карала варицела, детето не е защитено и може лесно да се разболее. Въпреки това, дори при налична инфекция на майката, не се налага изолиране на бебето и спиране на кърменето. Вие сте била в тесен контакт с бебето по времето, когато сте била най-заразна, точно преди появата на първите пъпки, т.е. детето вече е било в контакт и от изолацията няма смисъл.

Има смисъл обаче да пазите бебето от пряк контакт с пъпките и особено с отворени лезии. Ако имате пъпка на самата гърда, близо до ареолата и зърното, където бебето би могло да е в контакт с нея или да я пипа и човърка, тогава е важно да се погрижите да няма контакт с детето до пълното завяхване и падане на коричката. В зависимост от местоположението й може да се наложи да се покрива с лепенка преди кърмене – или да не кърмите от тази гърда, ако е на самата ареола.

Същото е поведението и при херпес зостер инфекцията. Стига да не е върху самите гърди, поведението е същото като при варицела – няма нужда от прекъсване на кърменето, нито от изолиране на детето.

Автор: Христина Янева