Полезни вещества, съдържащи се в кивито, и по-точно в неговата кора, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, твърдят изследователи от Университета в Осло. Според тях хранителните съставки в екзотичния плод имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, което позволява нормалния кръвопоток.
Консумацията само на 2-3 кивита дневно може да намали риска от образуване на тромби и нивото на триглицериди, фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Освен това кивито е полезно и за очите, заради съдържанието на лутеин и естествен каротиноид. Те поглъщат вредната ултравиолетова светлина, като предотвратява дегенерация на макулата на окото и осигуряват защита на зрението. За да не се губят полезните съставки на кивито, медиците препоръчват то да се консумира подобно на ябълките - с коричката.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.