Какво трябвя да знаем за първата среща с новороденото?

от

Събрахме най-важната информация, за да се грижиш уверено за новороденото от първия ден след раждането.
Какво трябвя да знаем за първата среща с новороденото?

Какво трябвя да знаем за първата среща с новороденото?

Събрахме най-важната информация, за да се грижиш уверено за новороденото от първия ден след раждането.

Косата на твоето бебе

На главичката. Някои мъничета се раждат с много коса, други са напълно плешиви. Каквато и да е прическата на малкото ти, бъди сигурна, че тя ще се променя с времето. По-голяма част от бебешката косичка започва да пада след няколко месеца, а на нейно място постепенно израства нова.

На телцето. Понякога бебетата се раждат с лануго – фин мъх, който покрива тялото на плода, докато е в утробата. Обикновено той пада от само себе си до 2-3 седмици. Ланугото е характерно най-вече за родените преди термин.

Зрението на твоето бебе

То ще може да вижда на около 20 см. От това разстояние няма да различава дребни детайли, но със сигурност ще разпознава лицето ти. Ще успява също така да разбира кога е светло и кога е тъмно.
Вероятно ще забележиш, че твоето бебе движи очичките си асиметрично, това е напълно нормално. Нарича се физиологично кривогледство и изчезва постепенно до края на първата година.

Главата на твоето бебе

Меките участъци върху главичката на новороденото, или т.нар. фонтанели, представляват пространство с липсваща костна тъкан, което е покрито само с ципа и кожа. Там черепните кости все още не са се затворили, за да може бебчето да премине по-лесно през родовия канал. Задната фонтанела се затваря за около 4 месеца, а предната между 9-ия 18-ия месец.
Ако е използван форцепс при раждането, е възможно по главичката и бузките на мъничето да има посинявания. Те би трябвало да изчезнат за няколко дни. Бебетата, извадени с вакуум, пък имат характерна конусовидна форма на главата, която постепенно се нормализира до ден-два.

Храненето на твоето бебе

През първите няколко седмици не е препоръчително да въвеждаш строг режим. Достатъчно е да кърмиш малкото при всеки сигнал за глад или ориентировъчно поне на всеки 2-3 часа. Повечето новородени сучат по 8-12 пъти в денонощието. Около 3-тата седмица бъди подготвена за т.нар. „скок в растежа”, когато бебчетата започват да сучат по-често.

Ръчичките на твоето бебе

Новородените автоматично сграбчват всичко, до което се докоснат – пръста ти, косата ти или пък зърното на гърдата. Този рефлекс обикновено изчезва около 3-тия месец. Тогава актът на хващане става изцяло волеви – бебето само решава дали да сграбчи подадената играчка или не.

Пелените на твоето бебе

Първите изхождания на новороденото са гъсти и тъмно зелени до черни на цвят. Това е мекониумът, който се събира в червата на бебето по време на бременността. До три дни след раждането пелените вече трябва да са пълни с по-светли акита, който постепенно се променят, докато накрая придобиват характерния златист цвят и кашава консистенция. Ако до 5-тия ден бебето все още отделя мекониум, това е сигнал за сериозно недохранване.

Оригване на твоето бебе

За да спестиш стомашния дискомфорт на твоето мъниче, не забравяй всеки път да го оригваш, след като се е нахранило. Някои бебета са по-лакоми и имат нужда още по време на храненето да се освободят от насъбралия се въздух в стомахчето. Можеш да правиш почивка, особено ако бебето се храни със шише.

Бебешката кожа

Петна и грапавини. Неравномерната пигментация по кожата е нормална за първите дни. Горният слой на кожата на новороденото постепенно се излющва. Кожата е суха и „грапава” на пипане.

Бели пъпчици. Може да забележиш бели петънца по личицето на новороденото, които приличат на мънички пъпки. Често ги наричат бебешко акне. Те обикновено изчезват в рамките на три-четири седмици след раждането, без да бъдат третирани по никакъв начин.

Пухкави устни. Ако устните на твоето бебче са като пухкави възглавнички, най-вероятно то се храни със шише и впива устни в биберона. Или пък, докато го кърмиш, засуква само зърното.

Верникс.  Кожата на новороденото почти винаги е покрита с белезникава мазна субстанция, която предпазва тялото на бебето в утробата и улеснява излизането му от родовия канал. Някои специалисти препоръчват верникъст да не се отмива.

Сини ръчички и крачета. В първите дни кръвта се насочва предимно към важните органи, така че е възможно ръцете и краката да изглеждат леко синкави. Това по никакъв начин няма да повлияе на развитието на твоето бебе.

Грижа за пъпната връв в 3 стъпки

1. Когато слагаш пелената за еднократна употреба, следи остатъкът от пъпната връв да бъде навън. Така избягваш риска да се замърси и инфектира.

2. При всяка смяна на пелените, третирай пъпчето със спирт (някои педиатри препоръчват и използването на антибиотична пудра). Това се прави, докато остатъкът падне, което се случва около 5-7 ден след раждането.

3. Грижи се пъпчето винаги да бъде сухо. Подсушавай го много добре след баня. Не е притеснително, ако забележиш сълзене и капчици кръв. Консултирай се с лекар при неприятна миризма и изтичане на гной.

Как да изградиш добър контакт с бебето?

Гушкайте се! Важно е да гушнеш своята рожба възможно най-скоро след раждането. По-нататък използвай всеки възможен момент за контакт кожа-до-кожа. Така новороденото ще се почувства в сигурни ръце, а ти ще усетиш пълноценно близостта на своето мъниче.
Усмихвай се! Макар зрението на бебето да не е добре развито първите няколко седмици, то със сигурност ще долавя различните нюанси на изражението на лицето ти. Затова раздавай най-широките усмивки.
Бъди тиха! Бебетата не обичат силните звуци. Говори на мъничето нежно и тихо. Не се налага да шепнеш, но запомни, че всеки по-силен смях може да стресне и уплаши малкото ти.

Гърдите ми са нетърпимо болезнени. Кога ще спре това?

Обикновено гърдите се напрягат около третия ден след раждането. Това е моментът, когато коластрата бива заменена от преходното мляко и количествата рязко се увеличават. Болката при напрегнати гърди често е нетърпима, но добрата новина е, че отминава до няколко дни. Добре би било до този момент да имаш вече установен ритъм на хранене на бебето. Ако то суче на около два часа препълванията са по-лесно преодолими. Противно на общоприетите твърдения, не бива в такъв момент да се опитваш да изцедиш гърдите напълно. Първо това е невъзможно, защото те произвеждат мляко непрекъснато. Второ - колкото по-често и повече цедиш, толкова повече се увеличава количеството на млякото, а от там напрежението и болката.

Ще ти помогне компрес от зелеви листа. Къса се едно листо, слага се върху найлонова торбичка и се начуква, докато пусне сок. След това се увива гърдата без зърното и ареолата. Компресът се маха преди кърмене и се слага отново след това. Сокът има уникалната способност да намаля болезнените отоци и количествата на млякото и да отнема температурата. Хубаво ще е да държиш зелката в хладилника, за да може листата да са студени. Това допълнително ще те облекчи. Може да ти прозвучи странно, но този компрес може наистина да намали количествата на млякото, затова е добре да не го прилагаш за повече от 24 часа.