Киселото мляко – продукт, който смятаме за типично български, с който сме се прославили по света и... който все по-рядко присъства на трапезата ни.
Удивително, но факт: според статистически данни консумацията на кисело мляко на глава от населението именно тук, в родината му, е намаляла двойно в последните 20 години. Може би сме позабравили колко е полезно или пък заради зачестилите прояви на алергии при децата избягваме да го слагаме често на трапезата.
Каквато и да е причината, добре ще е да си припомниш следното за киселото мляко:
- Киселото мляко се храносмила по-лесно от прясното.
Това е така, защото при ферментацията се отделя ензимът лактаза. Той липсва при някои деца и именно наличността му в готовия продукт улеснява работата на стомахчето. Процесът на подкиселяване на млякото спомага и за разпада на млечната захар (лактоза), така че то много по-лесно се усвоява от хора с алергии. А бактериалните ензими разграждат млечния протеин казеин – още една причина много от децата, които имат доказана алергия към белтъка на кравето мляко да приемат безпроблемно киселото.
- Млечната киселина улеснява приема на калция.
Киселото мляко е балансиран източник на протеини, мазнини, въглехидрати и минерали и всичко това с вкус и консистенция, които децата обожават. Консумацията му подобрява способността на организма да усвоява други хранителни вещества. Например калция и витамините от В-групата. А каква по-добра новина за развиващите се все още кости и зъби на мъника ти :).
- Стимулира имунитета.
Факт! Бактериалните култури в киселото мляко стимулират производството на бели кръвни телца от организма. А това са клетките, които отговарят за имунната реакция. От друга страна нарастват и нивата на протеина интерферон – точно него „изпраща“ организмът, за да се справи с най-различни атаки (на вируси, бактерии или паразити).
- Подобрява здравето на дебелото черво.
Лактобацилите, които се съдържат в киселото мляко благоприятстват растежа на „добри бактерии“ в дебелото черво. Това създава регулярен ритъм на изхождане при мъниците, а запекът наистина е проблем, с който никоя майка не би желала да се сблъска.
- Помага на организма да се възстанови след прекарана чревна инфекция.
Повечето вирусни и алергични стомашно-чревни разстройства изтъняват чревната лигавица. Именно заради наличието на лактобацили, които възстановяват чревната флора, киселото мляко се препоръчва като най-подходящата храна за възстановяване след диарии или след прием на антибиотици. Доказано е, че ако детето приема и кисело мляко, наред с антибиотика, това запазва нивото на полезни бацили в червата. Което пък от своя страна намалява случаите на диария след подобно лечение.
- Богат източник на калций.
В 230 г кисело мляко се съдържат 450 милиграма калций, което се равнява на половината от дневната нужда от този минерал за малчовците. И това ако не е приказен старт на деня (например в комбинация със сушени плодове и домашен сухар или бисквити). Както вече споменахме, в киселото мляко се съдържат и бактерии, които улесняват абсорбирането на калция (ако детето пие същото количество прясно мляко със сигурност ще усвои много по-малко от полезния минерал).
- Изключителен източник на протеин.
Пълномасленото мляко съдържа 10 до 14 г протеини за количество от 230 г, което представлява около 20% от дневния хранителен минимум. А самият процес на ферментация прави въпросните протеини много по-лесно усвояеми от организма.
- Това е храната, за да станеш тооолкова голям!
Основно поради две вече споменати причини – лесното усвояване на протеини и калций. Първите отговарят за растежа на мускулите, а минералът прави костите достатъчно издръжливи и здрави, за да понесат нарасналата мускулна маса. Е, как в такъв случай по тези земи да не раснат юнаци като Крали Марко :)!
И за теб, мамо...
Когато сервираш на мъника безценната порция кисело мляко, не забравяй да сложиш и за себе си, защото...
- Намалява холестерола
Ефектът е сигурен, но все още сред специалистите има колебания дали това става благодарение на факта, че живите култури в млякото намаляват директно холестерола, или защото продуктът се свързва с жлъчните киселини, които принципно отвеждат холестерола от организма. Така или иначе важен е ефектът, а той със сигурност е положителен.
- Намалява риска от развитие на гъбични инфекции
Особено неприятните вагинални инфекции. Доказано е, че консумацията на кисело мляко благоприятства развитието на добри бактерии и нормализира флората във влагалището.
Нужно е да знаеш...
- Кисело мляко можеш да предложиш на мъника не по-рано от десетия (навършен) месец. Ако детето има прояви на алергия към белтъка на кравето мляко, то е добре да изчакаш с въвеждането му до навършването на една годинка.
- Въпреки, че се смята, че козето мляко е най-близко по състав до майчиното, според алерголозите е добре на детето да се предлагат първо продукти от краве или овче мляко.
- Винаги избирай пълномаслени продукти за трапезата на твоето съкровище. Децата не бива да бъдат лишавани от нито една от полезните съставки на киселото мляко.
- Доброкачественото кисело мляко не променя вкусовите си качества 20 дни при температура 4-6 градуса (дори ако е домашно подквасено).
Автор: Ася Иванова
Консултант: Соня Балканска, хранителен технолог
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.