Какво трябва да знаеш за раждането

от

Със сигурност ти се е случвало да попаднеш на противоречива информация, докато търсиш информация за бременността и раждането. Д-р Дуковски от СБАЛАГ “Майчин дом”, София откликна на идеята ни да създадем материал, който да отговори оптимално точно на някои от най-объркващите и интересни въпроси, с които ще се сблъскаш през 9-те месеца.
Какво трябва да знаеш за раждането

Какво трябва да знаеш за раждането

Със сигурност ти се е случвало да попаднеш на противоречива информация, докато търсиш информация за бременността и раждането. Д-р Дуковски от СБАЛАГ “Майчин дом”, София откликна на идеята ни да създадем материал, който да отговори оптимално точно на някои от най-объркващите и интересни въпроси, с които ще се сблъскаш през 9-те месеца.

Точен ли е терминът ми?

Това е един от въпросите, които най-много объркват бъдещите майки. От медицинска гледна точка бременността трае 38-42 гестационни седмици, като за термин се определя датата, която бележи последния ден на 40-та седмица. Това се равнява на 10 лунарни месеца (всеки от по 28 дни) или уклончиво 9 календарни.

Всъщност терминът (или предполагаемият рожден ден на твоята рожба) се определя по елементарна формула, като за начало се взима първият ден от последната ти менструация. Към него се прибавя числото 7 за дните и се изважда 3 за месеците. Или, ако последният ти цикъл е започнал на първи април, то 1+7=8 - т.е. 8-ми ще е очакваната дата; и 4-3=1 - януари ще е месецът.

Грешките при определянето на термина се получават, когато:

  • Жената има нередовен менструален цикъл (през повече от 35 дни; през по-малко от 25 дни);
  • Бременността е реализирана в период на аменореа – т.е. жената няма менструация през даден месец, но бременността се реализира с овулацията за следващия цикъл. На практика в този случай бременността е приблизително с един месец по-малка от истинския термин, който би се определил по датата на последната менструация.
  • Когато жената не помни датата на последната си менструация – в такъв случай се налага лекарите да определят термина по размерите на плода. За съжаление често малки грешки в ултразвуковото изследване могат да причинят неточности в изчислението на термина.
  • Тенденциозно грешно поднесени данни от страна на жената – рядко, но се случва пациентките да променят съзнателно датата, която съобщават на лекаря. Обикновено с това действие се целят облаги, свързани с обезщетението за майчинство, евентуални съмнения в бащинството и др.

Колко голямо ще е бебето?

В този случай размерът наистина има значение . От това колко ще е голямо бебето зависят много неща - от начина на родоразрешение до това дали вкъщи всички роднини ще треперят пред 2500-грамовата фея или ще отварят огромни очи пред гривничките на 4000-грамовият дебеланчо :).

Големината на плода е резултат от неговия растеж и развитие. За специалистите има три форми на растеж и развитие:

1. Еутрофичен растеж – тогава, когато плодът е съответстващ на гестационната възраст и се развива нормално.

2. Хипотрофичен растеж - изоставащ темп на развитие (по редица причини от страна на майката или плода, бебето изостава в растежа си).

3. Хипертрофичен растеж – т.е. изпреварващ нормалното развитие. Това се случва често при жени с диабет.

  • Растежът и развитието зависят от два фактора: 1. генетичен, и 2. способността на майчиния организъм да осигури оптимална среда за развитие на плода (т.е. матката да има нормално кръвоснабдяване и жената да има нормално кръвно налягане по време на бременността).
  • Има много формули, предложени в ултразвуковата диагностика, чрез които може да бъде определено теглото на бебето. Тъй като формулите имат математичен алгоритъм за пресмятане, много зависи от това как специалистът ще подаде размерите. Допускането на дори минимална грешка може значително да повлияе на определянето теглото на плода. „Проблемът“, който стои в основата на „погрешното измерване“ е, че чрез ултразвуковите критерии се подават големините на добре ограничени структури като главичката или бедрената кост. А теглото на плода всъщност зависи от мускулната маса и от масата на подкожната мастна тъкан.

Важно ли е правилното дишане по време на раждане?

Измъчена, потна и дишаща като парен локомотив – това обикновено е режисьорската представа за раждаща жена. Действителността, разбира се, често е съвсем различна. Със сигурност, обаче, може да се каже, че дишането е важен фактор по време на раждането поради няколко причини:

1. намалява се усещането за болка по време на маточната контракция;

2. подава се достатъчно количество кислород към плода.

  • Равномерното и дълбоко дишане причинява известна релаксация на кръвоносните съдове, подобрява се кръвоснабдяването към плацентата, болката намалява и плодът получава повече кислород.
  • Проблемът се състои в това, че тъй като болката причинява страх и безпокойство, в такъв момент жената трудно може да регулира дишането си. Изисква се твърде голямо усилие на волята и обикновено екипът непрекъснато дава съвети, но жените, особено когато са вече на ръба на силите си, не ги възприемат.

Защо е важно да следваш инструкциите на лекарите?

Факт е, че лекарите предпочитат да се спазват определени правила, за да няма усложнения в хода на раждането. Например да се извършват определени действия с цел да не се задържа главата или да не се роди прекалено бързо бебето, както и за да се избегнат различни възможни травми. По този начин специалистите опитват да предпазят и родилката, и бебето от травми по време на раждането.

Консултант: д-р Анатолий Дуковски, гл. ас. СБАЛАГ “Майчин дом”, София