Кисти и бременност

от

ВЪПРОС: Кистата на яйчника пречка ли е за забременяване и влияе ли на бременността?
Кисти и бременност

Кисти и бременност

ВЪПРОС: Кистата на яйчника пречка ли е за забременяване и влияе ли на бременността?

Кистите на яйчниците се диагностицират с ехограф. Ако кистата на яйчника се е образувала в процеса на функционирането на яйчника, то тя не би се отразила на зачатието.

Много често се случва, когато кистата се образува в процеса на бременността, тя да регресира в продължение на няколко месеца.

Кистата може да се образува както когато жената е здрава, така и когато в организма й има възпалителен процес или хормонални изменения. Ако това са причините за кистата, обикновено тя не е с големи размери и жената не усеща дискомфорт. Но се изисква постоянно наблюдение, а понякога и лечение.

30 мм в диаметър – образувания с над този размер, които не изчезват спонтанно в рамките на 3-5 месеца, се обозначават като кисти.

Има няколко вида кисти: функционална, дермоидна, муцинозна, ендометриозна (наречена шоколадова киста), поликистоза. Зачатието при наличие на кисти зависи от техния вид. Поликистозата и ендометриозата се явяват проблем.

Лечението на кисти по време на бременност зависи също от вида и от степента на тяхното развитие, както и от индивидуалните особености на женския организъм.

Лекарите могат да предприемат стандартно лечение, както и оперативно. Ако имаш киста и си бременна, едва ли ще има лекар, който да ти гарантира липса на проблеми. Възможни са отклонения, особено, ако се окаже, че образуванието расте. Това често води до усложнения. При необходимост може да се предприеме и хирургична намеса за отстраняване на кистата, но това е крайно решение.

Нерядко кистите изчезват и от само себе си. А ако това не се случи, твърде вероятно е на бременната жена да бъде предложено цезарово сечение и по този начин заедно с раждането да се отстрани и кистата.