Кога проговаря детето и как да му помогнем?

от

Проговарянето на детето е един от най-вълнуващите моменти в развитието му. А роля родителите в процеса е изключително важна.

Кога проговаря детето и как да му помогнем?

Кога проговаря детето и как да му помогнем?

По-приказливи ли са момичетата? Според специалистите момиченцата проговарят по-рано и по-лесно, служат си с повече думи и го правят с по-голяма лекота. За разлика от тях момчетата много по-често срещат сериозни затруднения и страдат от проблеми с речта.

1 месец

Плачът може и да не ви изглежда като средство за комуникация, но за бебето засега това е единственият начин да ви каже „Уморено съм”, „Гладно съм” или „Не се чувствам добре”. При това е установено, че докато мъничето ви „говори” чрез своя плач, то задейства същите центрове в мозъка, които отговарят за речта му по-късно. Същевременно новороденото развива ларинкса си – органа, който отговаря за произвеждането на звука.

  • Как да му помогнете? Говорете му нежно и успокоително. Макар дребосъчето все още да не разбира какво му казвате тонът ви ще го ориентира. Не се притеснявайте от плача му. Той е нещо нормално и е част от естествените процеси в развитието му. С времето ще се научите да разпознавате различните видове плач, ще знаете как да ги „декодирате” и да дадете на детето ви точно онова, от което има нужда.

2-5 месец

Сладкото бебешко гукане идва от вече по-добре развития ларинкс, като постепенно детето се научава да си служи с устните и езика и така се подготвя за бъдещото проговаряне. Понякога това може да е изключително забавно. Мъничето започва да се очарова от силата на звука на собствения си глас и да експериментира, като използва нови начини за комуникация: може да пищи с цяло гърло, да се концентрира върху една гласна или да имате чувството, че се оплаква жално-жално. Тези вокални упражнения помагат на бебето да се научи да контролира силата на гласа си и тона и така след време да формира първите си думички.

  • Как да му помогнете? Говорете му напевно (Кажете му нежно: „Здравееей”.) Скоро ще забележите, че детето ви се вслушва предимно във високите напевни тонове и се опитва да имитира звуците, които издавате. Колкото по-често го правите, толкова повече ще помогнете за говорното му развитие.

5-7 месец

Когато бебето започне да включва съгласни в гукането (например “А-гуу”), то вече може да възпроизвежда пълния репертоар от звуци (а това не е никак лесна задача). За целта е необходимо да включи в процеса езика и устните си. Имайте предвид, че това е огромен напредък и със сигурност е добър знак за развитието на говорните и комуникативните му способности.

Как да му помогнете? За да ускорите процеса и да го подпомогнете, разказвайте на мъничето това, което ще правите през деня, или за действието, което извършвате в момента. Независимо че все още не може да ви отговори, то първо ще се научи да разбира, а след това и да отвръща на казаното. Кажете му, например: „Отиваме до магазина да купим малко мляко, а после ще се разходим с татко в парка.” Макар да не получавате отговор, скоро ще установите, че бебето реагира на тези фрази (особено ако ги повтаряте достатъчно често) и наистина разбира казаното.

Установено е, че на 6-месечна възраст бебето, чувайки думата „мама”, може да я разпознае и посочи на снимка.

7-9 месец

Детето ви казва: „ма-ма-ма” - дали това е първата му истинска думичка? Или просто продължава да произнася случайно отделни срички, които наподобяват истински думи... Това е период на преход към истинското ви общуване.

Как да му помогнете?: Говорете му за предметите наоколо, като ги описвате и посочвате, и постепенно детето ви ще се научи да свързва думата с това, което вижда, а по-късно и ще го назовава. Важно е да наричате нещата с истинските им имена, а не по бебешки (вместо „бау-бау” казвайте “куче”). Иначе излишно усложнявате и забавяте процеса, като детето се принуждава да учи едновременно два напълно непознати езика и се обърква.

9-12 месец

След като малкото вече разпознава обектите наоколо, то се опитва да си обясни къде се намират те в пространството. Затова ще започне да посочва с ръчичка и да казва „там”. Скоро ще научи как да иска най-необходимите му предмети, ще ги мести и назовава, за да развие пространствената си ориентация.

Как да му помогнете? Независимо че вече знаете наизуст какво се опитва да ви каже с такива усилия, не го прекъсвай, като веднага му подадете предмета – дайте му време да си го поиска и да упражнява речта си. Насърчавайте го да изговаря думите, като му помагате да ги научи. Подмяната на някои букви в думите е нормално за „новобранците” в речта и не е повод за притеснение на тази възраст. Например вместо „вода” детето може да казва „бода” или да съчинява свои собствени думи в бебешкия си речник. Това упражнение също не е напразно. То стимулира детето да проявява активност и изобретателност при развитието на комуникативните си умения и мисленето. Така че, остави го да бърбори на воля :).

Детето трябва да каже първата си думичка най-късно до годинка и три месеца.

12-15 месец

Не е задължително първата произнесена съзнателно думичка да бъде „мама”. Но каквото и да каже детето ви, по всяка вероятност то ще е нещо кратко и лесно за произнасяне. „Куче” често е една от първите думички на децата.

Как да му помогнете? Вашето насърчение и одобрение ще го мотивират допълнително да впрегне усилията си и да изговаря все повече нови и нови думи. Колкото по-често го правите, толкова повече думички ще знае детето ви. Посочвайте му предметите и го подканяйте да повтори имената им.

Посъветвайте се със специалист, ако:

  • Бебето е на 4 месеца, а все още не е издавало характерните за периода звуци и не гука;
  • На 15-месечна възраст все още не разбира значението на думите;
  • На 2 годинки не се опитва да комбинира думите във фрази.
Колкото по-рано бъдат открити евентуалните говорни проблеми, толкова по-успешно могат да бъдат преодолени.