Какво умее новороденото бебе?

от

От раждането до края на първия месец е времето на адаптация на новороденото. В неонаталния период бебчо реагира на света около себе си по свой начин.
Какво умее новороденото бебе?

Какво умее новороденото бебе?

© iStock.com

От раждането до края на първия месец е времето на адаптация на новороденото. В неонаталния период бебчо реагира на света около себе си по свой начин.

Макар и да ни изглежда толкова мъничко и беззащитно, новороденото всъщност умее доста неща. Способно е да различи хубавото от лошото и знае как да съобщи това на близките си :). Може да се разплаче и така да призове за помощ, когато е гладно, ако изпитва дискомфорт, ако нещо го боли. И е напълно спокойно, щом всичко е наред.

Мъничето умее да суче, да гълта; отличава деня от нощта, тишината от шума, вкусното от неприятното, мекото от твърдото – помисли, всичко това не е никак малко за човек, чиято възраст се определя с дни, нали?

Сетивата

  • Зрение. При новороденото очният нерв не е завършил своето развитие. Но това не означава, че то не вижда. Има добре изразена светлинна чувствителност и вродена фотофобия (изострена чувствителност на окото към светлината). Поради тази причина малкото човече през повечето време е със затворени очи. Зрението му е ограничено - не може добре да фокусира, но ако приближиш лицето си на разстояние около 20 см, ще забележиш как движи очите си и изражението му се променя.
  • Новороденото проявява интерес към човешкото лице или към движещи се предмети. Богатството на цветовете още не му е познато, но спокойно може да различи светло и тъмно и постепенно ще научи кога е ден, кога е нощ. Най-рано започва да разпознава жълт и червен цвят - затова избирай играчки  в ярки цветове.
  • Слух. Веднага след раждането слухът е съвсем слаб (тъпанчевата кухина до раждането е безвъздушна и веднага след това се изпълва с въздух), но в момента, в който бебчо е вече у дома, т.е. към 7-8-ия ден от раждането, слухът се увеличава значително. Мъничето чува почти като възрастния. А ако звукът е силен, може да последва потреперване, промяна на дишането, реакция на мимическите мускули на лицето. Майчиният глас действа успокояващо, както и нежната музика. Така че не спирай да му говориш и пееш  – не се съмнявай, че малкото ти съкровище те чува и обожава гласа ти.
  • Обоняние. То е много добре развито още със самото раждане. Кърмачето усеща миризмите по-добре и от възрастния човек. Именно благодарение на обонянието един час след раждането новороденото може само да се насочи към зърното на майчината гръд. Както и по мириса на млякото може да различи майчината гръд от тази на друга кърмачка. Установено е, че бебчо реагира на силни неприятни миризми (прокиснало например) - като правило се наблюдава безпокойство, изменение на честотата на дишане.
  • Вкус. Сладкото действа успокояващо на новороденото, а също предизвиква и сукателни движения. Соленото и горчивото не са му по вкуса. Вкусовите рецептори в устата на новороденото имат по-висок праг на чувствителност, отколкото при възрастните. Някои от тях се намират даже на бузите. Всъщност според проучванията детето формира своя вкус още докато е в утробата. Или ако обожавала да хапваш ябълки като бременна, не се учудвай по-късно това да е любимият плод на малкото.
  • Осезание. Развито е добре, но нервните окончания са разпределени неравномерно. Бебчо реагира по-активно, когато го докоснеш по лицето и крайниците, отколкото по гръбчето например. Установено е, че мъничетата, които са често гушкани и галени, по-малко плачат и се разболяват. Новороденото реагира с плач при допир със студено или твърдо и се успокоява от мекото и топлото.

Основните функции

Дихателна система. Важна особеност при новороденото са тесните и къси носни ходове. Нежната лигавица на горните дихателни пътища лесно се изсушава и често създава проблеми, като запушено носле. Бебето може да кихне, но не може да се издуха нослето му. За да диша мъничето лесно, създавай му необходимите условия – проветрявай стаята, поставяй върху парното или електрическата печка вода, за да се овлажнява въздуха. Новороденото вдишва около 40-60 пъти в минута.

Сърдечно-съдова система. Сърцето на новороденото е един от най-здравите органи - то е устойчиво и на натоварване, и на недостиг на кислород. Честотата на сърдечните съкращения се колебае между 110–140 удара в минута. И това колебание е постоянно – практически всяка външна промяна му въздейства и се изменя честотата на пулса.

Храносмилателна система. Бебето се ражда с много добре развити дъвкателни мускули и сравнително голям език. Това прави възможно дългото и активно сучене. Лигавицата на устната кухина е чувствителна. Нужно е спазване на необходимата хигиена, за да не се появят гъбички. Слюнчените жлези са развити по-слабо, затова и слюнката на новороденото е малко. Органите на храносмилателната система растат много бързо. Така например в първия ден след раждането стомахчето на новороденото побира около 20 мл мляко, само след седмица – вече 50 мл, а към края на първия месец – повече от 100 мл.

Отделителна система. В първите три дни отделянето на урина е относително рядко – 4-5 пъти на денонощие. Това е напълно нормално. Но нещата бързо се променят - на втората седмица вече бебчо пишка между 15-25 пъти на денонощие. Изхождането по голяма нужда обикновено е от 1 до 7 пъти в денонощие.

Нервна система. Бебчо умее да реагира по свой си начин на промените около него. Ако го докоснеш по дланта, мъничето ще хване пръста ти. Когато се стресне от силен шум, примерно протяга ръчички с разперени пръсти, а после ги прибира към гърдите си. Някои признаци, които не са обичайни за възрастния, са напълно естествени за новороденото. Например потреперването на крайниците е проблем за баба, но за мъничето е съвсем естествено. Това са нормалните примитивни рефлекси при новороденото, които постепенно с времето изчезват.

Консултант: д-р Мария Недялкова, педиатър, 25 ДКЦ, София