Какво усеща бебето при раждането си?

• от

Раждането е изпитание не само за бъдещата майка, но и за малкото човече, което идва на бял свят. Разберете какво усеща бебето при раждането си?

© iStock.com

Ето с какви трудности трябва да се справи бебето.

Как успява да се провре през тесния родов канал?

Този въпрос си задават много бременни. Всъщност малкото човече се справя с тази задача благодарение на меките кости на черепа си. Ако внимателно погледнеш новороденото, ще забележиш, че на главата му има две „вдлъбнатинки“ отзад и отпред - това са фонтанелите. С тяхна помощ преминаването през родовия канал става по-лесно и безпроблемно. Освен това в последните месеци връзките на костния таз на майката се разхлабват, мекият таз също се разширява и така преминаването на бебето се улеснява.

Как диша бебето?

При раждането се задействат физиологични механизми, които подготвят дробовете на малкото са самостоятелна работа. През бременността чрез плацентата плодът получава кислород от майката. В утробата дробовете на нероденото са пълни с течност, която им помага да съзряват. По време на раждането контракциите и натискът върху гръдната област, който е в резултат на преминаването през родовия канал, изтласкват течността от дробовете на бебето, така че през тях да може да преминат първите глътки въздух. Засилва се и кръвообращението на дробовете.

Как бебето запазва топлината си?

Решаваща роля за комфорта на малкото играе неговата щитовидна жлеза. Тя се задейства заради по-студената среда в родилната зала (в сравнение с температурата в майчината утроба) и отделеното голямо количество адреналин. Все пак родилните зали са добре затоплени, а ако при бебето възникнат проблеми, то може да бъде поставено при определена температура в кувьоз.

Чувства ли болка?

Какво точно чувства малкото по време на раждането е спорен въпрос. Най-вероятно при първите медицински процедури, които се налагат, новороденото не изпитва болка. Някои специалисти предполагат, че когато тече родовият процес, бебето по-скоро чувства дискомфорт, притискане. Нещо подобно на усещането да си сред тълпа от хора, които са много близо до теб.

Какво вижда и чува?

Трудно е да се каже какво малкото вижда и чува докато „пътува“ през родовия канал. Ясно е, че бебето има някакви възприятия, защото още в утробата например реагира на гласа на майка си. Това му помага да го познае след раждането. След като се роди в първите часове детето вижда размазано и не може да фокусира добре. Но на разстояние от 24-30 см от лицето на майка си то е в състояние да разпознае чертите й. В това няма нищо случайно – горе-долу толкова е разстоянието от гърдите на майката до лицето й (докато новороденото суче, то вижда лицето й).

Как малкото се движи по време на раждането?

Първоначално контракциите помагат за преминаването на малкото. Щом главата му навлезе в таза идва ред на напъните, благодарение на които то може да бъде изтласкано навън. Щом главата на детето (най-широката част от тялото му) премине през родовия канал раждането скоро ще завърши.

Как е при цезарово сечение?

Една от разликите е, че главата на малкото ще има кръгла форма, а не конусовидна, защото не му се е наложило да се провре през тесния родов канал. Друга важна разлика е, че дишането на новороденото е по-затруднено. Това е заради рязкото изваждане на бебето от една среда и поставянето му в друга. За да не възникнат проблеми секциото се прави на термина – т.е. когато белите дробове вече са зрели.

Консултант: д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог, София

Калкулатор за термин

Калкулатор за термин

Целта на този калкулатор за изчисляване на термин е да се предостави ясна и лесно разбираема информация за потенциалната бременност, базирана на данните за последния менструален...